Москва је у среду с резервом примила изјаву турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да је турски упад у северозападну сиријску провинцију Идлиб само питање времена. Објективно посматрајући, Ердоган би требало да сиђе с ума па да нареди војну офанзиву против сиријских и руских снага у Идлибу. Руска војна делегација, која је посетила Анкару протекле недеље, саветовала је Турцима да се повуку, али уместо тога Ердоган је разместио додатне снаге у Идлиб.

Након тога руска страна је поново предложила турској делегацији, која је ове недеље посетила Москву због даљих преговора, да је нови прекид ватре најбоља опција, будући да је из ситуације на терену јасно да Дамаск неће напустити стратешка подручја уз ауто-путеве М4 и М5.

Али турска делегација не само да је оспорила руски демарш да се даље настављају терористички напади на ваздохопловну базу Хмејим, већ је Ердоган у изјави која је уследила отишао и корак даље. Очито је да Москва ништа не препушта случају. Портпарол Кремља Дмитриј Песков мирно је одбацио Ердоганову претњу рекавши: „Не очекујемо да ће најгори сценарио постати стварност“, па додао: „Одлучни смо да наставимо да користимо радне контакте са турским партнерима како бисмо спречили даљу ескалацију ситуације у Идлибу“. Песков је нагласио да ће се „контакти са Турском наставити на различитим нивоима“.

НЕМОГУЋА СИТУАЦИЈА

Али Руси имају намеру да упозоре Ердогана да не повлачи несмотрене потезе. Ствар је у томе што је актуелна ситуација у Идлибу последица дешавањња која су почела прошлог лета када су Русија и Сирија проценили да Турска нема намеру да испуни своје обавезе и истера подружнице Ал каиде. Уместо за то, Турска је својих 12 „посматрачница“ у Идлибу користила да мотри на сиријске и руске снаге са друге стране линије деескалације.

Када је руско-сиријска офанзива коначно почела Турци нису могли да учине ништа да је спрече, и врло брзо су њихове осматрачнице окружене од стране сиријске војске. Укратко, Ердоган је понижен, па је стога наредио размештање 5.000 војника у Идлиб, укључујући тешку оклопну механизацију, тенкове и артиљерију.

Међутим, сиријске снаге су одговориле на изазов и 13 турских војника је убијено. Ердоган је вероватно мислио да ће сиријска војска оклевати да удари на НАТО силу. Поново је понижен, па је овога пута запретио нападом на сиријске и руске снаге. Али офанзива се развијала и све више градова и територија је дошло под контролу сиријске владе. Како се истиче у коментару објављеном на сајту телевизије РТ (коју финансира Кремљ): „Ердоганов блеф је ефикасно проваљен. Турци се сада налазе у немогућој ситуацији“.

Ердоган је наредио повлачење побуњеничким групама које су деловале као испостава Турске и оставио Ал-Каиду да се стара сама о себи тамо где је систематично десеткована од стране сиријских и руских снага. Коментатор РТ-а закључује: „За турске трупе које су још увек распоређене унутар Идлиба, ситуација постаје све опаснија. Њихов број и распоред искључују било какву шансу за смислену одбрану Идлиба, чак и ако би била донета одлука да се отворено супротставе руском ратном ваздухопловству и сиријској војсци. Најбоље чему Турци у овом тренутку могу да се надају јесте нова обустава ватре која омогућава њиховим војним снагама у Идлибу да се безбедно повуку и сачувају част. Турска је свој положај у Идлибу учинила неодрживим и војно и политички“.

ТУРСКА ЈЕ ПРЕНАПРЕГНУТА

Било како била, Русија ништа не препушта случају. У демонстрацији војне супериорности, два руска стратешка бомбардера Тупољев Ту-22М3 извела су данас (среда, прим. прев.) лет изнад Црног мора, прелазећи раздаљину од око 4,500 километара и остајући у ваздуху више од пет сати, све време у пратњи борбених авиона руског јужног војног округа.

Данас је министар спољних послова Сергеј Лавров поново истакао пуну подршку Москве сиријским операцијама у Идлибу. Јасно одговарајући Турској поручио је „да је једино природно да сиријске оружане снаге, потврдивши своју посвећеност оригиналним споразумима о Идлибу, укључујући и споразум о прекиду ватру, одговоре на недопустиве провокације. Ми их у томе подржавамо. Акције сиријске војске су одговор на флагрантно кршење споразума о Идлибу… сиријске трупе не потискују милитанте и терористе на туђој, већ на сопственој територији, и на тај начин поново успостављају контролу легитимно изабране сиријске владе над својом земљом“.

Премда амерички председник Трамп и даље подржава Ердогана како би га одобровољио, НАТО се као такав не укључује у турске авантуре у Идлибу. ТАС је цитирао дипломатски извор НАТО-а у Бриселу да земље чланице те војне алијансе неће подржати позивање на Члан пет због смрти турских трупа у Идлибу, нити ће Турској пружити војну помоћ у случају војне операције у региону. Москва је била превише попустљива према Ердогану који има „значајне изазове, и код куће, где турска економија успорова, и у иностранству, будући да је турска војска пренапрегнута, од Сирије до Либије“, приметио је стручњак из Вашингтонског института.

У јасној поруци Ердогану да се не пружа више него што је дугачак, Хафтарове снаге су прошле недеље испалиле гранате на турски брод усидрен у Триполију, који је превозио оружје и залихе. Интересантно, данас се са Хафтаром, који је Ердоганова ноћна мора, састао руски министар одбране Сергеј Шојгу. Запањујуће је то што је усред целе ове какофоније турска војска у уторак мирно наставила заједничко патролирање са руским снагама у североисточној Сирији, где обе земље имају заједнички интерес да спрече повратак Сједињених Држава и њихових курдских савезника у турско-сиријске пограничне регионе.

У сваком случају, како је Песков приметио у среду, Кремљ има разлога да верује да ће у Анкари превладати здрав разум.

ПреводРадомир Јовановић


Извор: Indian Punchline/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта се у Сирији дешава између Русије и Турске?

* Обавезна поља