Улога обавештајних служби у креирању нестабилности али и регионалних сукоба („РОСУ“ у нападу на воз, синхронизовани бошњачки и хрватски политички напад на Србију, угрожавање Републике Српске и покушај њеног уставног дерогирања и сталне оптужбе, виктимизација – прљава пропагандна матрица о геноцидној позадини настанка…) како би се решио конкретан политички проблем и реализовао конкретан и познат циљ, прилично је потцењена.

Извршном наредбом бр. 13470 председника САД из 2008. године тајне акције се дефинишу као једно од нужних и најмоћнијих америчких спољнополитичких средстава. Савремена дефиниција тајних операција (тајна модификована употреба силе и убеђивања) коју је прихватила ЦИА, је да су то „било које тајне операције или активности одређене за остваривање утицаја на стране владе, организације, појединце или догађаје у подршци спољној политици САД”. Најзначајније карактеристике тајних обавештајних операција су: непоштовање етичких, моралних и правних норми на којима се заснива међународни поредак; урушавање традиционалних вредности „државе жртве“; манипулисање јавним мњењем, тј. злоупотреба средстава јавног информисања; физичко уклањање неподобних противника; организовање и финансирање терористичких колективитета и извођење терористичких аката када се процени да је време за изазивање кризе или њихово интензивирање, до степена, који отвара врата за примену спољне интервенције и сл.

Специјалним операцијама обавештајних служби се постижу стратешкополитички резултати, те се због своје сложености увек изводе у више фаза. Уколико је циљ операције изазивање оружане побуне, првој фази (која обухвата стварање ослонца у земљи – објекту обавештајног интересовања) увек претходе разноврсна неоружана специјална дејства. Наиме, уколико у „земљи жртви“ постоји контакт, успостављају сарадњу са њим или га они конституишу ако не постоји. Прву етапу успостављања контакта са побуњеничким или терористичким елементима, или њихово стварање, карактерише његово свеобухватно оснаживање (обавештајно, пропагандно, финансијско, војно и сл.) до нивоа који гарантује наставак операције. Непосредни извођачи специјалних операција обавештајних служби (обавештајни тимови, тимови војних или полицијских специјалних снага, снаге емиграције из земље-жртве и др.), јачање одабраног побуњеничког субјекта остварују реализацијом разноврсних мера на својој територији, територији „земље жртве“ и територији трећих земаља.

У конфликтним међународним односима и евентуалном рату, емиграција може увек да послужи као база за регрутовање шпијуна, терориста, обавештајаца, полицијских органа и сл. Тако је било и са бошњачком емиграцијом. Њихове везе са обавештајним службама Запада датирају из периода пре протеклог грађанског рата, чврсто су изграђене за време рата (прво са енглеском и француском обавештајном службом, потом немачким „БНД“ и на крају са америчком ЦИА), да би своју кулминацију доживеле током ваздушних удара НАТО пакта на Републику Српску а затим на Републику Српску Крајину, и коначно, нападом на СРЈ: разарањем државе, путева, мостова и друге стратешке инфраструктуре, индустријских погона и целих фабрика, телекомуникација, електроенергетског система… Акције се нису десиле саме од себе: много актера је деловало у том правцу и на плану реализације ове агресије на српски етнички простор.

Бошњачке емигрантске организације, посебно њихове руководеће структуре, су у страним обавештајним службама тражиле и нашле ослонац за реализацију својих планова, а обавештајне службе у њима агентуру спремну да беспоговорно извршава налоге. Од испуњавања налога зависи степен толеранције, помоћи и подршке деловању и остваривању циљева емиграције, који су увек ограничени интересима земаља под чијом се контролом налазе.

Дакле, сви облици деловања бошњачке емиграције били су у функцији и под контролом страних обавештајних служби, и зато се може рећи да у историји није било сличног примера да је нека емиграција тако ефикасно коришћена у субверзивним активностима и функцији остваривања планова Запада. Већи део емиграната је прошао специјалне логоре и обуке (у Хрватској, Пакистану, Саудијској Арабији, Јордану, Албанији, Турској, Ирану, Немачкој…), у којима је започето њихово груписање и селекција од стране обавештајних служби. Истовремено, финансијски и логистички су подржане активности на развоју Изетбеговићеве тајне службе АИД и њене специјалне паравојне јединице „ШЕВЕ“ задужене за политичка убиства, ликвидације неподобних и креирање злочиначких терористичких акција у властитој зони одговорности и простору под властитом контролом са јасним планом лажних оптужби и компромитовања непријатеља, по цену великих жртава и властитих сународњака.

АИД је представљао наследника комунистичке Службе државне безбедности и припадници и оперативци су поред бруталности и крволочности, ипак испољавали недовољно познавање и прихватање исламског учења и исламских вредности. То је био главни разлог због кога је Алија Изетбеговић наложио Хасану Ченгићу (свом министру одбране, главном војном логистичару, особи повезаној снажним везама са иранским тајним службама због којих су Американци изнудили његову смену 1996. год, – случај организовања терористичког кампа на Погорелици), да формира аутентичну, муслиманску тајну службу, која ће своје деловање и сарадњу оријентисати искључиво према исламским државама и владама. Ова тајна организација добила је назив „МОС“ – Муслиманска обавештајна служба.

Истовремено је деловала организација за помоћ земљама трећег света, позната „ТWRА“, коју је водио главни „финансијски чаробњак“, радикални исламиста из Судана Ал Фатих ал Хасанеин, задужен за скупљање финансијских средстава која су у начелу служили за богаћење неколико породица и истакнутих појединаца у врху власти, а пре свега Изетбеговића, Ченгића, Силајџића, Ганића, Махмутћехајића, Шабића, Алиспахића… Кроз активности ТWRА су се обогатили и Јасин ал Кади и Шафик Аyад.

Овај новац, који се скупљао у Бечу, привидно је служио за трговину оружјем али он ничим није допринео јачању одбрамбених способности Изетбеговићеве Армије Р. БиХ, већ је послужио за оснивање неколико банака или приватизацију банкарског и индустријског сектора у БиХ. Тако је откупљена УПИ банка, па Депозитна и Вакуфска (које су се временом ујединиле у једну банку), тако је настала ББИ банка (на тројном капиталу Изетбеговића, Ченгића и Силајџића), тако је приватизирана Тузланска банка, Железара Зеница, Криваја Завидовићи, Натрон Маглај, делови Енергоинвеста…

Али из ресурса које је контролисала ТWRА развијена је посебна војно обавештајна организација, основана у Бечу под именом „БИЦ“ – Босански информативни центар, задужена за координацију спољно-политичких напора Изетбеговићеве владе, агитацију и пропаганду на западу, те координацију обавештајних послова са провереним „пријатељима“ из исламских земаља. Тек након потписаног Дејтонског споразума, Савезна управа за заштиту уставног поретка Аустрије је робусним полицијским акцијама, које је провела у сарадњи са Интерполом из Висбадена (Немачка), показала да престанком ратних дејстава престаје и оправданост деловања ових служби и организација на њеном тлу и да их више неће толерисати.

Тајне операције под контролом исламистичког Сарајева никада нису престале у односу на Србе и Хрвате али мирнодопска фаза специјалних (субверзивних) операција обавештајних служби Алије Изетбеговића за циљ је имала очување обавештајног потенцијала у новим уставно-правним условима те кориштење тог апарата за одржавање кризног стања у БиХ, кроз синхронизоване политичке акције константних сукоба са Србима и Хрватима, њиховим политичким структурама и заједницама. У позадини се одвијао процес изградње паравојних формација, радикално исламизираних, које би биле обучене и способне да изводе, периодично, селективне терористичке акције и стварање претпоставки да буду способне прерасти, изазвати и контролисати побуну ширих размера против безбедносних и одбрамбених структура у држави а пре свега, да воде озбиљне ратне операције против Републике Српске – која је стварни објекат напада. И да обезбеде сигурну транзицију оперативног руковођења и управљања до сина Алијиног, Бакира Изетбеговића и њему оданих корумпираних и криминогених лица.

Ова етапа подразумевала је примену и систематизовање многих техника које су као „ретки случајеви“ представљали борбени идентитет исламских ратника, муџахедина. Извршиоци ове етапе су припадници терористичко-побуњеничког субјекта, бивших муџахедина, вехабија, активне исламске омладине… (посредне снаге – терористичке организације у земљи или убачене из иностранства), којим држава/државе носилац/носиоци специјалне операције обавештајне службе пружа(ју) политичку и сваку другу врсту помоћи. Стварни носилац/носиоци специјалне операције (обавештајна служба земље агресора или више њих) посредством директног извршиоца кључних садржаја операције поставља ултимативне захтеве „држави жртви“, Републици Српској и српском народу. У овој фази се укључују и медији, који постају саучесници или промотери терористичких аката, стављајући сав свој потенцијал у службу глорификације „ослободилачких” циљева и (не)дела, представљајући жртву агресором и чинећи радње већ виђене у прошлом рату.

У Босни и Херцеговини главни носилац, пројектант и извођач сложених субверзивних операција је Обавештајно безбедносна/сигурносна агенција БиХ; „ОБА-ОСА“. То је агенција чији оперативац покушава пиротехничким средством, у тунелу Салаковац код Мостара уплашити и угрозити Начелника штаба заједничке команде Оружаних снага БиХ генерала Анту Јелеча, Хрвата, два дана након што је исламистички терориста Енес Омерагић убио у Сарајеву два војника под његовом командом, Србина и Бошњака.

Ова тајна и агресивна организација постала је најорганизованији деструктивни систем за поткопавање и рушење Дејтонског Устава БиХ, за изазивање нестабилности и стварање осећаја ратне психозе уз истовремено максималну контролу и управљање медијима, поготово јавним сервисима ФТВ и БХТВ у Сарајеву, али и организованим активностима преко агенција „Анадолија“ ратног шефа Алијине полиције Бакира Алиспахића („НАП“ – Новинска агенција Патриа), телевизијских станица: „Игман“, „Бехар“, „Ал Џазира“ – удружених национал-исламистичких магазина „САФФ“, „Фактор“ и „Слободна Босна“… те портала: „Цазин.нет“,, „Пут вјерника.цом“, „Ислам-Босна.ба“, „Балкански емират“, „Вијести умета“…

Досадашња пракса показује да, као по правилу, тајне службе и покрети на које САД имају одлучујући утицај и чије се активности уклапају у америчке стратегијско-политичке пројекције добијају квалификацију „ослободилачки”, што подразумева сву међународну помоћ и подршку, која свој легитимитет налази и у документима ОУН. У таквој ситуацији „земљи жртви“ се ускраћује легално и легитимно право на одбрану да се на својој територији бори против тероризма. Међутим, у ситуацијама када се ради о покретима који се не уклапају у америчке политичке пројекције, поготову ако су им супротстављени, добијају квалификатив – терористички. Ситуација у БиХ представља пример таквог приступа, кроз који се потврђује теза да када је разумевање тероризма у питању – „проблем је у дефиницији извора проблема”, посебно видљив у оквиру институција САД, кад је реч о „Нусра Фронту“.

ОБА, у договору са обавештајцима из америчке амбасаде у Сарајеву, уходи и надзире: новинаре, аналитичаре, познате личности, политичаре, а посебно јавне званичнике Републике Српске и припаднике политичке странке Милорада Додика – СНСД. ОБА изводи агресивне обавештајне операције против државе Србије и њених јавних званичника – чак и на њеном тлу – планира и изводи тајне медијске кампање путем пропалих саветника у министарству безбедности које усмерава у електронске медије, посебно на пропалој телевизији бошњачко-хрватске федерације ФТВ.

У квази обавештајном магазину „Мрежа“, у режији обавештајне конкубине Казагић Елме, познате као „Фахрина кокошка,“ која је преко кревета у „Хајат ТВ“ и француских лежаја у „Радон Плази“ стигла до саветнице у Министарству безбедности БиХ. Преко „мадраца до мудраца“ – саветника; па се вратила да своје обавештајне везе искористи као „новинар“ у овом јединственом сметлишту од магазина. У Сарајеву се још увек преноси прича о два сродника у њеној најближој фамилији, који су по налогу убица из штаба Изетбеговић Алије, тзв. ШЕВА, убијали тузланске рударе снајперским хицима са Унисових небодера, симболичког имена и значења: „Момо и Узеир“. Уцењена и покварена извршава налоге.

На крају и објава рата Србији у виду Обавештајног продора „Ушће“, који представља агресивну операцију Обавештајно безбедносне агенције БиХ против владиних званичника, државних институција и уставног поретка Републике Србије. Ову операцију је предложио Екрем Пита са сарадницима у операцији: ТУ-ТКИ, Одјел 04/4, 05 и 06 из Организационе јединице Горажде, са разлогом дефинисаним као „непријатељски напад“ шифра 50000 али, што је најважније, само су муслимани одобрили ову акцију: у име шефа специјалних операција Милоша Шавије – Србина – потписао се страни држављанин, вехабија Којам Амир. У име главног инспектора ОБА-е, Хрвата Ивана Филиповића, потписао се Арапин са лажним идентитетом, „Горан Б.“ Док се у име заменика директора ОБА-е Трифка Бухе нико није потписао, иако је његово име на овом тајном документу.

Планирано је 14 Оперативно-техничких мера у провођењу ове операције и оне су назване: „КРОВ“, „БОР“, „ШУМАР“, „ЛОВАЦ“, „БРОД“, „МОРЕ“, „СЛАЛОМ“, „ЕХО“, „ЗОРА“, „БАЈТ“, „СОВА“, „БЛИЦ“, „КАЊОН“ И „БУНАР“. Седам је категорија активности које ОБА стандардно проводи: планирање и усмеравање, прикупљање информација, обрада и кориштење, анализа и продукција, оцена, стављање на располагање, корелација и наредба о дејству, те подузимање агресивних акција и примјена насилних метода, Шта конкретно, у контексту ових категорија, значе планиране мјере; у односу на која лица из Србије се проводе и где – шта оперативци ОБА-е раде у „Санџаку“ и шта Србију очекује на пролеће – то је већ питање за обавештајно безбедносне структуре Србије, јер у БиХ нема адекватног надзора над активностима ове муслиманске милиције.

У обавештајној стратегији изазивања сукоба и проблема које креира и подржава муслиманска милиција, „босански ДАЕШ“ – ОБА, уочљиве су следеће карактеристике:

 1. Организованост: све организованије деловање појединих сегмената, одела, подразумева ангажовање све више спољних носилаца угрожавања безбедности;
 2. Масовност: уочљив је тренд по коме масовност угрожавајућих акција постаје сразмерна и повећању степена деструктивности сваке појединачне акције;
 3. Константно повећање обима и садржаја обавештајних акција које изазивају појаве угрожавања безбедности, као и броја њихових извршилаца, оперативаца.
 4. Распрострањеност у самој БиХ и целом региону: све државе и друштва бивше СФРЈ су суочени са угрожавањем уставног поретка и безбедности, посебно природног, економског, друштвеног и техничко-технолошког карактера;
 5. Интернационалност припреме и извођења: све више угрожавајућих појава иза којих стоји ОБА се припрема у једној, а реализује у другој држави; носиоци угрожавања су лица из више земаља, или су из једне али делују на подручју више држава;
 6. Мобилност, брза просторна покретљивост носилаца угрожавања, оперативаца ОБА-е којима су доступна савремена саобраћајна и телекомуникациона средства;
 7. Велика профитабилност специјалних операција којима се управља омогућује актерима противправно остваривање “моћи” и “јавног утицаја”, те енормних прихода. Тако се организовани криминал ослонио на ову тајну службу стварајући од ње неформални центар политичког утицаја и финансијске моћи, кроз коришћење уцена;
 8. Пораст деструктивности, односно све веће штетне последице по јавни поредак, безбедност државе, друштва и појединаца, чак и међународне безбедности;
 9. Насилност, тесно повезана са деструктивношћу, односи се првенствено на све бруталнију реализацију угрожавања. Подразумева пораст примене насилних средстава у реализацији постигнутих циљева;
 10. Латентност, односно, константност и тајност деловања носилаца угрожавања безбедности, која доводи до њихове “невидљивости” и стварања привида да не постоје, или у јавности стварање лажне слике умањивањем значаја претње по друштво и државу, од стране организација које обавештајно штити и подржава ОБА;
 11. Велика „сива зона“ која, као израз латентности, подразумева да велики број угрожавајућих појава остаје непознат јавности али и субјектима безбедности.

Протекли рат у БиХ, у целокупном разумевању његових узрока, последица и значаја, никад није тумачен и посматран у контексту глобалних геополитичких кретања и циљева западних држава и влада, са једне стране, те интереса исламских земаља са друге. Примарно је третиран локално, као међуетнички сукоб на периферији, са локалним актерима и узроцима закопаним дубоко у историји простора. Рат у БиХ је, међутим, био геополитички пројектован, усмераван и одржаван и сваки наредни на овом простору биће на исти начин изазван и подржан. Зато се све ове појаве и деловање тајних служби не смеју потцењивати и тумачити као „срљање“ неке мале службе из Сарајева. Пуно је то озбиљније.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Сарајевске ратне трубе и припреме за рат – тактика и стратегија

* Обавезна поља