Док се све више шири раздор између Кине и Сједињених Држава, намећући нове царине и дајући изјаве које не обећавају ништа добро, све сугерише да је Пекинг у Русији нашао стратешког партнера с којим ће успоставити антиамеричко партнерство.

Краткорочни циљ „Азијског змаја“ је да постане једина сила у Азији. Да би Кина то и постала, влада у Пекингу мора осујетити све америчке амбиције у геополитички врло важној релевантној регији за Бијелу кућу.

Кинески вођа Си Ђинпинг сигурно нема намјеру прибегавати војном решењу, барем не у овој фази. Да би зауставио амерички експанзионизам, кинески председник је затражио и добио подршку Москве. Ово је врло успешан дипломатски удар за Си Ђинпинга, будући да је кинеско-руско партнерство у војној сфери више у интересу Кине него Русије.

МОСКВА ПОЗИВА ПЕКИНГ

Како би се потврдила блискост Кине и Русије, најављена је заједничка војна вежба. Заправо, кинеска војска ће се придружити руској, уз још шест земаља које ће учествовати у шестодневним војним вежбама „Центар 2019.“, које ће се одржати од 16. до 21. септембра.

То је знак, како напомиње Саут Чајна морнинг пост, да су билатералне везе између ове две владе јаче него икада пре. Вежбе ће бити организоване у две фазе и на осам нивоа, а изводиће се широм Русије и Каспијског мора. Према извештајима руског Министарства одбране, у том ће догађају учествовати 600 авиона, 15 ратних бродова, 250 тенкова и још 20 000 војних јединица. Прва фаза укључује антитерористичке вежбе, укључујући ваздушне нападе и извиђачке операције, а друга ће се односити на управљање трупама и симулиране борбе.

ПОРУКА ВАШИНГТОНУ

Неоспорно је да предстојећа вежба представља јасну поруку Сједињеним Државама. Кина и Русија имају заједничке интересе на евроазијском континенту и деле истог непријатеља – Вашингтон. И Москва, изолована од запада, као и Пекинг, увучен у бесконачни рат царинама, морају проширити свој утицај како би створили нове савезе и дали дах својим тржиштима.

Многе земље, међутим, одбијају отворити своја врата Кинезима и Русима, искључиво због страха њиховог водства од љутите реакције Беле куће. Да би се преокренуо тренд, амерички утицај мора бити смањен. Али се то мора постићи без испаљеног метка, а ово је најбољи начин за слање јасне поруке америчкој влади.

Фотографија: Алексеј Николски, Спутњик,
Kremlin Pool Photo via AP

Интероперабилност између руске и кинеске војске је озбиљна претња Американцима, који би у случају непријатељства били присиљени на сукоб са своја два главна непријатеља окупљена под једном заставом. С тачке гледишта већег дела америчке елите, то је „грешка“ коју се деценијама није усудила направити ниједна управа у Белој кући. Трамп је очито уверен да је у стању издржати сучељавање с два највећа непријатеља истовремено, које је при томе гурнуо у неочекивани стратешки савез.

Подсетимо да уз све што се пише о савезу Русије и Кине у обе земље постоје утицајни владајући кругови који нису дозволили да сарадња прерасте у војно савезништво на нивоу која би подразумевала размену високих технологија и заједничку одбрану. Сада је очито нестала ова „црвена линија“.

АЗИЈСКИ БЛОК

Занимљиво је погледати и остале оружане снаге укључене у маневре „Центар 2019.“. Тамо ће бити присутне војске и Индије, Пакистана, Киргистана, Казахстана, Таџикистана и Узбекистана, саопштило је руско Министарство одбране. Заправо видимо сарадњу земаља „Шангајске организације за сарадњу“ и „Организације уговора о колективној сигурности“ на челу с Русијом.

С изузетком Индије и Пакистана, које су у напетим односима због догађаја у Кашмиру, остале земље представљају азијски блок с којим је Кина недавно ојачала своје везе како би у њима спречила хипотетички амерички продор.

За крај, не заборавимо на дипломатски значај вежби. На пример, Индија и Пакистан су традиционални војно-политички противници који су се међусобно борили више пута и сада су у врло тешким односима, посебно након што је индијска влада укинула аутономију државе Џаму и Кашмир. Али на вежбама „Центар 2019.“ ће индијска и пакистанска војска деловати као партнери у заједничкој обуци, а ту им прилику пружа Русија, заинтересована за мирне и добре односе и с Индијом и Пакистаном.

Оно што је још важније, све док им се интереси подударају, Пекинг и Москва ће марширати заједно више него икад пре. Остаје нам да видимо како Вашингтон намерава демонтирати ову бомбу у темељима Беле куће која би у сваком тренутку могла експлодирати.


Извор: Логично/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Руско-кинески маневри као јасна порука Вашингтону

* Обавезна поља