Март 1941. Силе осовине су затварaле круг око Југославије. Сваки дан био је право дипломатско бојиште. Београд тактизира, покушава да сачува неутралност, али ближи се тренутак у којем ће коначно морати да бира. Уласком војске Рајха у Румунију, касније и у Бугарску, свима је јасно да ће се Немци и Италијани ускоро спојити у Грчкој. Обруч фашизма стеже се све више. И, коначно, из Берлина стиже захтев: или са Немачком, или против ње.

Кнез Павле помно прати ситуацију и процењује позицију. Француска и земље Бенелукса су готово годину дана раније окупиране и испале су из игре. Енглези нуде само савете и борбени дух. Избора нема: у Бечу, 25. марта, Драгиша Цветковић, председник Министарског савета, и Фон Рибентроп, министар спољних послова Рајха, потписују протокол о приступању Југославије пакту трију сила.

Два дана касније група официра предвођена генералима Душаном Симовићем и Боривојем Мирковићем извршила је војни пуч. Намесништво на челу са кнезом Павлом је збачено. У Београду и другим српским градовима су организоване масовне демонстрације подршке пучистима. Формира се коалициона влада на челу са Симовићем, чији покушаји да докаже лојалност Хитлеру и Тројном пакту остају без резултата.

Немачки напад се осећао у ваздуху. Нова влада трунку спаса види у Совјетском Савезу. Очајнички покушавају да потпишу уговор о сарадњи и пријатељству са Москвом. Додуше, уговор је потписан, и то у присуству Стаљина, али у зору шестог априла, када су немачки авиони већ полетели са аеродрома из Беча (“Цволфашинг”, “Винер Нојштат”, “Аспанг”), Граца и Арада. Чим је Хитлер 27. марта добио вест о смени власти у Београду издао је Директиву 25. То је значило да је судбина Краљевине Југославије запечаћена. Операција “Одмазда” (Unternehmen Strafgericht) могла је да почне. За напад, Силе осовине су у Аустрији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Албанији и Италији припремиле 2.236 авиона: 1.062 бомбардера, 885 ловачких летелица и 289 извиђачких. Немци су против војних циљева, искључиво у Србији, употребили 1.570 авиона, а са 666 су напали Италијани.

“Земља се тресла као да је земљотрес, куће су ударале једна о другу, чуо се страшан тресак зидова који су се рушили, лом прозора који су падали на плочнике и разбијали се, престрављени крици, јадиковке, запомагање, псовке и граја избезумљеног народа који је нагнуо у бесан трк” – јавио је редакцији Коријере дела сера из Београда шестог априла 1941. Курцио Малапарте, потоњи велики италијански писац и режисер, у том тренутку једини страни дописник у југословенској престоници. Тог јутра, у 6.30, ваздушне снаге Трећег рајха обрушиле су се на Београд игноришући чињеницу да је био проглашен отвореним, небрањеним градом, да би се спречиле цивилне жртве.

А заправо, напад на Југославију, без објаве рата, започео је четири и по сата пре него што су прве бомбе пале на Београд. Припадници елитног пука “Бранденбург” су се гуменим чамцима из румунске Оршаве пребацили на нашу обалу Дунава, у рејон Сипског канала, једног од важнијих стратешких одредишта. Док су Немци освајали прве километре југословенске територије, у Кладову, надомак Сипског канала, официри пограничне јединице шенлучили су у друштву жена сумњивог морала у кафани “Дубровник”. Теревенку је организовао руски емигрант Леонид Чудновски, за кога ће се доцније установити да је годинама пре тога радио за немачку обавештајну службу.

Атмосферу у кафани, која је била на ивици разврата, стварала је супруга споменутог белогардејца, певајући и играјући казачок по столовима. Немачки командоси су са лакоћом упали у кафану и ликвидирали пијане југословенске официре. Без већих проблема заробили су и комплетно обезбеђење Сипског канала, заједно са неоштећеним постројењем за локомотивску вучу, без које бродови нису могли да плове Ђердапском клисуром. У овом првом немачком нападу настрадало је 26 припадника југословенске војске, и то су биле прве жртве овог Хитлеровог блицкрига.

Око пет сати ескадриле “Луфтвафе” жестоко су бомбардовале војне аеродроме код Скопља, Куманова, Ниша… Двадесетак минута касније, напала је немачка 12. армија дуж бугарско-југословенске границе…На престоницу су се у првом нападу устремили 234 немачка бомбардера и 120 ловаца. Погођена су и породилиште у Крунској улици, једно обданиште, Славија, Немањина и Дечанска улица, Бајлонијева пијаца, Пашино брдо, Зелени венац, Железничка станица, Народно позориште. Међу првим циљевима била је зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу: уништен је читав библиотечки фонд од преко 350.000 књига, међу којима су се налазили и многобројни ретки и драгоцени примерци књига, аутографи, документи… Наредбу за овај културни геноцид, подстакнут својом егоманијом, дао је лично Адолф Хитлер.

Бомбардовање Београда 6. априла 1941 – колаж

Док су недељна црквена звона позивала на јутрење, Београд се под разорним, запаљивим бомбама, претварао у призор пакла на земљи. После бомбардовања, немачки авиони су ниско надлетали улице и митраљезима косили преживеле. Град је био у агонији и сав обавијен димом из којег су избијали црвени млазеви. Тог дана уследила су још три налета на Београд – око 11, 14 и 16 сати, и у њима су учествовала 484 бомбардера, који су на град бацили 360 тона бомби. Град је бомбардован још седмог, 11. и 12. априла. Употребљено је 440 тона запаљивих бомби.

Припадници југословенског ратног ваздухопловства храбро су се супротставили нападачима и нанели им знатне губитке. Пилоти Шестог ловачког пука Југословенског краљевског ратног ваздухопловства, под бомбама су узлетели са 43 летелице да се супротставе осам пута јачем непријатељу. У ваздушним дуелима 6. априла оборили су 23 немачка авиона и изгубили 18 својих. Београдска противавионска одбрана, од 40 топова и 36 митраљеза, успела је да обори 27 авиона “Луфтвафеа”, пре него што је сама потпуно уништена шестог априла. У првим ваздушним борбама тога дана погинула су двојица, а рањено је шест југословенских пилота. У априлским ваздушним борбама погинуло је 11 југословенских авијатичара.

Када су немачки бомбардери почели да разарају и пале главни град Југославије, а народ масовно гинуо, председник краљевске владе Душан Симовић, армијски генерал, бријао се у својој кући и спремао за венчање ћерке Олге које је требало да буде у топчидерској Цркви Светих апостола Петра и Павла. На звук сирена за ваздушну опасност, навлачи блузу, незакопчан истрчава у двориште. Узнемирен, враћа се у кућу:

– То је непријатељ… Бомбардује! Зашто је генерал Симовић заказао венчање за своју јединицу кћер у рано недељно јутро, док хиљаде грађана Београда још спавају, без сватова, у моменту кад се нико није венчавао? А до њега и његовог окружења свакодневно су стизала обавештења о немачком нападу… Војни аташе при амбасади у Берлину пуковник Владимир Ваухник је већ 28. марта јавио за Хитлерову одлуку да се нападне Југославија. Телеграмима од 29. и 31. марта Ваухник шаље информацију “да ће рано у недељу шестог априла уследити тешко бомбардовање које ће Београд претворити у прах и пепео”. Ноћу између првог и другог априла Ваухник јавља: “Напад на Југославију коначно је одређен за шести април. Опкољавајући напади из Бугарске са истока и Мађарске са севера. Нека Бог спасе Југославију!”

Британски војни аташе у Београду пуковник Макдоналд саопштио је југословенском команданту ваздухопловства Боривоју Мирковићу да се немачки напад може очекивати ујутро 6. априла, у 6.30. Влада је и 5. априла добила обавештење да ће немачки напад уследити сутрадан, али у њеним круговима владало је уверење да је то немачки блеф.А у бомбардовању Београда 1941. погинуло је више од 2.500 људи. Поједине процене кажу да их је било и неку хиљаду више. Порушено је 627, веома оштећена 1.601 зграда, делимично оштећено 6.829 објеката, укључујући здање Старог двора. Тешко је оштећена Вазнесењска црква у којој је било верника који су дошли на јутрење. Више од 10.000 људи остало је без крова над главом и упутило се у збегове ка унутрашњости. Ако се упореди тадашња величина и број немачких авиона који су га бомбардовали, Београд је био најтеже бомбардовани и разорени град у Европи.

БОСИ, РАШЧУПАНИ, УНЕЗВЕРЕНИ

“Проломила се експлозија и прозори су прснули у парампарчад. Врата су се са треском отварала и срча је прскала на све стране. У полумрачан подрум између старих и убуђалих ствари и дрва улећу људи, жене, деца у ноћном оделу, боси, рашчупани, унезверени. Споља је допирало ломатање и тешко сурвавање. Нерви затегнути као струна. Људи и жене би негде да беже, али напољу пршти од експлозија, а њих страх да остану, да не буду живи закопани. А одмах иза угла појављују се шпедитерска кола са рањеницима. Извукли су их из рушевина. Одело крваво и поцепано, лица мртвачки бледа. На Теразијама искидане трамвајске жице и разлупани трамваји. Око водоскока неколико мртвих, међу њима и једно дете” – записао је 6. априла 1941. књижевник Стеван Јаковљевић.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Сећање на Београд 6. априла 1941 …

* Обавезна поља