1-maj-prvi-pranika-rada-istorijaПоводом 1. маја, Међународног празника рада, премијер Србије Александар Вучић упутио је првомајску честитку свим радницима у нашој земљи у којој им је пожелео да се у што већем броју окупе на првомајским уранцима широм наше земље и да се што боље проведу на излетиштима.

„Драги пријатељи ! Ја добро знам шта значи даноноћно радити и да некада треба стати и мало предахнути. Желим  вам да масовно изађете на наша излетишта и мало се опустите. Доживљавамо скроман опоравак и треба то скромно и да прославимо. А када се сасвим опоравимо у будућности у коју верујемо, онда ће бити времена и за велика славља. Ја не знам да ли ћу стићи да будем са вама ове године, јер сам исцрпљен и повремено се осећам старачки, али немојте бринути за мене: бићу са вама у мојим мислима.

Ове године, заједно са Првим мајем, славимо и прву годину моје Владе и то је прилика да вас подсетим на наше успехе. Србија никада у својој историји није имала више запослених радника у јавним службама као данас. За кратко време успели смо да запослимо десетине хиљада напредне омладине и оних мало старијих са напредним идејама. Данас у многим јавним установама имамо канцеларије у којима нема довољно столица за све који у њима раде. Али ти вредни људи и не траже столице: они су спремни и да стојећи и стоички издрже све изазове на мукотрпном раду у јавној служби какву градимо. Они неуморно раде за све нас, да буде боље свима нама и нашим покољењима у будућности у коју верујемо.

Да бисмо постигли овај историјски успех, били смо приморани да се задужимо да бисмо вратили демократске кредите узимане по високим каматама, па сада узимамо далеко више кредита, али по знатно повољнијим условима. Притом смо створили праведан систем социјалне једнакости, тако што смо терет враћања дугова равномерно распоредили на вас и ваше потомке, па ћете у будућности у коју верујемо наше дугове враћати у једнаким ратама  и ви и ваша деца и њихова деца и деца њихове деце и тако редом.

Желим срећан Први мај и вама који сте имали више среће: да радите у фирмама које широм земље отварају инвеститори из иностранства, наши пријатељи који су препознали наше компаративне предности, пре свега стручну а јефтину радну снагу. Сетите се да сте до пре неку годину били принуђени да грозничаво трагате за било каквим послом, чамећи на бироима за запошљавање. Страни инвеститори су хрлили, али наша традиционална неверица у њихове добре намере и она наша урођена лењост спречавали су вас да откријете у себи особине које красе сваког радног човека.

aleksandar-vucic-kolubara

А када сте схватили да немате другог избора него да сами одмах закорачите у будућност у коју верујемо, отворен је ваш и наш заједнички пут у нове радне победе. Страни инвеститори данас просто хрле у нашу земљу да је заједно граде са нашим домаћим успешним пословним људима и са вама, њиховим вредним радницима. Вама се можда чини да радите пуно за скромне плате, понекад вам се можда учини и да вас израбљују, али, верујте, некада сам и сам живео у таквој врсти заблуде док сам радио у једној фирми у Лондону, далеко од своје куће и своје земље. А ви данас можете да кажете с поносом да радите у својој земљи, живите у својој кући и сваког месеца добијете плату!

Сада желим свечано да вам обећам да ћемо остати на добром путу да малтене искоренимо незапосленост у нашој земљи. Десетине хиљада људи биће запослено на градилиштима  ‘Београда на води’, тако да незапослени млади људи више неће морати да иду на бауштел у иностранство, а вредни напредни људи који добро знају свој занат добиће шансу да стално напредују. Ево вам само пример нашег уваженог министра одбране, који је некада био вредан и успешан керамичар, па онда још успешнији увозник кафе, а данас обавља једну од најважнијих и најодговорнијих дужности у нашој земљи, исто тако вредно и успешно. А када ускоро и наши пријатељи из УАЕ почну са масовном производњом на плодној војвођанској земљи коју смо им дали у закуп, биће то велика шанса за огроман број младих људи који желе да радом у пољопривреди стекну напредна знања и искуства и једног дана постану напредни пољопривредници.

Знам да све ово није пуно, али сваки почетак је тежак. Ипак, једног лепог дана схватићете да је то била ваша мала жртва за нашу велику будућност у коју верујемо.

Ја се нећу наљутити и ако не будете у стању да то одмах увидите, јер знам да ће ми будуће генерације бити захвалне на визији коју са вама делим. Зато данас могу без проблема да поднесем да ми скандирају  ‘педеру’, а моћи ћу лично да поднесем и сваку казну, само да ви не би живели у казни.

Драги пријатељи, ваше је да радите и стварате нову вредност, а моје је да нове вредности обликујем и мењам вашу свест. Зато не треба да бринете за будућност у коју верујемо, јер ја је већ стварам свакодневно, како бисте је и ви угледали једног лепог дана. Живели!“, стоји у Вучићевој Првомајској честитки свим радницима у нашој земљи.

Првомајску честитку, нешто краћу, радницима је упутио и министар за рад и запошљавање Александар Вулин.

„Другови и другарице, за разлику од нашег премијера који је заиста заслужио мало одмора, ја ћу бити са вама Првог маја на излетиштима. Желим да изађете масовно и да не дозволите да вас заведу они малобројни који вас позивају на којекакве уличне протесте, јер данас није време за то. Време је да се ради, а нашим напредним законом о раду уверили смо све наше раднике да је довољно само да верују да ће њихова права бити заштићена. Истина је, другови и другарице, да сви ми данас живимо у једном глобалном неолибералном поретку, а да сами не можемо да му се сасвим одупремо. Зато је сада време за самопрегоран, ударнички рад, да бисмо стигли до великог опоравка у будућности у коју верујемо. А тада ће бити времена и за велике првомајске параде!

Када постанемо водећа земља на Балкану, бићемо у прилици да изнутра мењамо тај неправедни неолиберални поредак и да створимо праведно друштво једнаких не само у нашој земљи, него и у целом нашем региону. Ми смо данас пионири у том историјском подухвату, а у будућности у коју верујемо – постаћемо звезда водиља! До коначне победе!“, поручио је министар Вулин у својој првомајској честитки свим радницима у нашој земљи.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Првомајске честитке Вучића и Вулина

* Обавезна поља