Када на свим водећим позицијама у државним органима и државним установама, лично одлучиш да поставиш будале веће од себе, како би лакше контролисао рад свих тих институција, онда је потпуно разумљиво, зашто мораш све да радиш сам, зашто мораш у све да се мешаш, зашто никада не спаваш и зашто се лудачки замараш…

(изговорила стара искусна будала, искусни пензионисани радник, многих државних органа, Краљево 2019.)

Без најновијег и најширег могућег укључивања свих слободних будала Србије, у политику и државну управу Србије, наде за неку бољу „будућност Србије“ није ни било.

Само будала постављена на право место и у право време може да служи као истинска инспирација хиљадама, до тада пасивних будала, да и они узму активно учешће у највећем, најбржем и незапамћеном развоју Србије у њеној новијој историји.

Само велика будала може да препозна праве потребе свих будала ове земље, гарантујући им изградњу државе по мери сваке будале. Само будала може да зна шта свакој просечној будали треба за велику срећу. Једино будала када се посвети решавању неког проблема, можеш бити потпуно сигуран да ће проблем бити сигурно решен, макар то и не било никакво решење, већ само даље компликовање и будалаштина.

Само будала не зна за поразе, само будала не зна за умор, само будала у сваком проблему који је сам створио, види нови изазов и шансу да оправда своје постојање и деловање!

Када будала реши да нешто уради, не постоји човек који га може спречити у тој његов накани, да не кажем будалаштини.

Свака будалаштина је за будалу, нови изазов и нова инспирација за доказивање сопствене будалаштине, опточене ореолом апсолутне безгрешности.

Када будала умисли да је у потпуности савладала и спознала неку област рада или грану науке, више му нико не може стати на пут, сем будале веће од њега самог.

Зато искусна и велика будала, избегава сукобе само са будалама, док са друге стране, на будалином путу у светлу будућност, нема изазовније, лакше и бесмисленије препреке и сукоба, од оне коју покуша да му постави неки паметан и мудар човек.

За разлику од паметног човека, за кога важи правило да се никада не свађа са будалом на јавном месту, јер увек постоји велика шанса да их јавност помеша, за будалу напротив, нема већег изазова у животу, од тога да пред најширом могућом јавношћу, направи будалом и глупаком неког општепознатог и мудрог, по могућности и стручног и образованог човека.

Он сопствене успехе мери једино бројем паметних људи, од којих је направио „будале“, и то пред очима свих својих будала, обожавалаца будалиног лика и дела!

Сваки „јавно згажен и понижен паметњаковић и геније“ (тако будала увек поспрдно назива сваког свог противника!), представља једини реални показатељ његове „велике“ памети! Када будала крене да примењује Питагорину теорему, све његове будале га упозоравају да не жури, да не буде исхитрен, да је прво провери, и да не верује сваком, како га његови непријатељи не би направили будалом!

Само велика будала, на високој позицији у државној управи, може да гарантује укључивање најшире заједнице будала читаве земље у решавање свих нагомиланих проблема нашег друштва.

Када будала реши да реши неки проблем, не постоји никакав начин да га спречиш у његовом несебичном покушају решавања проблема. Што је проблем већи, будали се чини да је решење простије!

Чак и ако му у међувремену одузмеш проблем, или ако проблем у међувремену просто нестане или се реши сам од себе, будала ће и даље истрајати на свом путу, и остати потпуно посвећена његовом решавању, јер будала види властити успех само у сталном сопственом ангажману, а не у резултатима тог ангажмана. Будалу не занимају резултати, будалу занима само ангажовање, и стално и непрекидно доказивање да је он „најпаметнији“!

Будала не преза ни од чега на свом животном путу, и ако би којим случајем, у тој својој будаластој посвећености и ангажованости, открио којим случајем „камен мудрости“, он би њиме гађао све људе око себе (и будале и паметне), јер је за њега „мудрост“, само оружје којим се од сваког, па и паметног човека, може направити будала већа чак и од себе!

Са позиција једне велике историјске будале, једини мерљив успех његовог „рада“ би био, када би све будале које је окупио, успеле да преузму управљање свих државних и друштвених институција, чиме би он практично постао једини који може да управља читавим системом сам, и који би без њега био неодржив, већ би одмах посрнуо и распао се. Само будала тежи изградњи државног система који апосолутно зависи од постојања једне једине будале, то јест њега! 

Само будала може све!

Само будала се увек осећа паметније од свих предака, свих савременика и свих потомака!

Зато будала нема потребу да „просвети“ и научи „памети“ само своје савременике, будала има веће потребе, он хоће и мора да научи „памети“ и све претке, и све „потомке“!

За праву будалу, времена никада нема довољно, и зато се све ради у борби са временом, јер будале троше време на будалаштине а не на рад! Зато је време као физички феномен, за праву и непатворену будалу, много релативније него што је било и за самог Алберта Ајнштајна! Када будала има толико лоше резултате свога рада, он их увек објашњава последицом лошег рада, „генијалаца и паметњаковића“ пре њега! Само правој, природној, еколошкој и аутентичној српској будали је увек највећа могућа увреда за неког човека, када га назове „генијалцом“!

Будала је зато најтужнија када нам кроз сузне очи почне да предвиђа „тешку“ прошлост, садашњост и будућност, тешку ако останемо без њега, и његових будалаштина!

Прошлост је лоша и зла, јер није било никог ко је паметан као он, садашњост је никада боља, јер је он ту, а будућност Србије ће бити сјајна јер имамо ту срећу, да нас у њу, води баш он! Дакле, само права и велика будала, зна све: без обзира на време, околности, чињенице, истину, судбину, јер само велика и права будала, сваку своју дилему, завршава јавно изреченим речима: Ја знам све! Упоредите само те речи, са оном чувеном Сократовом изреком: Знам само то, да не знам ништа!

Будала се једино искрено смеје када говори о судбини најмудријих и најпаметнијих у држави коју води, јер за будалу нема веће среће и успеха, од чињенице, да је он испао „мудрији и паметнији“ од неког, а при томе му је једини доказ његове способности, то што је огромна већина будала, ипак стала на његову страну! Будали само будале веће од њега самог, гарантују његову будућност, и будућност Србије!

Због тога, будала никада не пропушта шансу да сваку већу будалу од себе, постави на високу позицију, јер нико није више захвалан од будала, када се незаслужено нађу на некој високој позицији (незаслуженој ни по образовању, ни по искуству, ни по знању), до тада резервисаној само за много паметније, школованије, стручније, и искусније од њега самог! Само тако, будала која се нађе на челу државе, државних органа, установа и институција, зна да може да очекује потпуну лојалност свих оних будала, које се налазе око њега, као и свих људи испод њега, чији живот сада зависи од његових будалаштина!

Будали у државном систему је битно само то, да су сви они са којима мора дсвакодневно да комуницира и ради, будале попут њега, док се присуство трагова интелигенције на нижим нивоима државе, државних органа и установа толерише, и чак је и пожељно, обзиром да чак и будала која управља, зна да неко ипак мора и да нешто ради и уради, а зна и да он и његобе будале, нису ти који то могу!

Једино будала искрено верује, да без њега нема живота и наде за развој и будућност читавог нашег друштва и државе, и то само зато што се већ поодавно показало да за његову породицу, пријатеље, рођаке, кумове и политичке сараднике, заиста нема неког доброг живота и наде за будућност, без његовог активног рада и борбе за бољу будућност Србије!

Зато будала временом лако одустаје од својих најближих чланова породице и пријатеља, стварајући на том путу стално „стотине и хиљаде“ нових пријатеља, обожавалаца и сарадника, који у њему виде своју нову наду за свој бољи живот и будућност! Наравно, морам да напоменем, да будала једино чврсто држи и никада не мења, оне сараднике, који су до тада, небројано пута доказали, да су заиста и увек, много веће будале од њега самог!

За велику будалу, само будале веће од њега злата вреде, и никада их се не одриче, већ им увек нађе неко место, где могу на миру и натенане да испољавају поново своју нову будалаштину! Подсећам вас на крају, да је основно правило велике и историјске будале: „никада не пропусти прилику да будалу већу од себе – задржиш што дуже или заувек поред себе“ – јер никад се не зна, када ћеш њиме моћи да уклониш неког паметног човека са јавне сцене“, као и друго правило „никада не пропусти прилику, да паметнијег и мудријег од себе – држиш што је даље могуће, и од себе, и од државе и државних органа“!

Зато је идеaл будале који води државу, да уз себе (а то значи у државним органима), има само искрене, верне и велике будале, недвосмислено и неупитно много веће од њега, јер само са њима он може да изгради бољу будућност Србије, и то прво њима и себи, а остатак ће бити за све остале! 

Када велика будала која одлучује, примети паметног човека на челу неке државне установе и институције, он га одмах и хитно смени и уклони, јер само један такав паметњаковић, на таквом месту, одбијајући да уради неку будалаштину наређену са више инстанце, може да направи огромну штету, јер може да послужи као инспирација стотинама и хиљадама других, и тиме озбиљну наруши хијерархију рада будала у државним органима Србије, који чине кичму и душу читавог данашњег државног система!

Зато, када следећи пут чујеш неку велику будалу, како држи ватрене и запаљиве говоре, називајући при том често своје највеће непријатеље „генијалцима и паметњаковићима“, а потезе својих непосредних сарадника и постављеника, коментарише као потезе „тоталних идиота и будала“, немој се томе ишчуђавати: то је само директан научни доказ, да будала тачно зна шта и зашто ради!


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Они који знају и могу све

* Обавезна поља