vucic-prstГосподине Вучићу,

Овим путем желим да изразим своју дубоку узнемиреност и огорченост поводом Ваших поступака за време избегличке кризе.

Дубоко сам убеђен да Вам се никада у животу не бих обратио. Међутим, овде се ради о великом проблему државе Србије и о великом проблему пред којим се налази српски народ.

У свом животу нешто сам научио у вези с миграцијама, а нешто сам научио и о геополитичким проблемима. Једном сам прочитао у новинама да сте Ви добро проучили Макса Вебера. Ја сам студентима предавао о Максу Веберу. Додуше, само неколико година. Написао сам и понешто о њему. И данас се питам шта сте Ви то, господине Вучићу, научили од Макса Вебера. Питам се и да ли Ви добро разумете шта значи реч демократија, и да ли знате да о кључним стварима треба добро да саслушате стручњаке и детаљно проучите мишљење народа ове веома напаћене државе. Макс Вебер је описао функције државе. Државе постоје већ неколико хиљада година да би народи који су их створили у њима живели безбедно и кројили своју будућност по својој вољи.

 

Обраћам Вам се јер сам недавно у новинама прочитао да више од 60% студената нишког Униврзитета планира да, по дипломирању, напусти Србију. Тај податак сам, додуше, знао јер ме је то занимало. Верујем да Ви за то не знате. С друге стране, Србија је све више преплављена реком избеглица и стичем уверење да Ви, заједно с комплетном политичком екипом која Вас окружује, не знате да се на испараван начин поставите према том проблему. Необавештеност, површност, добре намере, и још много тога што одликује нашу политичку елиту, неће бити никакво оправдање за зло које ће се догодити српском народу. Талас избеглица неће се зауставити у наредним месецима. Неопходно је да одговорни људи у Србији схвате шта је Запад планирао, како се зла будућност не би десила. Млад сте човек и вероватно се не сећате да су само десет дана након смрти Јосипа Броза Тита, скоро сви часописи на Западу објавили мапе по којима ће се поделити СФР Југославија. То се догодило. Очигледно је да Ви и група људи око Вас уопште не схватате законе који важе у Европи. Они не крију своје планове. На жалост по Србију, једино Ви не разумете шта су њихови планови. Недавно сте казали да ћете штитити европске вредности и од самих Европљана. Ваше изјаве показују да Ви уопште не знате шта је Европа, јер да то знате, знали бисте да су приче о европским вредностима написане ради замајавања необавештених, а да у Европи постоје само интереси и ништа осим тога.

Пре неколико година Запад је одбацио концепцију мултикултурализма. О томе су се изјаснили најважнији политичари Европе. Прочитао сам да Ви с њима почешће ћаскате, па бисте могли мало и о томе да продиваните. То је њихово полазиште за све акције у вези са избеглицама. Због тога је Запад почео да ограђује управо државу Србију. Запажам да не разумете планове држава које нас окружују. Не знам због чега нисте схватили зашто Мађарска затвара своју границу са Србијом. Руководство Бугарске већ је послало војску и оклопне јединице на границу с Македонијом. У склопу европске стратегије за питање избеглица увелико се траже простори за њихово трајно насељавање. Ти простори већ су пронађени ван Европе. Један од планова је да се стотине хиљада избеглица населе у равницама Украјине. Други план је трајно насељавање избеглица у српском простору. Садашња политичка елита Украјине жели да што тешње сарађује са Европском унијом, па ће се, вероватно, у том правцу, једним делом решавати проблеми избеглица. Међутим, Србија није Украјина. На жалост по српски народ и Србију, наши политичари настоје свим силама да се допадну Европској унији. Има у томе и много срамотног и непотребног додворавања, као и непромишљених и штеточинских поступака, али о томе није сада реч.

aleksandar-Vucic-migranti

 

Ви нисте оспособљени да предвидите шта ће се догодити Србији. Народ, по ко зна који пут, немоћно и са зебњом посматра непрекидне политичке грешке које се праве. Сваки паметан Србин плаши се наступајуће будућности. Она ће, највероватније, изгледати овако:

1. У Србију ће за неколико месеци доћи најмање 150.000 избеглица. Најмање;

2.  Србија ће бити изолована оградама и војском са свих страна;

3. Србија ће бити проглашена безбедном земљом за избеглице;

4. Европска унија даће новчану помоћ за привремени смештај избеглица у Србији. Вас ће, господине Вучићу, тапшати по раменима и обећавати да ће ускоро отворити неко од 150 поглавља за пријем Србије у ЕУ;

5. Политичка елита Србије убедиће народ да од (привременог) насељавања избеглица може да буде само користи;

6. У каснијем року, привремени смештај избеглица неприметно ће прерастати у трајни смештај. Србија ће постати земља коначног пресељења избеглица. Избеглице ће, од Европске уније, добити куће, насеља и све потребно, а наши политичари добиће мало похвала и мало новца;

7.  Европа ће градити фабричке погоне за избеглице у Србији. Упошљаваће се само избеглице и нико други;

8. Србија је земља са старачким становништвом. Све озбиљне демографске прогнозе говоре да ће до 2050. године Србија бити умањена за најмање милион људи. Дотле ће се избеглице бројчано увишестручити;

9. У врло догледној будућноси држава Србија биће испресецана насељима у власништву избеглица;

10. Већ 2050. године у парламенту ће бити изгласано да су језици избеглица једнако вредни као и српски језик, а покренуће се и поступак за формирање нових покрајина. Избеглице из разних држава, по принципу окупљања, неће желети да живе неомеђене. Добиће своје школе, администрацију и полицију. Србе за то нико неће ни питати.

merkel-vucicГосподине Вучићу, дубоко сам убеђен да Ви због бриге за туђе народе и залагања да Србија уђе у Европску унију, заслужујете велике награде и признања. Верујте ми, много ми је жао што та признања никада нећете добити од српског народа. То што сада радите, српски народ од Вас никада није тражио, нити очекивао.

Надам се да ће ово писмо бити повод да се Ви, и екипа професионалних политичара око Вас, добро замислите и договорите како да се све наведено не догоди. Ако Вас је неким случајем ово писмо изнервирало, онда нисам погрешио када сам, гледајући Ваше патње за време поплава које су се недавно догодиле у Србији, закључио да Вама није место у српској политици и да би и за српски народ и за државу било најбоље да Ви нестанете из политике.

Наглашавам да се ово моје обраћање односи на Вашу политику према избеглицама и да није покренуто никаквим политичким мотивима јер ја сам само забринути Србин, грађанин државе Србије.

Љубазно Вас молим да сачувате ово писмо. Будућност не можемо да избегнемо. За свој народ треба понешто и да учинимо.


Извор: НСПМ

Коментари

2 Коментара на Отворено писмо премијеру Србије о избегличкој кризи

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворено писмо премијеру Србије о избегличкој кризи

* Обавезна поља