Нови председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић каже да је његов циљ уласка у политику уједињење целе опозиције. „Тражили сте нове људе, ево, ту сам“, каже. На његову кандидатуру за председника покрета, додаје, реакције пријатеља су биле – „прво су умрли од смеха, а онда су рекли – то уопште није лоша идеја“.

Пре неколико недеља Покрет слободних грађана напустио је његов доскорашњи председник Саша Јанковић. Јанковић је покрет напустио након што су га пре тога напустили многи други који су у његовом оснивању учествовали. Покрет је пре пар дана добио новог председника – глумца Сергеја Трифуновића.

„ПСГ је настао као чиста идеја да се формира нека опозиција, јер тада кад је настао, у тој жабокречини није било ничега…Онда је уследио Апел 100, 85 одсто оних који никада нису били ни у једној партији ни странци, али који указују на разне неправилности око нас…Пронашли смо омбудсмана, као некога ко је у државном апарату указивао на неке грешке и сукобљавао се с тадашњом влашћу…Kада се онда видело шта се ту ради, неки као мој буразер и Kоја су изашли ‘кроз прозор’…И ја као нетактибилан човек, нисам реаговао одмах, него сам прво разговарао са Сашом Јанковићем, рекао сам требају нам различити људи, лепеза људи, имао сам написмено да будем скаут, да доводим људе. Довео сам гомилу људи, од којих је њих 65 посто запалило из покрета“, казао је Трифуновић у Прессингу.

Бранислав Трифуновић, Сергејев брат и „икона протеста“, како га је он назвао, означио је Сашу Јанковића као „човека службе“.

„Ја сам мисли да он то није, међутим, прекјуче, кад сам изабран, на седници сам видео гомилу ствари, о којима ћу тек говорити…Месецима уназад сам размишљао да одем у Покрет, у који сам дошао с речима да у 44. години постајем члан партије, јер никад нисам раније био члан ниједне партије, размишљао сам да одем и да се испишем, као што је то урадио Саша Јанковић“, казао је Трифуновић.

Јанковић је, каже, дао оставку на Твитеру, а њему је, док је, каже, седео у кафићу пало на памет: „Ја сам оснивач Покрета, ја сам његов члан, имам право и да се кандидујем. Назвао сам пријатеље, прво су сви умрли од смеха, а онда су рекли – ј*** те, то уопште није лоша идеја, звучи сулудо,али није лоша идеја, то ми је и Ђилас рекао“.

Трифуновић каже да има таленат да где год уђе, да се „људи аутују“.

„То је мој таленат. И то је диван таленат, јер не оставља много места свим лицемерима да се сакрију“, каже.

О оптужбама на рачун бившег лидера ПСГ-а Јанковића, каже: „То нису оптужбе, то су запажања. На изборној скупштини пре три дана, била је цела екипа која је данас дала оставке…Ја сам сазнао неколико запањујућих чињеница, једна од њих је да је Покрет пре месец дана забранио приступ новим члановима, то се иначе ради кад странка дође на власт па забрани нове чланове, због прелетача…А онда је и Раде Вељановски рекао да је покрет угашен и да више не постоји, они су као дошли да ставе кључ у браву“.

Сергеј Трифуновић и водитељ Пресинга Југослав Ћосић – Извор Н-1

Где је факултет за политичаре?

На питање зашто он као глумац улази у политику, Трифуновић је рекао да „не постоји факултет за политичаре“.

„Где се налази факултет за политичаре, осим ето можда ФПН? Приметићу да Александар Вучић није завршио факултет за политичаре, већ Правни факултет и није радио један дан у струци. Тадић је завршио психологију, Роналд Реган, мој колега, и то прилично лош колега, био је председник САД у два мандата…Тако да ја не знам шта је факултет за политичаре“, упитао је.

Очигледно да политика није струка, додао је гост Пресинга.

„И чујем неке замерке типа – он је глумац, нека се бави глумом, а нама остави политику…Политика не припада само њима“, рекао је Трифуновић.

Говорећи о односу ПСГ-а, Савеза за Србију и људи који воде протесте који се сваке суботе одржавају у Београду, али и у другим градовима у Србији, Трифуновић каже да се „већ након оставке Саше Јанковића, ПСГ придружио протестима“.

„Што се тиче СЗС, ПСГ неће у тај савез, из више разлога – један је и лични разлог, јер сам ја сам ушао у ово слушајући људе који су згрожени политичарима…Ја ћу да жртвујем свој лични живот, управо да бих привукао пристојне људе, којима се гаде рецимо, Јеремић и Ђилас…ја и Ђиласу кажем – ти мораш да стално понављаш да си погрешио…И ако сам ја ушао да бих привукао те људе, не могу да их одбацим тиме што бих ушао у СЗС“, објаснио је Трифуновић.

Он хоће, како каже, да ради на уједињењу опозиције на свим нивоима, као и да ослободи људе страха.

На питање како је то могуће, ако неће да се придружи Јеремићу и Ђиласу, Трифуновић каже: „Па шетају и Јеремиц и Ђилас и Борко Стефановић…Што каже Бошко Обрадовић – ако Горан Марковић и ја не шетамо заједно, висићемо одвојено“.

За критичаре је, каже, Ђиласов човек којег он плаћа да прикључи ПСГ Савезу, што, наглашава, није тачно.

На питање како види протесте у Србији, саговорник Прессинга каже да их види као стварање критичке јавности.

„И Бранислав Трифуновић исто прича, он је тај који је натерао ове да направе уговор са народом. С тим што тај уговор треба да се направи темељно, јер немамо више права на грешку, не смемо да дозволимо више било какву грешку“, рекао је и додао да ће и он учествовати у „стварању тог уговора“.

У јавности се прича о могућим ванредним парламентарним изборима. Трифуновић каже да мисли, да иако буду расписани, да ће их опозиција бојкотовати.

„Ако уопште ОЕБС дозволи Вучичу да распише изборе, а мислим да неће, јер он о томе не одлучује, али ако их и буде, општи став је да нико од нас не учествује у томе“, казао је Трифуновић.

О дисонантим тоновима из редова опозиције, каже да их не чује јер их нема, а да ЛДП, која се није изјаснила о бојкоту, и није опозиција.

О томе да је тешко бити опозиција ван парламента, Трифуновић каже да је постао „управник фирме у стечају пре три дана и да о парламенту још не размишља“.

Прво морамо да видимо темеље, какви су подови, док дођемо до гарнишни…Покрет који има две хиљаде чланова, дан после мог именовања добио је нових 50 чланова…А све што не ваља, само ће да оде и то је дивно…ја на Твитеру сваког дана блокирам 50 ботова, али стално имам исто толико нових пратилаца…нама сада требају људи, па људи по општинским одборима…“, каже Трифуновић.

Kосово је врућа тема, али пре Kосова…

На питање какав је његов став о „крупним“ темама, попут Kосова, Трифуновић каже да је „Kосово врућа тема која се поставља као један једини услов као решење било чега“.

„А ми унутра имамо 350 несређених ствари – од судства, инстутуција које су изгубиле легитимитет, преко криминала, корупције и несређених путева…На жалост, та бивша српска покрајина више није српска, та територија је изгубљена, ајде да кажемо отета. И то је једна велика кријумчарска зона. Не можемо да вратимо Kосово, то је сигурно. А ми смо и против разграничења које ова мафијашка коалиција користи за поткусуривање“, казао је Трифуновић.

Оно што треба да се ради је да тим људима доле буде боље, да се ради на помирењу с Албанцима, јер каже, има доста Албанаца којима су „Тачи и Харадинај исто што су нама Вучић и екипа овде“.

„Не можемо да улазимо у рат са Американцима, али столицу у УН им нећемо дозволити…јер ако Русија неће да га призна, зашто нас терате да га признамо“, додао је.

О сталним сукобима и оштром речнику који користи на друштвеним мрежама, због којих често заврши у таблоидима, Трифуновић каже да одговара истим речником који користе и они који га нападају. Рецимо, нападом на сарадницу Телеграфа.

„Добро сте рекли сарадницу, да сте рекли новинарка, то би била грешка. Ја сам питао, јер сваки пут кад ми се обрати неко из зидних новина СНС-а, кад год крену против хуманитарног фонда, који је за пет година опслужио 163 деце и спасио 20 дечјих живота, а највећа грешка је што је на челу фонда Сергеј Трифуновић, дакле та зидна новина мени стално шаље питања: како коментаришете…а ја им стално одговарам – када завршите причу о болесном норкоману који краде новац од болесне деце…Ја њихова питања качим на мреже и одговарам да има часнијег посла којима можете да се бавите, јер телесна проституција је готивнија од моралне проституције…Али они то увек извитопере“, рекао је Трифуновић.

На питање зашто користи сексуалне конотације, каже да реч курва није повезана са сексом. „Повезана је са моралном проституцијом“, додаје.

„И клика која нападе мене се користи тим речником, да сам прљава наркоманчина, шта треба ја да радим?…Сад сам председник покрета, сад више нецу…ја као Сергеј Трифуновићс имам право да кажем шта хоћу, сад кад сам постао председник покрета у којем седе озбиљне главе, не могу да говорим такве ствари, али до прекјуче сам могао“, рекао је.

О томе што је за изјаву патријарха рекао да је срамота, Трифуновић каже: „Ако је изјавио оно што је изјавио, да нема користи од протеста, онда је то стварно срамота. Ја као грађанин Србије протестујем сваке недеље. А је л’ мора баш патријарх да се меша у протесте? ја се сећам да је његов претходник, Павле, који је заиста био велика личност, ако сећате он је водио протест…не бих ја то коментарисао више“, изјавио је гост Прессинга.

Трифуновић је решен да се мења, али је, показује, остало доста и оног „старог“.

„У инат госпођи политици, нисам дошао у емисију у оделу, врло намерно и свесно“, казао је.


Извор: Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Сергеј Трифуновић – Немамо права на грешку (видео)

* Обавезна поља