rusija-medvedev_310x186Током оружане агресије САД и земаља НАТО алијансе против Југославије тестирана је и створена концепција адаптивних извиђачко-ударних система који испуњавају услове вођења бесконтактних ратова. У борбеним условима темељно су тестирани нови високопрецизни системи оружја, обавештајне заштите, управљања, веза, навигације, радиоелектронске борбе (РЕБ). Њихова структура и начин примене могу се флексибилно надопуњавати у зависности од конкретних спољно-политичких околности.

Оружане снаге држава-чланица НАТО пакта усвојиле су и адаптирале приступ формирању савремених оперативних групација комбинованог карактера, па у том смилу и групацију средстава ваздушног напада. У целини, те околности кардинално мењају карактер ватреног уништавања објекта напада, самим тим и садржај и природу оружаног конфликта (оружаног сукоба) што захтева одговарајућу реакцију од стране која се брани.

Застарело наоружање и традиционални начини вођења борбених дејстава у овим условима се показују слабо ефикасним. Тако се систем противаздушне одбране СФРЈ који низ година није био модернизован, показао као апсолутно беспомоћан у борби са масовном применом крстарећих ракета и у потпуности је из строја избачен авијацијским ешалоном за уништавање против-ваздушне одбране и средствима РЕБ-а. Скоро сваки извор било каквог радио емитовања, уништаван је анти-радиолокационим ракетама армије НАТО и раније нису биле виђене такве размере у примени ових ракета.

Анализа локалних и регионалних сукоба у последњих неколико година, потврђује да на ток и исход борбених дејстава утичу могућности ПВО система да се одупре ударима савремених средстава ваздушно-космичког напада. Генерал армије Махмут Гарејев, председник Академије Војних наука, у једном реферату је истакао да се “у савременом карактеру вођења борбених дејстава, њен центар и главни напори преносе на ваздушно-космичко пространство. Водеће земље света главни акценат стављају на освајање ваздушног пространства и космоса путем спровођења на самом почетку рата, масовних ваздушно-космичких операција са наношењем удара по стратешки и животно важним објектима по целој дубини земље. То захтева да се задаци ваздушно-космичке одбране (ВКО) решавају уједињеним напорима свих видова Оружаних Снага и централизацијом управљања у размерама Оружаних Снага”.

Дакле, какви се пројекти у овом тренутку реализују у Русији са циљем будућег обезбеђења не само РФ него и руских савезника? Одговор на ово питање био је демонстриран на редовном међународном авио-космичком салону МАКС 2013, који је у августу прошле године одржан у граду Жуковско у Московској области. За разлику од сличних манифестација у иностранству, на подмосковском аеродрому су поред авио технике била широко представљена и средства ПВО и ВКО. Организатори, учесници и посетиоци салона са појачаном пажњом су испратили све оно што је повезано са огромним потенцијалом Русије у тој области, а пре свега – са растућим могућностима концерна ПВО “Алмаз-Алтей” који представља једног од најкрупнијих светских произвођача оружја и војне технике.

s-500

Посебност развоја концерна “Алмаз-Алтей” огледа се у томе што продукција предузећа обезбеђује решавање читавог спектра задатака против-ваздушне и војно-космичке одбране – од борбе са беспилотним летелицама (БЛА) (1) и хеликоптерима над ратним поприштем, до преузимања борбених блокова међуконтиненталних балистичких ракета. Полазећи од тога, предузеће је овладало могућношћу стварања савремених борбених комплекса које с пуним правом можемо назвати “против-ваздушним тврђама” које решавају задатак у заштити одређеног рејона од свих средстава ваздушног и космичког напада. У ближој деценији концерн је практично потпуно променио производну траку средстава ПВО и прешао је на производњу система новог покољења.

Тако је један од најперспективнијих пројеката представљала разрада система ПВО петог покољења С-500 “Прометей”, та сама  55Р6М «Триумфатор-М».

С-500 представља нову генерацију зенитних ракетних комплекса, који подразумевају примену принципа одвојеног решавања задатака по уништењу балистичких и аеродинамичких циљева. Основна сврха предвиђеног комплекса огледа се у следећем:

-Пресретање балистичких ракета са дометом до 3 500 км и брзином до 7 км/с;

-Интерконтиненталних балистичких ракета (МБР) на завршном делу трајекторије и у одређеним границама и у средњем делу трајекторије;

-Уништење надзвучне крстареће ракете, авиона и БЛА како уобичајене висине, тако и типа  «waverider» (надзвучних пројектила са брзином од 5 Махова и више);

-Уништење ниско-орбиталних сателита и космичких борбених средстава одашиљаних из надзвучних авиона, ударних суперсоничних БЛА и орбиталних платформи.

Уз помоћ горе наведених оружја оствариваће се покривање појединих региона, крупних градова, индустријских објеката и приоритетних стратешких циљева.

Према речима главнокомандујућег Ваздухпловних снага Русије генерал-потпуковника Виктора Бондарјева, комплекс може истовремено да уништи десетине балистичких циљева, укључујући и бојеве главе суперсоничних крстарећих ракета. А брзина пресретаних циљева притом може износити 7 000 м/с. Ради поређења, прва космичка брзина (брзина која је потребна за извођење објекта у кружну орбиту око земље) износи 7 900 м/с. Нови зенитни систем ће користити принцип одвојеног решавања задатака уништења балистичких и аеродинамичких циљева. Бондарјев је такође истакао да С-500 по својим могућностима превазилази већ постојеће руске системе С-400 “Триумф” и амерички MIM-104F Patriot PAC-3. Предност руских система ПВО подвлачи и та чињеница да Американци веома болно реагују на извоз руских противавионских ракетних система. У првом реду то се тиче земаља које су САД уврстиле у “осовину зла”.

Поред тога, у складу са планираним активностима, током 2014. године ће се наставити са снабдевањем трупа системима ВКО вишеканалних мобилних ПВО ракетних система далеког дејства новог покољења С-400, који омогућавају добитак по критеријумима “ефикаснот-исплативост” од отприлике 2-2,5 пута.

На тај начин тенденције развоја, искуство локалних ратова и конфликата, потврђују да ће средства ваздушно-космичког напада не само од стране САД него и других земаља света, у скорије време постати основа за најбрже и најефикасније средство развијања агресије и достизања њених циљева. Штавише, у складу са новом стратегијом националне безбедности САД, сматра се да борба за контролу у ваздушном пространству и космосу представља најважнији национални приоритет. Са друге стране Русија, узимајући у обзир арсенал средстава “пријатељских” земаља, не желећи да доживи несрећну судбину Југославије, приступиће у наредних неколико година стварању вишеслојних система против-ваздушне и против-ракетне одбране. Један од основних елемената тог система постаће зенитни ракетни комплекс  петог покољења С-500, који ће обезбедити заштиту од свих ваздушно-космичких напада који постоје у арсеналу наоружања Оружаних Снага САД, а такође и система у перспективи.

__________________________

(1) БЛА – беспилотна летелица


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија ће бити поуздано заштићена

* Обавезна поља