koribko-1Фонд стратешке кулутре,  из Москве, организовао је 17. априла 2016. у Београду конференцију под називом Резултати западне демократизације на постјугословенском простору 1990-2016. Међу скоро 20 пробраних учесника био је и Ендрју Корибко, водитељ радио програма на Спутњику и колумниста RT и других аналитичких гласила која се баве глобалном политиком. Конференцију су отворили Александар Павић, директор ФСК за Србију, и Ања Филимонова, шефица ФСК у Москви. Следи транскрипт говора Ендрјуа Корибка:

Поздрав свима, хвала вам што сте дошли. Пре него што почнем желео бих да се захвалим Фонду стратешке културе што ме је позвао. Планирао сам да говорим о томе како су амерички ратови против Југославије и Србије били пробне операције за усавршавање ове врсте хибридног рада, која се сада користи на Блиском истоку и другим крајевима света, али онда ме је мој пријатељ Стефан Каргановић инспирисао да говорим о нечем мало актуелнијем, што директно погађа сваког од вас.

Србија је данас на историјској раскрсници, у буквалном раскораку између Истока и Запада, с тим што, за разлику од југословенског периода, данас више није могуће ходати по жици. САД и њихови европски следбеници то просто неће дозволити и – слично начину на који су поступили у Украјини – покушаће да искористе силу и застрашивање да би одвукли Србију на своју страну. Запад никад неће прихватити да је Србија словенска земља са блиским, братским и свеобухватно прагматичним односима са Русијом. Због саме чињенице да је Србија то што јесте, идентификована је као непријатељ и таргетирана као мета коју треба друштвено-политички елиминисати, што се одвија корак по корак путем разних тзв. „невладиних организација“, које вршљају по овој земљи. Што је још горе, ове групе и њихови страни спонзори преузеле су контролу над већином српских медија, па је просечном Србину веома тешко да стекне прецизну слику о тешкој ситуацији у којој се његова земља налази.

У овом тренутку Србија је потчињенија НАТО него што је била нацистичкој Немачкој пре Хитлерове инвазије. Последњи уговор са тим блоком, који је ову земљу бомбардовао пре 17 година, је невероватан; никад не бих помислио да ће Србија, поносна Србија која је срце Балкана, капитулирати на тај начин. Најгоре је што нико ништа није урадио поводом тога. Хвала Богу за антиНАТО протесте, али то представља само почетни корак. То није пун одговор, већ само кратак бљесак онога што треба да уследи. Срби се буде. Требало им је нешто времена, али то време је дошло; историјски моменат је такав да Србија више не може неодлучно да се врпољи у нади да ће се ситуација сама од себе променити. Ствари ће, пре него што се побољшају, ићи нагоре; земља је на прагу ситуације у којој ће се у потпуности обрести у западном табору и постати друга Хрватска – задужена, слаба, деиндустријализована и отворено колонизована. То се догађа – већ је почело. Процес је у току, и само ће се убрзавати, мада је могуће и да буде заустављен.

За разлику од ранијег периода, више ни Запад не купује време; одлучио је да уништи Србију једном заувек и неповратно је стави под своју чизму. Први пут у историји Србије сарадњу јој нуде две велике силе које мењају светски поредак – Русија и Кина. Обе државе имају одређене мултиполарне транснационалне инфраструктурне пројекте које настоје да реализују у региону. Србија има јединствену шансу да одигра кључну улогу у изградњи руског гасовода Балкански ток и кинеске брзе пруге, која у склопу Балканског пута свиле треба да повеже Будимпешту са грчком луком Пиреј. У обе конструкције Србија ће играти централну и кључну улогу, од чега ће осетити корист сви Срби, јер ће то вашој земљи коначно обезбедити улогу регионалног лидера, понос и поштовање које историјски заслужује. Због тог разлога САД су се посветиле гушењу српског слободољубивог духа и претварању земље у још једну вазалну државу, попут Хрватске и других.

srbijo-ustani

Тренутно се служе само манипулацијом, тоталном контролом медија и коришћењем неких марионетских политичара да остваре оно што желе. Али, уколико у догледно време не успеју у потпуности да остваре своје намере, сасвим сигурно ће повећати интензитет дестаблизиације, све до нивоа примене хибродног рата. Као што можемо видети, сада користе Сарајево да би дестабилизовали Републику Српску, чиме индиректно нападају Србију, а мигрантска криза делимично је претворена у средство за увлачење целог региона у друштвено-политички хаос. САД ће урадити све што буде у њиховој моћи да саботирају Србију; оне нису ваш пријатељ, као што то није ни њихова посредничка организација Европска унија. Жеља им је да спрече Србију да игра улогу у настајућем мултиполарном светском поретку, а посао свих патриотски настројених Срба је да их у томе спрече и заштите своју земљу како најбоље умеју. Треба да урадите све што је у интересу Србије, да ослушнете своје срце и сугестије проверених стручњака и потом урадите оно што сматрате својом патриотском дужношћу.

Ово је историјски моменат и нема повратка уназад. Запад, који пропада, или мултиполарни свет, који се уздиже; Србија мора изабрати, више не може ходати по ивици. Међународна геополитичка ситуација за Србију се значајно погоршала и ово је критични тренутак који захтева хитну акцију. Време је да одлучујете о будућности Србије и да је усмерите на трајекторију којом ће се кретати наредним деценијама. Никад раније Србија није била овако покорена, а у исто време никад није била слободнија да изабере своју судбину и будућност. Русија и Кина пружају руку помоћи; Москва је коначно спремна, и све што би Срби требало да ураде је да кажу „да“ и вишегенерацијски сан може постати стварност. Коначно, након толико година и генерација које су чекале, две братске земље могу градити заједничку будућност, за коју су одувек веровали да је могућа. Право време је САДА!

Нема никаквог средњег решења или хода по жици. Србија није Југославија, нема могућности да балансира као у време Хладног рата. Свет се променио и српско руководство не сме покушавати механички да имитира прошлост сада кад то више није могуће. Они продају причу која је посебна за све Србе и са којом су емотивно повезани, али која више није могућа. Не верујте им када кажу да се Западу може веровати и да су они српски пријатељи. Нису. Само погледајте шта су вам учинили у 80-тим, кад су вас задужили, и 90-тим, кад су вас дивљачки поцепали и бомбардовали, прво у Босни а потом и у вашој земљи. Отели су Косово; отели га, силовали и настављају да га скрнаве свакога дана и свакога сата. Уништавају се цркве, пљује се на историју, а неки политичари и даље покушавају да тврде да је Запад пријатељ Србије? Невероватно! Србија мора одважно да донесе одлуку и да на њој истраје до краја. Право време је САДА!

Имам југословенске крви и на то сам поноснији него на било шта друго у животу. Заиста ме боли кад видим шта се догађа са Србијом, живим и поносним срцем Југославије које и даље удара. Бог ми је сведок да желим да помогнем. Србија мора да изабере; Срби морају да пробуде своје сународнике – сад или никад. Заиста, не покушавам да будем драматичан или било шта слично, ово је стварни живот, ваш живот, живот Србије и живот ваше цивилизације. Све то је у опасности. Право време је САДА!

Ми, Словени, разумемо једни друге и умемо да намиришемо проблем. Није важно где смо рођени, важно је како смо одгајани. Нико други не може то да схвати или научи; ради се о нечему што носиш или не носиш у себи; не можеш да га исфолираш, не можеш вештачки да га развијеш – то је просто истинска страст која је или стварна или је уопште нема – а ово је стварно. АнтиНАТО протести су добар почетни корак, који је предуго одлаган, али је веома добродошао. Међутим, сада је потребно да поништимо сам уговор и спречимо да ова земља постане НАТО колонија, каквом САД и њима блиски политичари желе да је виде. Србија је у горем положају сада него што је била уочи Хитлерове инвазије после споразума са нацистима. То је неприхватљиво и треба одмах да буде промењено. Понос и слобода морају бити повраћени.

putin-srbija201401

Ми смо срце модерне историје Балкана, ми постављамо трендове, ми утичемо на регионални дух времена (zeitgeist), ми имамо утицај и моћ. То је у нама, у овој прелепој земљи званој Србија, у нашој земљи, нашим људима, нашој религији и историји. То је у свакоме од нас и заувек ће бити. Ако си Србин, или волиш Србију као ја, онда је твоја патриотска дужност да спасиш ову земљу пре него што је пси растргну. Светла и бљештава будућност је пред нама, овде је. Русија и Кина су пружиле руку и чекају Србију да је прихвати. Све може бити другачије; бол и патња из протеклих пар деценија никада неће нестати, али са овако перспективном будућношћу ваше жртве макар неће бити узалудне. Право време је САДА!

Једном смо спасили Јужне Словене током Првог светског рата и ослободили их од Аустро-Угарске; други пут смо их спасили током Другог светског рата, ослободивши их од нациста. Ако Бог да, спасићемо их и трећи пут од САД и НАТО! Право време је САДА, Србијо; време да устанеш са колена, стекнеш поштовање које заслужујеш, направиш одлучан избор и на њему истрајеш. Буди поносна, изабери нову будућност, раскрсти са лошим навикама стеченим у протекле две деценије и храбро корачај уздигнуте главе и погледа упртог ка хоризонту будућности која се пред тобом простире; будућности коју си зарадила, за коју су се изборили твоји преци и твоја породица, будућности у којој ће живети твоја деца. Сад је право време, Србијо; време да схватиш колико си јака, пробудиш се и преузмеш контролу над својом судбином.

Нека Божији благослов буде са Србијом и са свима вама!


Извор: Фонд Стратешке Културе, Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Право време је САДА!

* Обавезна поља