Иза руског министра иностраних послова нема ни једне „обојене револуције“, ни једног оружаног преврата, па чак ни једног импичмента председника других држава. Он, по свему судећи, припада оној нестајућој групи дипломата, који сматрају да МИП треба да се бави искључиво стварањем услова за мирну сарадњу међу различитим државама.

Но, данас то изгледа толико одиозно, да му више не верују. Амерички и европски руководећи дипломатски посленици већ се уопште не устручавају појављивања на протестним митинзима у државама захваћеним кризом, не устручавају се дистрибуције новца, медењака и брошурица, не либе се да укажу шта треба радити. На пример, на митинзима у Кијеву забележен је боравак Викторије Нуланд, заменика Државног секретара САД, док су њене колеге за то време дрмусале за ревере украјинску владу и захтевале њену предају. Без имало устручавања.

Тај исти манир желе да припишу Сергеју Лаврову. Као, немој нам причати бајке. Као да твоје дипломате не довлаче кутије са тротилом у мирне државе и за време одмора пролазе кроз курсеве за снајперисте на тајним полигонима под Москвом. И сумњиво повећање броја жена-дипломата такође није случајно. То је познато тајно оружје Руса, које је уздрмало више влада.

Генерално, судећи по публикацијама у штампи низа балканских земаља, Сергеју Лаврову ће бити тешко да прикрије свој железни осмех.

Хтео бих да почнем од изјашњавања председника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић. После њене посете Канади, она је, као да се отровала бајатим хамбургерима, изрекла такве глупости, које од ње пре тога уопште нисмо могли очекивати. Испоставило се да Москва може почети са допремањем оружја у регион, увођењем обавештајаца са покретањем информативног рата. А председника Републике Српске Милорада Додика, Москва је, генерално, спремна да подстакне на агресију против Хрватске.

Сергеј Лавров није могао одмах доћи себи од онога што је чуо. Вероватно зато што се никада није гостио канадским хамбургерима и није свестан њиховог утицаја на људски разум. Потом је изјавио да се он са Колиндом дружио и уопште није очекивао такав удар у јетру. Но, тајанствене разлике између мушкарца и жене, шире се и на дипломатски ниво. Никаквом дипломати није јасно на шта је све спремна дипломата у сукњи приликом суочавања са последицама туђе кухиње.

А шта тек рећи за Лигу социјал-демократа Војводине, када они не путују у Канаду по хамбургере, него трују мозгове продуктима из сопствене производње. Но, судећи по њиховим изјавама после посете Сергеја Лаврова Београду, тровање у њиховом табору носи масован и тежак карактер.

„Лигаши“ су у посети Лаврова видели подршку терористичким актима у региону и изразили одлучност да својим грудима стану на пут том потпиривачу ратова. Они неће дозволити Лаврову да претвори Србију у Сирију. А очигледни су докази таквих намера. Сергеј Лавров је примио поклон од покрета „Заветници“ – фотографију совјетског војника у Београду из 1944. године. После тога, њихове сумње у руски тероризам су стекле неповратан карактер.

Прича се да у Војводини има отровних печурки мухоморки, које изазивају агресивне халуцинације. По свој прилици су те мухоморке биле део закуске руководилаца Лиге приликом њиховог окупљања.

Становници Војводине! Водите рачуна о својим политичким пасионаријама. Јер, ово стање уопште није далеко од губитка разума.

Што се тиче Колинде Грабар-Китаровић, тешко је било шта предложити. Она једноставно одрађује прост попут пасуља, задатак НАТО пакта: избацити Русији са Балкана на било који начин. Чак и путем симулације тровања разума. Највероватније ће то у Хрватској проћи. Но, да ли ће бити користи?

Политичар са оштећеним разумом не сме да се бави тим послом.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на После Лаврова у Београду …

* Обавезна поља