Осам и по хиљада „бот“ налога Српске напредне странке, које је Твитер недавно избрисао, за четири године твитнуло је чак 43 милиона пута, највише хвалећи председника Србије Александра Вучића и обрушавајући се на опозицију. Твитер је „ботове“ открио јер су користили исту ИП адресу и слали поруке преко апликације Castle, открива за КРИК Данијел Буш, који је саставио извештај о бот активностима: “Нема сумње да им је био циљ да повећају Вучићеве изборне шансе 2017. године и буду војска у борби против опозиционих протеста у периоду 2018 – 2020.”

Извештај Станфорд Интернет опсерваторије која је део познатог Станфорд универзитета у Калифорнији, детаљно приказује моћ српске „бот армије” која на интернету годинама агресивно промовише Српску напредну странку (СНС) и њеног лидера – председника Србије Александра Вучића. Овај извештај, чије детаље КРИК објављује у наставку, састављен је на основу података које је Твитер доставио овој организацији – након што је почетком марта обрисао више од осам и по хиљада домаћих „бот“ налога.

Ови налози, како се тврди у извештају, за четири године су твитнули више од 43 милиона пута. Објавили су више од 8 и по милиона линкова који су водили на сајтове СНС-а, Информера и других провладиних медија. Више од 2 милиона пута су у својим твитовима користили хаштаг #vucic.

Главни циљеви домаћих „ботова“, сем навијања за Вучића и његову странку, били су дељење текстова медија блиских властима, али и да се обруше на председникове политичке ривале – чланове опозиције су обасипали критикама и увредама. На зубу су држали и протесте „1 од 5 милиона”.

Поједини „ботови“, како би одали утисак правих твитер налога, користили су слике познатих личности као своје и, осим промовисања Вучића, објављивали су и неполитичке садржаје.

Извештај је сачињен на основу обимне истраге у којој је сакупљено импресивних 2,5 терабајта твитова, слика и видеа које су ботови објављивали на својим налозима. Поређења ради, ова количина података премашује простор на хард диску већине компјутера који могу да се купе код нас.

Извештај о домаћим ботовима је на основу података које му је уступила компанија Твитер написао Данијел Буш, постдокторант на Станфорд универзитету.

Он за КРИК говори о томе како је све почело – његове колеге у Станфорд Интернет опсерваторији обавестиле су Твитер о операцији „ботова“ у Либији.

Као одговор, Твитер је поделио са нама податке о свим „бот“ налозима који су обрисани почетком марта. У овим подацима су се налазили и спрски налози”, каже Буш.

Твитер је прошлог месеца уклонио хиљаде налога из Египта, Хондураса, Индонезије и Саудијске Арабије, али највише је „ботова“ откривено управо у Србији.

Твитер је „ботове“ открио не само по томе шта су објављивали, већ и зато што су налози имали исте ИП адресе, објашњава Буш за КРИК.

Вучић-Илустрација текста – Фото извор: КРИК

„Важна карактеристика ове (бот) мреже било је коришћење исте апликације за аутоматизацију зване Castle.rs. Највећи број „ботова“ је заправо истовремено ретвитовао и одговарао на исти твит. То су такође јасна обележја организоване мреже „ботова“ са политичким планом“, каже Буш.

„Мрежа је почела да се шири средином 2018. године, непосредно пре него што су почели протести 1 од 5 милиона“, наводи се у Бушовој анализи.

Њихов план је био искључиво промовисање Александра Вучића и поткопавање његових политичких противника – нарочито оних који су били укључени у протесте.

„Иако тачна веза између ове мреже и СНС није успостављена, према садржају које су делили нема сумње да им је био циљ да повећају Вучићеве изборне шансе почетком 2017. године (председнички избори), али и да буду војска у борби против опозиционих протеста у периоду 2018 – 2020“, наводи се у анализи.

Мрежа налога је у периоду од 4 године ретвитовала твитове са званичног налога Александра Вучића више од милион и седамсто хиљада пута. Ипак, више од тога, ретвитовали су оно што се објављивало на налогу Српске напредне странке и новина Информер, показује анализа.

У нешто мањем броју делили су садржај са твитер налога Миленка Јованова, потпредседника главног одобора СНС-а, затим Марка Ђурића, директора Владине канцеларије за Косово, као и премијерке Ане Брнабић.

Други важан посао „ботова“ било је и промовисање сајтова који искључиво извештавају у корист политике СНС-а и њеног лидера.

Наиме, осим званичних сајтова странке и Александра Вучића, ботови су делили садржаје и са сајтова провладиних медија – Информера, Алоа и Пинка, као и агенције Танјуг. Ови медији су познати по томе што промовишу владајућу странку, али и по сталној призводњи лажних вести.

Три најпопуларнија бот налога у мрежи били су Бели лав ( @belilav11), Мирјана Кујовић (@1kujovic) и Иван Илић (@grofodValjeva), али попут већине других налога, како се наводи, нису имали тенденцију да прикупе много пратилаца.

„3.244 твитер налога нису добили нити једну реакцију током свог постојања. Ниједан ретвит, лајк нити одговор“, каже се у анализи.

Данијел Буш, аутор извештаја, каже за КРИК да ови налози ниси радили ништа осим ретвитовања Вучића.

Промоција Вучића, међутим, није се водила само на српском језику.

„Једна од занимљивих карактеристика ове мреже били су и твитови на енглеском језику, уз хаштагове #nature (природа), #photo (фотографија), #beautiful (лепо). Мада ми није јасно зашто су то радили“, каже Буш.

Напад на опозицију био је још један задатак ове мреже „ботова“. Посебна мета био им је Драган Ђилас, бивши градоначелник Београда и председник опозиционе Странке слободе и правде.

Ботови“ су Ђиласов налог споменули у негативном контексту више од 340 хиљада пута, нешто мање од тога налог Савеза за Србију (СЗС), а око 230 хиљада пута критикован је и профил опозиционара Вука Јеремића.

„СзС су обични насилници, секташи, злостављачи и бедни застрашивачи“, цитиран је коментар једног „бот“ профила у извештају.

„Још једна тактика коју је мрежа користила било је затрпавање твитова опозиционих лидера и остављање критичних одговора, како би пред другим корисницима оставили утисак њихове непопуларности“, казао је Данијел Буш за КРИК.

Председник Србије Александар Вучић није желео да одговори новинарима КРИК-а на који начин су плаћени људи који су одржавали домаћу „бот” мрежу.

„Ја нисам никад чуо да је неко нешто позитивно за мене рекао на том твитеру, али ево сад чујем да је било 8.500 лажних налога. Мораћу ја да постанем главни бот на твитеру, па да има један човек који ће да каже нешто лепо за мене”, одговорио је Вучић на конференцији која се преносила уживо.

Брисање неколико хиљада налога ботова СНС-а твитераши у Србији малтене нису ни осетили.

Већина се убрзо „повампирила“, па Буш мисли да ће сличних акција бити и у будућности јер, како каже, брисање „бот“ налога компанију Твитер не кошта ништа, а вишеструко се исплати.

„Нормално је да расправљају о политици, али ако једна страна злуопотребљава систем како би доминирала расправом и отерала са твитера оне који имају другачији став, корисници ће почети да сумњају да ништа на Твитеру није истина. То је проблем и за Твитер, али и за његове кориснике“, каже Буш.


Извор: Раскринкавање

Оставите коментар

Оставите коментар на Како је деловала СНС бот армија

* Обавезна поља