vejn madsenЧиновник тајног одељења Централне обавештајне агенције (CIA) открио је за WMR (Wayne Madsen Report) да је CIA у бившој Југославији блиско сарађивала са Џорџом Сорошем преко невладиних организација које је он финансирао. Радили су на ограничавању српског утицаја, истовремено помажући муслиманима, од којих се неки доводе у везу са глобалним џихадизмом и организованим криминалом.

CIA је сарађивала са Сорошевим оперативцима у Бањалуци, главном граду Републике Српске, саставног дела Босне и Херцеговине.

Признање да је CIA сарађивала са Сорошем вредно је пажње, будући да су претходни извештаји о вези између њега и CIA одбацивани као бесмислене „теорије завере“.

Према нашем извору, CIA-Сорош операције у Бањалуци примарно су биле усмерене на националне српске медије и промовисање „либералних“ медија, који су се противили уједињењу босанских Срба са сународницима у Србији, тада саставном делу Југославије.

Главне мете CIA-Сорош медијских операција била су „тврдокорна подручја“ Босне и Херцеговине, што значи упоришта српских националиста. Главни медији босанских Срба били су дневни лист Глас Српски и бањалучка СРТ телевизија.

Велики део трансакција новца који је Сорош улагао у медијске кампање CIA вршио се преко босанских банака, које је он пре тога откупио. То укључује банке Пионир из Бањалуке, Нест банку из Лакташа, Приор банку из Брчког, Јозо комерц из Чачка и банку Ресава из Деспотовца. Све те банке пословале су у Републици Српској. Сорош и CIA такође су помагали обнову џамија уништених током рата у Бањалуци и окружењу. Сорошев медијски центар финансирао је и Независно удружење новинара Републике Српске, сорошевску издавачку кућу из Бањалуке.

Према наводима бившег службеника CIA, овим и другим операцијама које је финансирао Сорош, руководила је сама CIA.

Други главни примаоци Сорош-CIA-USAID помоћи у Републици Српској укључивали су, поред горе наведених, и Независне новине, магазин Репортер, АТВ из Бањалуке, ПАН радио, магазин Панорама, магазин Екстра, радио Џунгла и радио НЕС, а сви су били базирани у Бањалуци.

Изван престонице Републике Српске, тим CIA-Сорош финансирао је радио Пегаз у Требињу, радио Освит у Зворнику, радио Магић у Милићима, радио Палма у Братунцу и радио ХИТ у дистрикту Брчко.

Soros-srbi

Заједничке CIA-Сорош медијске операције изводиле су се под плаштом два програма покренута од Америчке агенције за међународни развој (USAID). То су биле „Иницијатива за балканску транзицију“ и „Иницијатива за босанску транзицију“.

Овај шаблон ће се касније користити за сличне операције у већински албанској провинцији Косово – што ће је довести до независности и статуса САД и НАТО колоније – и за демонизовање српских медија на Северу Косова.

Охрабрења која су добијали од CIA и Сороша такође ће довести до радикализације муслиманске популације у деловима Босне и Херцеговине, у Санџаку (део Србије са већинским муслиманским становништвом) и преосталим муслиманским џеповима у Републици Српској и албанским регионима Македоније и Црне Горе. Иста врста кооперације на линији CIA-Сорош данас се огледа у промовисању радикалне вахабистичке интерпретације ислама у Сирији, Ираку, Либану, Турској, Либији и другим местима.

Корени ове прљаве сарадње између CIA, Сороша и вехабија такође воде до Клинтонове администрације и медијско-пропагандних операција у бившој Југославији. Сорош-CIA операције у Босни и Бањалуци на крају ће српском делу босанске јавности донети ТВ Пинк, који је представио српску верзију америчког ријалити програма Велики брат. Такође, Сорош и CIA, посредством Пинк телевизије, промовишу нетрадиционални начин живота, представљајући хомосексуалност и бисексуалност у позитивном светлу.

Сорошевске пропагандне операције имају за циљ непрекидну промоцију животног стила који је одбојан православним и католичким земљама Југоисточне Европе, а шампиони у активностима промовисања сексуалне девијације су Фемен, Пуси Рајот и музичка звезда трансвестит Кончита Вурст.

Соршош-CIA медијске операције неће се окончати на Републици Српској и Косову. Иста група ће креирати нове „државне пројекте“ за Молдавију и самопроглашену републику Придњестровље, од којих је обе посећивао наш извора из CIA, како би се тамо успоставила сорошевска опозиција проруским медијима.

Уместо демонизације Срба, у Молдавији и Придњестровљу Руси су ти које су таргетовали сорошевски и CIA манипулатори и стручњаци за дестабилизацију.


Извор: Russia Insider, Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Сорош и операције ЦИА на Балкану

* Обавезна поља