Председник Странке слободе и правде и један од лидера „Савеза за Србију“ Драган Ђилас обратио се председнику Србије отвореним писмом које преносимо у целости:

„Александре Вучићу,

На самом почетку треба да разјаснимо једну ствар. Србија данас функционише, не због тебе и твојих конференција за штампу већ због људи које ова земља има. Функционише захваљујући здравственим радницима – медицинским сестрама и техничарима, лекарима, запосленим у продајним ланцима, апотекарима, пекарима, возачима и свима оним људима који се свакога јутра пробуде и оду да раде не штедећи себе. Немају сви ни заштитну опрему, неки на посао иду пешке, ћуте и раде зато што воле своју земљу. Функционише захваљујући родитељима који уче са својом децом, волонтерима који помажу свима којима је потребна помоћ. Србија функционише, Александре Вучићу, захваљујући људима који у њој живе, а не онима који су на власти.

Месец дана ћутимо на сво твоје незнање, грешке, неодговорност, нападе на грађане Србије, на пензионере, на наше држављане који живе у иностранству, на нас из опозиције, који долазе како од тебе, тако и од твојих плаћених новинара, аналитичара и скоро свих медија које ти лично контролишеш. И сваки пут кажемо да ћемо о одговорности за грешке које су начињене говорити кад све прође, јер је сада време да се боримо за животе људи. Подржали смо одлуку о изолацији најстаријих, јер верујемо да се тако чувају њихови животи. Бунили смо се само кад их таблоиди третирају као опасност, а не као највеће жртве корона вируса. Излазили смо и излазићемо са предлозима мера које углавном прво назовете смешним, а онда их већину са недопустивим кашњењем прихватите и спроведете.

Да ли си се икад запитао, да ли је почетно недовољно озбиљно прихватање неких препорука последица онога што сте им ти, твоји „стручњаци“ и твоји медији само двадесетак дана раније говорили:

– да ми никада нећемо бити жариште короне,

– да ћемо направити вакцину ако буде требало,

– да код нас никад број оболелих неће прећи десет дневно

– да је ово најсмешнији вирус у историји човечанства који не напада жене,

– да корона вирус постоји само на Фејсбуку,

– да теби не пада на памет да се тестираш

– да више људи умре од убода комарца него од корона вируса,

– да грађани слободно путују у Милано,

– да једна ракија дневно уништава вирус,

– да нема потребе да се затварају школе и обданишта,

– да деца не преносе вирус

– да нема потребе да се носе заштитне маске

– да имамо довољно респиратора

– да треба да се тестирају само они са јасним симптомима, а не сви који сумњају да имају корону иако су све земље радиле другачије

– да су Срби генетски отпорни на корону

Док сте народу причали ове бесмислице, Италија се распадала пред нашим очима, али ви нисте увели никакве мере контроле људи који су долазили из те државе и осталих региона погођених короном. У Србију је могао да уђе ко је и како хтео. Многи људи који су до сада оболели и преминули су заражени управо од стране оних који су у том период дошли из тих крајева. Не од оних који су се вратили пре недељу дана, а које сваки дан нападате, жигошете јер су се вратили у своју отаџбину. Имали сте катастрофално погрешну процену да ће ти људи доћи у земљу у време Ускршњих празника, а не одмах по увођењу ванредног стање, јер ви и не знате колико људи је због вас побегло главом без обзира из наше земље. Сви су они радили сезонске, привремене послове и сви они су након ескалације светске пандемије морали одмах да се врате.

Италија је два дана пре него што си расписао изборе потпуно ограничила кретање у три велике регије, а у остатку земље затворила школе, обданишта, факултете.. Ни то ти није било довољно.

Уместо да уводиш мере и упозориш грађане ти си за себе и своју лажну опозицију сакупљао потписе. Преко сто хиљада људи је стајало у редовима и гурало се у малим просторијама само да би ти показао своју вештачку супериорност.

Нас из Савеза за Србију и целу српску опозицију си оптужио да намерно ширимо лажи о опасности од вируса да би избори били одложени!? Говорио си да избори ни по коју цену неће бити одложени. Министар полиције Стефановић ме је јавно оптужио да ми је жао што не могу да зарађујем на маскама, твоји медијски мегафони су ме оптуживали како нећу да помогнем народу Србије парама које сам украо и како је Бошку и мени жао што у Србији нема мртвих као у Италији.

Први пут ћу ти рећи јавно: то што изјављујете је потпуно болесно и поремећено говори о вашем моралу и неодговорности према држави и народу! Доћи ће дан када ћете бити позвани на одговорност, много пре него што мислите.

И на то смо ћутали јер смо били свесни у какву кризу улази земља и сматрали смо да није време за политичке борбе. Нисмо реаговали ни на увођење ванредног стања које је проглашено без одлуке скупштине, на основу дописа министра одбране иако нас војно нико није напао. Нисмо оспорили ниједну меру сматрајући да је важно да постигнемо свенародно јединство у овим тренуцима.

Џаба. Једног дана си се пробудио и почео да урлаш на грађане како те не слушају и не узимају за озбиљно захтеве да смање кретање и остану код кућа! Викао си на становнике Србије како су недисциплиновани, како не испуњавају захтеве државе, то јест тебе, заборављајући да си их само десет дана раније слао у шопинг у Милано и убеђивао их да им од короне не прети никаква опасност. То је био моменат када си почео да означаваш грађане као кривце за све што нам се дешава у покушају да са себе скинеш било какву одговорност. Јер, боже мој, ти си све урадио само безобразни становници Србије неће да седе код кућа , иако си их молио ко бога. Да ли схваташ Александре Вучићу, да је тај захтев дијаметрално супротан ономе што си причао само десет дана пре тога, ономе што су твоја пропагандна гласила ширила сваки дан? Да ли схваташ да лажеш када кажеш да се људи тог захтева не придржавају, јер итекако седе по кућама. Само је, Александре Вучићу, тај захтев, као и многе друге мере, стигао прекасно.

Док је Светска здравствена организација апеловала да је свеопшто тестирање једини начин да се спречи галопирајуће ширење вируса, ти си говорио да нема потребе за таквом мером, иако ми, за разлику од Америке, имамо довољно тестова. А нисмо их имали. Зар је требало Кинези да дођу да схватиш да морају сви да се тестирају и да тако све време раде Корејанци, Италијани, Немци, Шпанци, Французи, само ми не!

Док си бунцао о броју респиратора и одговорности власти од пре десет година за њихов број, ми смо те молили да медицинском особљу обезбедиш маске и рукавице. И док су лекари савијали газе преко лица, твоји партијски штабови су седели опремљени маскама и рукавицама и снимали страначке спотове како у СНС униформама деле храну пензионерима.

Џабе медицинским радницима аплауз у осам кад леже болесни јер су били први на удару због неодговорности државе. Исто су прошле И продавачице, фармацеути у апотекама, возачи аутобуса, шалтерски службеници…

А ти, уместо да кажеш погрешио сам, нико ово није очекивао, нисмо се добро припремили, хајде да заједно кренемо у борбу против епидемије, ти бре и даље нападаш и вређаш, све са бестидним пропагандним спотовима и кампањом коју спроводиш у време док људи умиру.

Драган Ђилас и Александар Вучић, фото монтажа – Извор: Танјуг/Драган Кујунџић,

Сваки дан се појављујеш на свим телевизијама, носиш маску као портиклу, уносиш немир и панику, говориш потпуно опречне ствари, причаш о терапији, брашну, квасцу, о БДП-у, о томе када ће се шетати кучићи, о расту по кварталима, о томе како ћемо пасти мање од Немаца и како су повратници у своју домовину криви за све, и да је твоја добра воља што си их пустио да уђу у своју земљу!

Ти си пустио људе који су диринчили по иностранству у покушају да прехране своје породице у твом златном добу да се врате!? Па ниједна једина држава на свету, осим Србије, није забранила улазак својим држављанима у своју земљу човече божији!

Нема прече и светије ствари него да сачувамо сваки живот. Ничији останак или долазак на власт не могу бити вреднији од људских живота. Мора да се делује брже, јасније, конкретније. У свакој области – од здравља људи до економског опстанка. Држава је одавно морала да донесе озбиљан сет економских мера које ће да спречити да грађани преко ноћи постану социјални случајеви, јер привреда не може да чека! У економији, за разлику од политике, је време и те како битан фактор.

Ако већ немаш никог разумног у својој околини да ти то каже, ја ћу ти рећи: заустави се док не буде прекасно! Не говорим ти ово као политички противник. Ово ти говорим, ако је могуће, као човек човеку. У питању су људски животи! Заборави кампању и рејтинге! Ово је последњи моменат да престанеш да задовољаваш своју сумануту потребу да све знаш, да о свему одлучујеш и да се о свему питаш. Тај начин твоје владавине већ има огромну цену. Јеси спреман да је платиш и у људским животима?

Склони се у страну, пусти људе који знају посао да одлучују и причају. И запамти већ једном да онај ко воли своју отаџбину, он је не дели.

Потребно нам је јединство. Ако га власт и даље буде нарушавала, на нама грађанима је да је сачувамо. Да помогнемо једни другима и да пре свега будемо људи. Да, без обзира на све останемо мирни и прибрани, да што је више могуће будемо код куће и да озбиљно схватимо потребу за самоизолацијом.

Ништа и нико није вечан, па неће ни ово стање трајати вечно. Проћи ће као и све катастрофе које су нас кроз историју задесиле, јер живот ништа не може да победи. Урадимо све да се сачувамо да би сутра, сви заједно, научени на сопственим и туђим грешкама, направили од Србије боље и хуманије место за живот“.

Фотографија аутора: ФоНет/Огњен Стевановић


Извор: Директно

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворено Ђиласово писмо Александру Вучићу

* Обавезна поља