galijasevic-dzevad„Наша средства су лични пример, књига реч. КАДА ЋЕ СЕ ОВИМ СРЕДСТВИМА ПРИДРУЖИТИ И СИЛА? Избор овог тренутка увек је конкретно питање и зависи о низу фактора. Ипак се може поставити једно опште правило: исламски покрет треба и може прићи преузимању власти чим је морално и бројно толико снажан да може не само срушити постојећу неисламску, него и изградити нову исламску власт. Ово разликовање је важно, јер рушење и грађење не захтева подједнак ступањ психолошке и материјалне припремљености. Преуранити овде је једнако опасно као и закаснити.» (Алија Изетбеговић – Исламска декларација–Исламска власт 3/2)

У специфичном политичком процесу, кроз два комплементарна програма, (Исламска декларација Алије Изетбеговића и Програм СДА, странке коју је он утемељио) обликовала се и радикализовала свест октроисане нације а босански муслимани од европске етничке групе „претворени“ у верску заједницу неисторијског типа, исламску по одређењу и снажно конфронтирану са властитом културом и цивилизацијом.

Исламска Декларација је најбитнији, аутохтони докуменат верске обнове, препорода и радикализације. Потценити њен значај значило би не схватити нужност фазе верске подуке која један европски народ удаљава од европске мисли и усмерава га на пут активног исламизма, односно ВЕРОВАЊА И БОРБЕ тј. „ИМАН-а“ И „ЏИХАД-а“!!!

То и представља животно дело Алије Изетбеговића: гурнути властиту нацију у вртлог проблема са којима се суочавају „остале исламске земље“, заинтересовати босанске муслимане за догађаје у арапском свету, за нову неоосманску агенду Турске, за Иранску револуцију, за Исламску и атомску републику Пакистан – приближити Палестину Босни, расправљати о Сирији, Авганистану, Ираку; бити забринут за односе Сунита и Шиита… од стварне историјске браће (Срба и Хрвата) направити непријатеље, вечне и непомирљиве, а од Арапа, Турака, Перзијанаца и других муслимана направити верску браћу, која другачије изгледају, другачије се понашају, другачије говоре, имају потпуно другачији однос према породици, друштву, држави и себи али, који су једина, права браћа. Исламска.

Изетбеговићев пројекат је успео и зато га је неоправдано заобилазити или игнорисати. Злокобно политичко наслеђе подржано је и биолошким наслеђем овог фундаменталисте.

Бакир Изетбеговић је данас највећи проблем Босне и Херцеговине, изградње њених институција, поштовања уставних права, обавеза и „Европског пута“. Одвратна политичка биографија сина Алије Изетбеговића, пуна корупције, организованог криминала, политичких убистава и ратних злочина, сведочи о држави, о Бошњацима и времену у којем живе, кап и о потпуном, заједничком моралном паду и политичком бесмислу договорне политике која води БиХ на путу ка ЕУ.

А терористи, бивши муџахедини и вехабије, повратници са сиријског и ирачког ратишта, а политичка убиства за која Бакира отворено оптужује Сефер Халиловић, која је често помињао и Фахрудин Радончић, прикривање ратних злочина за које га је оптужио бивши потпредседник СДА и потпредседник Федерације Мирсад Кебо, а корупција и криминал за који га оптужују дојучерашњи сарадници… то ваљда није проблем на Европском путу.

Пред Републиком Српском као и пред Босном и Херцеговином је тешко време и сложене безбедносне прилике, које компликују криминализоване правосудне институције, девастиране безбедносне агенције на заједничком нивоу, неспособан Министар безбедности хрватског порекла, снажна радикално исламистичка мрежа подржана од владајуће СДА као и истакнутих службеника америчке и енглеске амбасаде у Сарајеву, те покушаји реализације украјинског и либијског сценарија на улицама Бања Луке, са наранџастим паткама и револуционарима, Изетбеговићевим послушницима.

Од 1991. преко 2001. до 2016. године – четврт века, двадесет и пет година, БиХ је представљала најважнији центар светског тероризма. У другом месецу 1996, најважнија Ал Каидина војна формација на планети – одред ‘Ел Муџахедин“ бројао је 1774 војника, и не само војника него и проповедника. После рата у БиХ, плански и уз подршку западних обавјештајних служби, некажњени након злочина, раширили су се по Балкану и Европи, али и по целом свету, чинећи терористичке акције у: Дахрану, Најробију, Дар ес Саламу, Њујорку, Мадриду, Лондону, Паризу, Бриселу, Ници…

erdogan-bakir-izetbegovic

Правосуђе у Босни и Херцеговини је корумпирано, некомпетентно, потпуно под контролом политичких пигмеја, трећеразредних западних дипломата. Као и финансијски сектор, банке, безбедносне агенције, невладине организације и полтронска, нашминкана лажна опозиција и цела Дејтонска БиХ, у којој странци контролишу све институције и друштво у целини али немају одговорности, ни за једну политичку одлуку и меру – не сносе одговорност за пензије, образовање, здравствену бригу, безбедност грађана, инвестиције. Босна и Херцеговина је зато најгори, одвратни протекторат у коме онај ко влада не одговара ни за шта већ само компликује живот грађанима и отежава га.

Бакир Изетбеговић лаже када тврди да Република Српска прави опструкције, руши Босну и Херцеговину и да неке изјаве председника Додика представљају објаву рата Босни и Херцеговини, њеном јединству и уставном уређењу. У ствари Додик јесте објавио рат – неосуђеним ратним злочинцима из Другог светског рата, усташама и Ханџар дивизионарима, разним криминалцима и бандитима, ИСИЛ-у и Ал Каиди – Ердогану и смењеном Давутоглуу али… то није објава рата Дејтонској Босни и Херцеговини. 

Прецизно речено, Бакир Изетбеговић Босну и Херцеговину не води у Европу, јер он тамо не припада, већ константно, као и његов отац, упорно провоцира сукобе са добронамерним и одмереним комшијама, званичницима из Републике Српске и Србије.

Препознатљива и деструктивна, већа мобилност бошњачке политичке и верске квази-интелигенције у Сарајеву већ две деценије правда се и храни лажним оптужбама и фалсификатима националног страдалништва у протеклом рату и наводним растом српског и хрватског национализма те међународном политичком констелацијом, променама у геополитичкој сфери и статусом ислама у политикама великих сила на Балкану. Права дебата о томе никада није вођена у самом народу, нити је постојала, јер су о дилемама дефиниције властитог идентитета и плановима реализације колективних циљева одлучивали недоучени политички комесари Странке демократске акције и верска улема, углавном, фокусирани на лични интерес маскиран вредностима ислама и лажима о његовој компатибилности са друштвеном модернизацијом и новим уставним уређењем.

Начин на који су Муслимани, па Бошњаци, постали таоци разумевања свога колективног духа и идентитета само у оквиру верске свести резултат је значајног учешћа народа у том верском покрету који је себе називао странком. СДА, као фундаменталистички покрет који је основао Алија Изетбеговић са такозваниим Младим муслиманима, гурнуо је Бошњаке у динамичну конфронтацију прво са Србима, затим са Хрватима а кроз рат у тзв. Цазинској крајини и у рат са самим собом. Данас је тај радикални верски покрет у сукобу са европском цивилизацијом, европским миром и европском безбедношћу. СДА, као класична војно-политичка организација, сарађује са свим знаним екстремним верским групама и организацијама у свету – идеолошки и логистички подржава и спонзорише највеће светске терористичке организације (Ал каиду, Исламску државу-ДАЕШ, Фронт ал Нусра, Хамас, Ласхкар е Таибах, Боко Харам… чак и шиитски Хезболах у одређеној мери). Свим својим политичким мерама и циљевима, лажним и површним обећањима властитом народу, СДА је сво време присуства на политичкој сцени земље и региона сукобљавала властити народ са комшијама, и целом Европом. 

Константно је уништавала могућност опстанка договорене, заједничке државе БиХ.

Због потпуне кризе сваког идентитета, конфузије и историјских бесмислица и неистина кроз које су Бошњаци себе сагледавали а затим и кроз саму кризу исламског идентитета („традиционални“, „турски“ или неки други ислам), кроз специфичност односа политичких елита ове заједнице са Турском, „вехабијском“ Саудијском Арабијом и шиитском Исламском Републиком Иран, или Египтом, колевком Муслиманске браће и центром „научне легитимације и афирмације верског догматизма“ – универзитетом Ал Азхар. Онаква каква је ушла у рат, бошњачка нација, са Алијом Изетбеговићем на челу, наставила је са његовим сином да се испољава као необавештена и неартикулисана народна заједница која себе тражи у крилу радикалне интерпретације ислама, прво у Хомеинијевом Ирану, јер их је привукло оно што су први пут упознали: Држава као Исламска Република, и Ислам и Република.

Тај политички дуализам и опчињеност њиме трајали су само до фебруара 1996. године, када снаге ИФОР-а које су предводили Американци брутално интервенишу на Изетбеговићев службени, параполицијски, терористички камп на Погорелици. Хапшење иранских инструктора и смена Хасана Ченгића (министра одбране Федерације БиХ) и Бакира Алиспахића (директора Агенције за истраге и документацију – АИД), уплашило је Изетбеговићеве следбенике, прво браћу Латић (Џемалудина и Неџада), затим Хариса Силајџића, па Ејупа Ганића, а после и друге.

Након што се под снажним притиском Американаца Алија Изетбеговић у пролеће 1996. формално одрекао иранске војне и обавештајне помоћи, активна улога иранских емисара у БиХ замаскирана је оснивањем бројних културних, научних и образовних организација, институција, удружења. Подсетимо да је Ирански културни центар у Сарајеву 1994. године отворио тадашњи ирански министар спољних послова Али Акбар Велајати. Од тада до данас у БиХ је под покровитељством Амбасаде Исламске Републике Иран отворено двадесетак таквих институција, од којих су свакако најактивније: БИРДС, „Обнова“, „Мост пријатељства“, Научноистраживачки институт „Ибн Сина“, Персијско-босански колеџ, Ирански културни центар, Фондација Мула Садра, Телевизије Сахар и Бехар, Агенција Ирна, Телевизија Ириб,…

bakir-erdogan

У политичком смислу, након америчке интервенције, Изетбеговићи ублажавају свој шиитски сензибилитет, окрећу се снажније Саудијској Арабији и постају искрене вехабије – мада би они инсистирали на томе да је то погрдан назив и да су они, „претходница“ тј. селефије.

И више од тога: управо су вехабизам подметнули своме народу као замену за „сумњиви идентитет“, суштински и историјски, етногенетски, базиран на српском или хрватском пореклу. Тај верски, вехабијски идентитет је у суштини тотални идентитет, самодовољан и потпун, а важан, јер коначно и потпуно прекида битну историјску и културну везу са Србима и Хрватима. Тако историјска и политичка позиција једне народне заједнице ипак почиње у разумевању вере и њеној примени а кулминира у тероризму као коначној дефиницији исламског активизма и борбе муслимана за измишљена права.

Ни чињеница да су најважнији учесници Једанаестог септембра (Халид Шеик Мухамед, Ремзи Биналсибих, Мухамед Ата, Кхалид ал Мидхар, Зијад Јарах, Хани Ханyоур и Наваф ал Хазми), имали босанско-херцеговачко држављанство и учествовали у протеклом рату – не убацују у фокус јавности ни нашу земљу, у светлу њене улоге у концепту тероризма, нити ове догађаје и њихове учесника приближава јавности у БиХ.

Чак ни улога многих забрањених организација, које су под окриљем Високог Саудијског комитета деловали у БиХ (Al Haramein, Furka, Taibah International Bosnia Office, Benevolence International Foundation, Islamic Relief…) није расветљена, чак ни онемогућена иако их је Савет безбедности УН ставио на све могуће црне листе. Ни терористички напади на полицијске станице у Зворнику или Бугојну, или напад на „ФИС“ Витез, америчку амбасаду у Сарајеву или убиства војника оружаних снага БиХ – нису ни два дана били најважнија вест у локалним медијима. То истовремено значи одсуство било какве кривично-правне истраге о овим догађајима.

У суштини све би истраге водиле до вехабијских заједница и организација, затим верске и политичке елите у Сарајеву и на крају до западних обавештајних заједница. Европска јавност је ову терористичку инфраструктуру назвала, једноставно „Бела Ал каида“, а идеологија и њени носиоци у Босни и Херцеговини добили су јединствено име „ВЕХАБИЈЕ“.

Вехабизам је конзервативни верски покрет, у начелу и пракси фундаменталистички, јер заговара враћање на основна и изворна исламска учења уз отворену нетрпељивост према шиитима, суфизму као и либералним исламским учењима. Када вехабијски теоретичари говоре о себи и своме покрету, они га истичу као “ревивалистички покрет” тј. покрет који заговара оживљавање ислама – обнављање ислама у његовом изворном облику без западњачких иновација и оријенталне декаденције у вери. Вехабизам заговара одбацивање сваког модернизма и враћање светој прошлости и првим следбеницима ислама – тј. рјеч је о враћању ПРЕТХОДНИЦИ ИСЛАМА (ПРЕТХОДИТИ на арапском СЕЛЕФЕ – зато Вехабије воле себе да зову селефије). По свим релевантним истраживачким агенцијама око 5% (пет процената) укупне бошњачке популације данас припада Вехабијској интерпретацији Ислама.

Једанаести септембар 2001. године и напад на светски трговински центар у Њујорку бошњачку елиту оставља збуњену, уплашену и дезоријентисану. Американци прекидају многе везе са саудијским краљевским двором и са Ал каидом, а Алија Изетбеговић подноси оставку на све политичке дужности у земљи и странци а две године касније, подноси оставку и на овоземаљски живот.

Вехабијски кишобран није више обећавао ништа добро и династија Изетбеговић без оца предводника (Ламија, Сабина и Бакир), „уз свесрдну помоћ америчке дипломатије у Сарајеву, „открива Турску“ и већ 2005. почиње активно да се вежу за АКП и Ердогана. Кроз подршку и сарадњу очувана је целокупна терористичка инфраструктура, параобавештајни апарат наставио је да трује унутрашње међуетничке односе а антисрпство и радикални исламизам постали су стуб заједничке политике на Балкану.

У почетку је Бакир Изетбеговић био само тројански коњ у „Тихићевој СДА“ али се временом из поданичког односа прешло у партнерски а затим и у тоталну идентификацију турског са бошњачким и бошњачког са турским.

Bakir i Alija-Izetbegovic_438539564

Док је турска држава обављала прљаве послове за америчку владу на Блиском истоку и у односу према Русији – Ердоган и Бакир, били су корисна геополитичка комбинација.

Покушај државног удара у Турској све је променио.

Државни удар су иницирали, покренули и подржали Американци, њихова обавештајна заједница уз подршку владе и Фетулаха Гулена, имама из Пенсилваније – турског Сороша. Акције пучиста имале су јасан циљ: потпуна ликвидација непослушног и непоузданог Ердогана, енергичну чистку оданих кадрова, умиривање АКП-а и демонтажу целокупног политичког система који је Ердоган изградио протеклих година.

У тренутку када Сједињене Америчке државе исцртавају нове линије фронта са Русијом и Кином и уз помоћ ратоборне НАТО алијансе инсталирају ракетне штитове по Европи, гомилају војску и ратну технику у балтичке земље, Пољску, Румунију, Бугарску и Украјину а у Јужном кинеском мору анимирају кинеске сусједе за конфликт са Кином – овакав Ердоган постаје сметња и кочница плановима увођења Европе и Азије у кризу новог, великог рата, који постаје планиран и неизбежан под кринком обуздавања Русије. Ердогану је све јасно. Војска није чувар демократије у Турској нити било где у свету а још мање је чувар Ататурковог секуларног наслеђа. Ердоган, АКП, Турска војска и целокупно друштво су активно исламизовани у задњој деценији а неоосманске амбиције постале су опште место чак у уму и осећањима просечних грађана.

Оно што је војска покушала одбранити и сачувати зове се „Евро-атлантско наслеђе“ , тачније деструктивна улога Турске на Блиском Истоку, Балкану и односима са Русијом, у интересу НАТО алијансе, на линији америчке геополитичке стратегије сталног рата далеко од америчких граница. Зато се Ердоган не бори против Гулена него против америчког присуства и утицаја у турском друштву и држави – са нагласком на Турску војску.

И ето нас да сведочимо борби локалног и глобалног диктатора.

Бранећи своју политичку моћ, инфраструктуру и голи живот, Ердоган ће наредних година бити концентрисан на покушај ублажавања унутрашњих сукоба у дубоко подељеном друштву, пре свега у односима и рату са Курдима, а на спољно-политичком плану ће мењати целокупну стратегију међународних односа и позиције Турске, и орентисати се на регионалну сарадњу са Ираном, Египтом и Русијом. Ердоган напушта Балкан и не може бити важан геополитички играч, чак више ни присутан.

Бакир Изетбеговић, тај корумпирани фундаменталиста и ратни злочинац, пипак сваког исламистичког октопода и важан партнер и пријатељ Ердогана, није схватио да Ердоган у Турској ратује против америчких интереса и америчке владе и одговор ће морати уследити на Балкану. Турска је потребна америчким интересима и због нуклеарних бојевих глава које се налазе на њеном тлу, и због изузетне геостратешке позиције, па ће влада САД учинити све да ослаби Ердогана, да ради на његовој смени суптилно и да не изгуби Турску потпуно а Бакир Изетбеговић је завршио своју политичку каријеру и он мора отићи.

Небитан а радикалан, може бити Ердогану једино политичко уточиште на Балкану а то се више не може дозволити. Зато, ће коначно бити отписан тај мржњом отровани исламиста, пљачкаш хуманитарне помоћи, човек који је током рата вирио испод стола свога злочиначког оца Алије и угледавши се на њега, командовао многим злочинима Шева, Бисера, Црних Лабудова, Делте, Босне, Оса и наравно муџахедина из разних терористичких и паравојних формација. Бакир је доследно спроводио политику рата свога оца, најјасније изложену у Исламској декларацији. Сада због такве улоге Бакира и Бошњака, цели народ чекају тешки дани, мучно отрежњење и покушај формулисања нове, рационалније политике према суседима.

Erdogan-izetbegovic03

Алија Изетбеговић је Исламском декларацијом исписао јединствени епитаф свом народу кога је он лично мрцварио и на крају дотукао. Баш као што је Ердоган мржњом и исламизмом учинио највеће зло свом народу и Турској држави. То ће коначно потврдити крах немачко-британског диктата у БиХ и политике сарадње западних влада са најгорим терористичким олошем и екстремистима из Сарајева. Поруке терористичког дивљања сред Париза, Брисела, Нице, Франкфурта, Минхена… немогуће је игнорисати.

«…Најављујући препород, ми не најављујемо раздобље сигурности и спокоја, него раздобље немира и искушења. Сувише је много ствари које моле за својим рушиоцима. Зато то неће бити дани благостања него дани достојанства. Народ који спава може се пробудити само ударцима. Ко жели добро нашој заједници, не треба да је поштеђује напрезања, опасности и недаћа. Напротив, он треба да учини све да та заједница што пре употреби своје силе, да стави на испит све своје могућности, да преузме ризик, једном речју – да не спава него да живи. Само будна и активна, може она наћи себе и свој пут».

(Исламска декларација, Рад и Борба, 2.3.13 – Алија Изетбеговић)


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на После пуча Турска остаје трајно подељена, а Бакир отписан

* Обавезна поља