petar-iskenderov-300x228Захтев руског „Газпрома“ фирми „Нефтогаз – Украјина“ да гас плаћа пре испоруке представља логичну последицу провокативне и у многом самоубилачке политике коју је Запад последњих недеља водио у вези са украјинским дуговањима за гас који јој је Русија већ испоручила. Уместо да убеди кијевске партнере да закључе компромисни споразум, САД и Европска унија су фактички ситуацију довеле у ћорскокак. Такво стање је корисно за америчке политичаре и бизнисмене, али је и за Украјинце, и за Европљане врло опасно.

Одлука руске стране значи да од 16.јуна „Газпром“ украјинском транспортном систему шаље само оне количине гаса које иду на транзит, односно које се испоручују по европским уговорима. Тај корак је изазван хроничним неплаћањем испорученог гаса од стране „Нафтогаз Украјине“ као и недостатком валидних доказа да Украјина намерава да реши тај проблем. Дуговање украјинске компаније за гас који је испоручен, и за који је рок за плаћање прошао, износи 4,458 милијарди долара: 1,451 милијарда долара за период новембар – децембар 2013. и 3,007 милијарди долара за април и мај 2014. При том, како се то подвлачи у ОАО „Газпром“-у, „ни за јуни није ништа плаћено у року који су стране уговориле, мада је профактура за јуни Украјини достављена.1

Сада ће свако недозвољено повлачење гаса које изврши украјинска страна, а сличних случајева је до сада било и у периоду који је за Кијев био много повољнији, значити да ће европски потрошачи добијати мању количину гаса од уговорене. Председник „Газпрома“ Алексеј Милер је европске партнере већ упозорио да ће Русија увести ограничење на пребацивање гаса кроз Украјину за оне правце, где у транзиту дође до смањења количине гаса. При том, он се договорио са Европском комисијом да ће се, ако дође до прекида у испоруци гаса Европи док гас иде преко Украјине, повећати количина гаса која се шаље Европи системом ОПАЛ2 . Тај гасовод представља део система „Северни ток“ и сада функционише само са пола снаге, према ситуацији… у зависности од Европске комисије.

Зашто Европљани нису научили ништа од претходних „гасних скандала“ у вези са Украјином? Узрок су свесни прорачуни САД и ЕУ који су из различитих разлога, али солидарно, прекинули руско-украјинске преговоре у вези са гасом.

Мотиви САД су схватљивији. За Вашингтон садашњи конфликт представља наставак много разгранатије игре не само на украјинском енергетском пољу, већ и на енергетском пољу читаве Централне и Источне Европе. Циљ Сједињених Држава је да се цео регион пребаци на испоруке које су у рукама и под контролом америчких фирми и структура. Није случајно да је главни сигнал победнику председничких избора у Украјини, Петру Порошенку, стигао од председника САД Барака Обаме преко позива не да прекине војна дејства у својој земљи и почне стварне преговоре, већ да диверсификује увоз енергената тако да се „смањи зависност од руског гаса“.

При томе се уопште не ради само о гасу. Последњих година Американци су под изговором да треба да се воде разговори о потреби борбе са „руском експанзијом“, покушали да преузму контролу над украјинском атомском енергетиком. Покретачка снага америчке експанзије је америчка електротехничка и атомска компанија Westinghouse Electric Company. Та компанија контролише 20% свих светских испорука реакторског горива – елемената који ослобађају топлоту, као и око 50% свих комерцијалних енергетских блокова у свету.Од 90-х година прошлог века Westinghouse Electric Company под окриљем америчких власти и тајних служби врши агресивну кампању која је усмерена на стицање контроле над комплетном атомском енергетиком Централне и Источне Европе и постсовјетског простора.

westinhouse

Ширење Westinghouse Electric Company у региону је успорено после хаварије њених блокова у нуклеарној електрани „Темелин“ у Чешкој и у Јужноукрајинској АЕ. Тако да садашњи ћорсокак са гасом који су провоцирали сами Американци, дозвољава Westinghouse-у да рачуна на реванш.

Још крајем јуна прошле године та компанија је објавила саопштење захвалности влади САД за подршку пројектима те компаније у иностранству. У документу је речено да је компанија Westinghouse Electric Company „на прави начин“ оценила „напоре низа званичних лица и установа владе САД којима је пружена помоћ компанији Westinghouse и другим америчким компанијама у настављању бизниса на светском тржишту нуклеарне енергетике, позивајући се на напоре државног секретара Џона Керија из овонедељне посете Индији као на најновији пример те подршке“. Према речима Денија Родерика, председника и генералног директора Westinghouse Electric Company, „постоји и врло јака подршка владе САД-а нашим напорима у Чешкој Републици, у којој се наша технологија АР-1000 рангира као прва по резултатима разматрања поднетих захтева“. „Подршка владе САД помаже да се на светским тржиштима сачувају услови који су достојни америчких компанија“ – признаје председник Westinghouse Electric Company3.

Због тога Бела кућа и Стејт департмент САД данас од Кијева захтевају да одустане од учествовања у руским енергетским пројектима.

Што се тиче Европске уније, Брисел који ради у америчком интересу, фактички прети енергетској стабилности снабдевања Европе за коју се, како се каже, толико здушно бори на преговорима са Москвом. ЕУ је покушала да искористи ситуацију како би „идући на повећање“ покушала од Русије да за себе добије максималне уступке који се односе на цену гаса и прикључивање Москве Трећем енергетском пакету. Међутим, пошто је одбила компромисну варијанту коју је предложио „Газпром“, Европска унија ризикује да се ове године понови зима 2008. – 2009. године. Тада је као резултат поступака Кијева дошло до значајног смањења испорука гаса кроз Украјину. По земљама статистика је уверљива: за државе као што су Босна и Херцеговина, Бугарска, Мађарска, Немачка, Грчка, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Турска и Хрватска испоруке гаса су смањене за 100%, односно – потпуно су прекинуте! ЗаАустрију, Италију и Пољску су смањене за 90%, Чешку за 75%, а Француску за 70%4.

Није случајно комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер одмах после одлуке „Газпрома“ да се Украјини уведе плаћање гаса унапред, пре испоруке, покушао да крене „у рикверц“. Изјавио је да не сумња да ће Русија извршавати своје обавезе које се односе на испоруку гаса Европској унији5. Он је чак претпоставио да и он може да подржи пројекат „Јужни ток“6. Међутим – шта и европског комесара и целу Европску унију обавезује и чиме они одговарају за своје поступке?

_________________________________

1 http://www.gazprom.ru/press/news/2014/june/article193447/

2 http://www.vestifinance.ru/articles/43938

3http://www.atominfo.ru/newse/l0830.htm

4 http://www.reuters.com/article/2009/01/06/us-russia-ukraine-gas-sb-idUSTRE50531Q20090106?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0

5 ИНТЕРФАКС 16.06.2014 13:21

6 ИТАР-ТАСС 16.06.2014 13:31


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Проблеми са испоруком гаса и интереси WEC

* Обавезна поља