soros-ukrajinaДиректна умешаност Џорџа Сороша у ширење немира после недавне победе Доналда Трампа на изборима у САД тешко да је тајна за било кога. Сорос и други богати либерали који су потрошили милионе долара на кампању Хилари Клинтон у недељу увече су се окупили у Вашингтону на тродневној конференцији затвореног типа да би збили редове у борби против Доналда Трампа, пише Политико.

Наводи се да је конференцију, отворену у недељу увече у престижном вашингтонском хотелу Мандарин оријентал, спонзорисао утицајни донаторски клуб Демократска алијанса и да су на њој наступили лидери најутицајнијих савеза и либералних група. Намеће се закључак да либерали планирају да од првог дана започну рововски рат против Трампа.

Сорошеве пословне праксе су претходних година жестоко критиковали разни аналитичари будући да се о милијардеру често пише као о финансијском шпекуланту. Компанија Квантум, коју Сорош води више од 40 година, произвела је богаство без преседана у свету хеџ-фондова – 35 милијарди долара. Само на америчкој хипотекарној кризи Сорош је зарадио више од милијарду долара за две године.

Међутим, јасно је да Сорош није задовољан својим богатством и да показује параноидну жељу да контролише цео свет, што настоји да оствари спонзоришући такозване обојене револуције које су усмерене на свргавање изабраних званичника широм света. Због великог броја скандала које је разоктрила хакерска група Анонимуси, сад знамо да Сорошево Отворено друштво покушава да утиче на политичке процесе у великом броју европских земаља. Милијардер је под константним оптужбама да финансира обојене револуције у источноевропским земљама, укључујући и Грузију. Украјински државни удар из 2015. окончан је доласком Петра Порошенка на власт. Он је Сорошу доделио Орден слободе како би изразио захвалност због „привржености демократским променама које се одвијају у Украјини“.

Штавише, прошлог априла Викиликс је објавио документе у вези са скандалом око панамске адвокатске компаније Мосак Фонеска – у свету познатог под називом „Панамски папири“ – из којих се види да је је њу директно финансирала Сорош фондација.

Прошлог августа, како наводе различити медијски извори, Сорош је потрошио укупно 33 милиона долара на подстицање побуне у Фергусону. Чак 79 одсто ухапшених изгредника нису локалци, већ демонстранти из свих делова САД који су дошли са циљем да провоцирају сукобе са локалним полицијским снагама. Актуелна истрага готово без дилеме сматра да протести нису били спонтани, јер су били паметно организовани и усмеравани из једног центра.

soros-tramp

Свако може лако да пронађе Џорџа Сороша међу највећим донаторима председничке кампање Хилари Клинтон. Званично је потрошио укупно девет милиона долара на подршку демократском кандидату. Ипак, Сороша ни најмање не занима „демократија“ – мотивишу га профит и моћ.

То је разлог због којег је покренуо прави рат против Трампа, формирајући групе такозваних активиста које користе хаштаг #NotMyPresident, као и Moveon.org, који је више од 200 акција под називом „Уједињени против мржње“ прогласио „мирним“. Иако већина протеста заиста јесте била мирна, неке су обележили вандализам и насиље.

Washington Times преноси: „Након пет дана антитрамповских протеста и хаоса који предводе левичарске групе, укључујући оне које су повезане са највећим Клинтонкиним донатором Џорџом Сорошем, републиканци су у недељу навели да је време да демократе обуздају своје псе“.

Финансијски аналитичар Live Trading News-а Пол Ибелинг уверен је да су Клинтонови, чије кампање и Клинтон фондација су примиле милионе долара донација од Џорџа Сороша, уствари помагали покретање обојене револуције у Америци (буквални превод је љубичаста [purple] револуција; прим. прев.), која би била усмерена против напора Трампове администрације да се удаљи од глобалистичке политике Клинтонових и ускоро бившег председника Барака Обаме.

Било како било, Доналд Трамп није новајлија на финансијском тржишту нити му је непозната та врста прљавих трикова. Током кампање се понашао паметно. Због тога су мале шансе да ће Сорос имати успеха у ширењу немира за време помаљајуће Трампове ере.

Мартин Бергер је слободни новинар и стручњак за геополитику

Превео – Александар Вујовић


Извор: New Eastern Outlook/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Сорошеве обојене револуције се враћају кући

* Обавезна поља