aleksandar-becicМајор Омер Мехић био је моја генерација. Не мислим, при том, на било какву војну службу. Ја сам тек још једно од пискарала у овој земљи који покушава да каже јасно и гласно шта мисли. Мајор Омер Мехић је био херој. Да сам у свом животу успео да учиним барем десети део онога што је он урадио, могао бих за себе да кажем да сам частан.

Мајор Омер Мехић је имао више од 4.000 сати налета на хеликоптерима. У својој летачкој каријери спасио је на стотине живота.

Мајору Омеру Мехићу држава Србија је прошле године дала у руке живот премијера. Тада је мајор Омер Мехић слетео по немогућим условима у Фекетић.

Мајора Омера Мехића некаква војна комисија је прогласила кривим за удес у ком је изгубљено четири официра, два цивилна медицинска радника и једно тек рођено дете.

Верујете ли у то?

Ја не верујем. Нарочито не верујем да је (према извештају Тужилаштва) у крви Омера Мехића пронађен алкохол.

Капетан Милован Ђукарић био је бриљантан пилот. Према својим вештинама, био је пилот четврте категорије стручне борбене оспособљености, један од најперспективнијих пилота које је Војска Србије имала. Предвиђали су му највећа достигнућа у пилотирању и обуци у ваздуху.

Капетана Милована Ђукарића некаква војна комисија је такође прогласила кривим за удес у ком је изгубљено седам живота.

Верујете ли у то?

Ја не верујем.

Иван Миладиновић, пробни механичар-летач, имао је преко 1000 сату налета. Бавио се падобранством, завршио је Средњу војну школу и ДИФ.

Према извештају Тужилаштва у његовој крви је такође пронађен алкохол.

Не верујем.

Piloti-helikopzer

Заставник Небојша Драјић, механичар-летач за оба типа вишенаменског хеликоптера Ми-8 и Ми-17 такође је имао више од 1000 сати налета.

И у његовој крви је, према извештају Тужилаштва, пронађен алкохол.

Не верујем.

Зашто?

Једноставно зато што су њих четворица кренули у спасилачку мисију.
Зато што их је предводио Омер Мехић. Омер. Мехић. Ком је, још једном да поновим, прошле године држава Србија у руке дала живот премијера. Да га сачува. А не да га пропије.

Не верујем.

А ви како хоћете.

У нормалној земљи, без обзира на узроке пада овакве летелице министар одбране одмах, ако не исте ноћи, а оно сутрадан ујутру, подноси оставку. Или је барем понуди.

У нормалној земљи.

И нема то везе са политичким поенима, захтевима опозиције, пљувањима и свим другим стварима.

То има везе са чашћу.

Оном официрском, војном.

У Србији се окривљују пилоти. Хероји.

Они који Србији никад нису окренули леђа.

Господо летачи, праштајте. О вама народ зна све. И зна да сте били заиста најбоље што је Војска имала. Никакви извештаји не могу окаљати вашу част. Зато, нека вам је заувек ведро небо. И нека вам је лака ова тешка, црна, српска земља.


Извор: Колумниста

Оставите коментар

Оставите коментар на Пилоти, хероји, праштајте!!

* Обавезна поља