Наредне седмице, тачније 10. јула, у Лондону ће бити одржана Конференција о Западном Балкану, пета у оквиру Берлинског процеса након Берлина 2014. године, Беча 2015, Париза 2016. и Трста 2017. године.

Из британског Министарства спољних послова саопштено је да им је основна намера да у БиХ „не буде конфликата и да земље (Западног Балкана) буду способне да се носе с проблемима“, као и да „земље Западног Балкана деле бројне проблеме као што је организовани криминал и наслеђе из прошлости“.

Свакако да ће на скупу у Лондону, који се у дипломатским круговима назива „лондонском конференцијом о БиХ, најзанимљивији бити закључци о БиХ, након чега ће се чекати реаговање из Републике Српске. Поменути закључци су у припреми, а у истима ће се тражити да ОХР и Делегација Европске уније у БиХ добију појачања у виду нових, „тешких“ преговарача, што би уз 40 приспелих британских војника-специјалаца (који познају српски, односно хрватски језик, с обзиром да се ради о деци миграната из бивше СФРЈ) према процени Лондона била снага довољна да се „очувају интереси Круне у БиХ“.

У закључцима ће бити наглашено и да се очекује да „Устав БиХ буде усклађен са стандардима ЕУ“, што у практичном смислу значи захтев за укидањем Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ.

И, на крају, најважније – полиција у Српској није предвиђена.

Поменути закључци, који ће бити представљени као захтеви, резултат су деловања бројних бошњачких удружења у дијаспори, али и рада босанско-херцеговачке дипломатије у намери да се избегне Дејтон у делу да је за измену Устава БиХ потребна сагласност сва три конститутивна народа.

Значајан удео у наведеном смислу дали су и кадрови, у Српској опозиционог Савеза за промене, који пласирају информације о „успостављању полицијске државе у РС“, „великом степену корупције и криминалу“, да „Додикове паравојске обучавају Руси“, који, уз то, „намеравају направити базу на аеродрому у Александровцу“, да ће „Додик како би сачувао свој капитал изазвати рат у БиХ“ итд.

Наравно, не треба заборавити допринос баронесе Арминке Хелић и Санеле Џенкинс, нити надобудне у Дому лордова, који су још „заглављени“ у „златном колонијалном добу“.

Британска влада, која једина безрезервно подржава НАТО, јер недостатак властите војне ефективе жели надоместити НАТО снагама, и по обичају употребити за властите циљеве, упорно настоји да НАТО укључи у решавање босанско-херцеговачке заврзламе. У том циљу пласирају се тезе о „коруптивној власти у РС“ која „кочи улазак БиХ у НАТО“, а британски таблоиди настоје јавности наметнути утисак да „посао у БиХ није завршен“.

Британски специјалци испитују ниво поверења у политичке партије у Српској, али их више интересује поверење које грађани имају у полицију Српске.

Како би поверење у полицију било што мање, максимално су инструментализовани протести на Тргу Крајине.

Шта очекивати од протеста најављеног за 7. јули?

Јачи удар на урушавање дигнитета институција Српске. Ништа више, јер још трају припреме у Британској (и још једној) амбасади, а које нису у потпуности искристалисане.

Уосталом, чекају се документи (са потписима учесника) „лондонске конференције о БиХ“, односно Конференције о Западном Балкану заказане за 10. јул у Лондону.

Од Давора Драгичевића и Савеза за промене могу се очекивати још интезивнији захтеви за сменом министра Лукача и његових сарадника, а заузврат би се, наводно, одустало од напада на МУП, а Трг Крајине био би напуштен.

Британска процена гласи да „Додик неће отићи са власти ако полиција остане консолидована“. У основи, кључ избора се своди на постојаност министра Лукача и на подршку полицији од Владе и председника Српске.

На последњој седници Народне скупштине било је на претек увреда и конструкција из кухиње Васковића, тј. Срђе Поповића, а посланик Шукало министра је покушао физички испровоцирати, тако да је очито да је у Српској на делу „македонски сценарио“ (а не украјински).

Након монтиране афере прислушкивања, амбасадори земаља Запада присилили су премијера Груевског да од министра МУП-а затражи оставку, након чега се све убрзано одвијало.

Императив је срушити Лукача и полицију, а онда би, бар тако у Лондону кажу, опозиција лако срушила Додика.


Извор: Све о Српској

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта Лондон жели у Републици Српској?

* Обавезна поља