Потрага за настанком вируса COVID-19 развија се у епску причу. Захваљујући инсинуацијама америчког председника Доналда Трампа – „кинески вирус“, „вухански вирус“, итд. – које су експлозивне у свом политичком и стратешком контексту, Пекинг је сада одлучнији него икада да детаљно разјасни целу причу.

А то је добра ствар јер сада кад је Пекинг увређен и наелектрисан прича ће се наћи у фокусу јавности. У необичном наступу прошлог викенда, амбасадор Кине у Москви Џанг Ханхуј истакао је да се читава прича о COVID-19 тек разоткрива, као и да ће бити изненађења за међународну заједницу. Незамисливо је да би амбасадор Џанг говорио тако без знања Пекинга. Значајно је и што је кинески дипломата одабрао руску државну агенцију ТАСС како би дао неке узнемирујуће изјаве.

ТВРДЊЕ АМБАСАДОРА

Амбасадор је рекао следеће:

– Пет водећих кинеских научних организација прикупило је податке 93 геномске врсте COVID-19 које су објављене у глобалној бази података на основу уноса података из 12 земаља са различитих континената.

– Истраживања су показала да је најстарији „предак“ COVID-19 вирус познат као mv1, који је накнадно еволуирао у хаплотипове H13 и H38 (хаплотип је група гена унутар једног организма која је наслеђена од једног претка).

– H13 и H38 (ознаке су интернационалне, тј. латиничне, прим. прев.) су еволуирали у хаплотип друге генерације – H3, који је на крају еволуирао у H1 (COVID-19).

– Другим речима, „отац“ COVID-19 је Н3, његови „баба и деда“ су Н13 и Н38, а „прадеда“ му је mv1.

– Међутим, иако вирус који је откривен на пијаци у Вухану припада врсти Н1, само је његов „отац“ Н3 примећен у Вухану, и то не на пијаци морских плодова.

– Што је још важније, „баба и деда“ COVID-19, Н13 и Н38, никада нису детектовани у Вухану.

„То нам говори да је врсту Н1 на пијацу донела нека инфицирана особа, што је изазвало епидемију. Секвенца генома не може да лаже“, рекао је амбасадор Џанг. Довољно је да кажемо да извор ширења COVID-19 тек треба открити, а трагови могу да воде на било коју страну. У овом тренутку, иако се COVID-19 први пут појавио у Вухану, његово тачно порекло тек треба утврдити. За то време појављују се знаци поред пута. Стога је амбасадор Џанг наставио:

Џанг Ханхуј, кинески амбасадор у Москви – Фото: Али Сонг/Ројтерс

– Брачни пар из Јапана добио је COVID-19 током боравка на Хавајима (где се налази америчка пацифичка база) у периоду од 28. јануара до трећег фебруара, иако нису посетили Кину, нити су дошли у контакт са било којом кинеском особом. Треба подвући да је супруг испољавао симптоме пре трећег фебруара.

–  Медији су известили да се COVID-19 први пут појавио у Ломбардији (северна Италија) већ првог јануара.

– Према уваженом италијанском медицинском специјалисти Ђузепеу Ремуцију, епидемија COVID-19 почела је да се шири Италијом још пре него што је почела у Кини.

– Чувени амерички вирусолог Роберт Редфилд, директор Центра за контролу и превенцију заразних болести (водећи амерички институт за јавно здравље и федерална агенција) и администратор Агенције за отровне супстанце и регистар болести (федерална агенција за јавно здравље базирана у Атланти), изнео је сумњу да је велики број смртних исхода сезонског грипа у САД заправо последица COVID-19, за који у САД у то време нису вршена тестирања. (Око 80.000 Американаца је прошле зиме помрло од грипа и његових компликација).

– Додатно шокира што је Италија у потрази за првим случајевима заразе COVID-19 хтела да ексхумира поједине америчке жртве грипа, што су САД одбиле да допусте. Међутим, савремена наука и технологија су прилично способне да испрате траг COVID-19 и апсолутно је сигурно да ће „пре или касније доћи дан када ће све оно што је сада сакривено постати откривено“, како је рекао амбасадор Џанг.

ТРАМП УБЛАЖАВА СТАВ

Интересантно је да је од објављивања интервјуа са амбасадором Џангом на ТАСС-у председник Трамп кориговао своје раније оптужбе о улози Кине и њеним злим намерама. Док је до тог момента Трамп отворено претио Пекингу одмаздом, од тада је ублажио свој став, па је на конференцији за медије у Белој кући рекао:

„Знате, поставља се питање – да ли се љутите на Кину? Па, одговор би могао да буде гласно ‘да’, али зависи: да ли је то била грешка која се отргла контроли или је нешто учињено намерно? Велика је разлика између та два. У сваком случају, требало је да нас пусте да уђемо [мисли се на кинеско одбијање да прими америчке експерте у периоду док је епидемија била локализована на провинцију Хубеј, прим. прев.]. Знате, затражили смо да дођемо врло рано, али они нас нису желели тамо. Мислим да их је било срамота. Мислим да су знали да се дешава нешто лоше и да их је било срамота“.

Трамп више не алудира на кинеску кривицу. Међутим, ово није готов случај. Тачније, о њему је сада могуће преговарати. Трамп се обратио свега два дана након интервја амбасадора Џанга.

Очигледно је кинески дипломата наговестио да се траг COVID-19 може научно пратити и да ће управо то бити учињено. Трамп ће имати озбиљан проблем ако се испостави да су баба, деда и прадеда COVID-19 заправо америчког порекла.

Превод и обрада – Владан Мирковић/Нови Стандард


Извор: Indian Punchline/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је тачно о Ковиду 19 рекао кинески амбасадор у Русији

* Обавезна поља