Прослава тринаесте по реду годишњице независности Црне Горе протекла је у суморној атмосфери и са необично мало државне помпе. Да ли је разлог у малерозном броју 13, или се ради о нужности у овој и оваквој државној творевини?

Сујеверје везано уз баксузлук броја 13 ваља оставити по страни. Још од самог референдума и проглашења државне самосталности, Црна Гора је била оштро подељена између два готово изједначена табора: оних који су били за државну самосталност и присталица наставка државног заједништва са Србијом. Начин на који је тада била обезбеђена већина на непосредном изјашњавању грађана био је и остао сумњив великом броју Црногораца, али и непристрасних посматрача. Упркос свему, одлука је била прихваћена и, што је била и највећа њена добит, постала је државна реалност на миран начин и без озбиљнијих сукоба.

Године које су наилазиле била су прилика да та, стварна или набеђена већина пружи руку помирења и докаже исправност својих залагања. То је значило обавезу те и тако формиране власти да ради на демократском развоју и преображају државе за коју су преузели потпуну и неподељену одговорност. То је значило и обавезу да се обећања о економском процвату обистине и допунски одобровоље све сумњичавце у овај пројект.

Паметна власт би у тадашњим приликама са посебном пажњом приступила Србима из Црне Горе. Не само због њихове бројности и утемељености у црногорском државном бићу, већ и због реалности да су они тада постали највећи губитници овакве одлуке „већине“ осталих грађана Црне Горе.

Нажалост, Црна Гора нема паметну власт. Мило Ђукановић је стао на чело некадашње убедљиве мањине која се, под именом монтенегринства, напрасно, а испразно прогласила већином. Годинама и све нескривеније у Црној Гори се прогањало српство. Од њене сопствене историје и традиције, до права на слободно изражавање (српске) етничке припадности, прогона Српске православне цркве, све до недавне срамне пресуде групи од 14 људи, међу којима су и два неспорна лидера српских политичких партија у Црној Гори.

Када је званична Црна Гора постала чланица НАТО-а, а посебно када је пре тога признала лажну државу Косово, то је било урађено са пуном свешћу да је огромна већина (по њиховом признању чак осамдесет одсто) грађана била против. Али, са Вашингтоном и Бриселом за леђима и бројним лукративним пословима за своје приватне фирме, „господари“ Црне Горе су исказали несумњив презир према сопственом народу и отворили су готово све фронтове са њим.

Прослава дана независности Црне Горе (Фото АФП-Андреј Исаковић)

И шта ту има да се слави?

У пригодној честитки, са нападним симболима моћи (застава, одело, баснословно скуп сат…) Мило Ђукановић је своју државу описао речима да је она „важан фактор регионалне стабилности, уважена чланица НАТО алијансе, на прагу чланства ЕУ, држава која је регионални лидер у развоју економије“.

Црна Гора је најмлађа чланица НАТО-а, па је донекле разумљиво да њен председник не зна како се тачно назива организација у којој је она „уважена чланица“, ваљда неће требати много времена да научи да је у називу НАТО-а већ уграђена реч „алијанса“. Могуће му је опростити и што „прагом“ сматра нешто ће се, можда, догодити (а сигурније је да неће) тек након шест година, али је недопустива увреда за остале европске државе и посебно за здрав разум када он о Црној Гори говори као о „лидеру у развоју економије“.

Европски статистички завод (ЕУРОСТАТ) је у извјештају за 2009. годину Црну Гору, као младу самосталну државу, оценио као једну од најсиромашнијих у Европи. Девет година касније, у прошлогодишњем извјештају, поновљена је иста формулација. Ту се и утврђује да је куповна моћ црногорских грађана мања од половине куповне моћи европског просека.

Невладина хуманитарна организација „Банка хране“ у Црној Гори је, у прошлогодишњем извештају, показала да чак 60 одсто грађана живи испод границе апсолутног сиромаштва. Сабрали су суморне бројеве: 98 хиљада запослених (54 одсто укупног броја) прима мање од 250 евра месечно; 68 хиљада пензионера има пензију мању од 250 евра; 50 хиљада је незапослених, а око 160 хиљада пунолетних радно способних становника није запослено, не студира нити се на бироу рада води као незапослено. Закључују: „… Долазимо до једноставне, али фрапантне рачунице да у Црној Гори живи око 376 хиљада људи који имају месечне приходе од нула до 250 евра“.

Лидерски, ван сваке сумње

На почетку обновљене државне самосталности, Црна Гора је имала јавни дуг од 700 милиона евра. Тринаест година касније он износи 4,6 милијарди, што је пораст од 327 одсто. Црногорски БДП, у истом времену, порастао је за 130 одсто, у шта се мора укалкулисати и домаћа инфлација (од четрдесет одсто кумулативно) изражена у еврима. Тек мањи део јавног дуга је био употребљен за капиталне инвестиције. Први крак ауто-пута „из нигде ни у шта“ (лондонски „Гардијан“), коштао је „тек“ пет стотина милиона евра. Сви остали кредити су се користили за текућу потрошњу државе.

Након тринаест година, Црна Гора схваћена као машина којом управља Мило Ђукановић а путању одређује Вашингтон, дефинитивно је „зарибала“. Нема више погонског горива, а мењач се заглавио. Парализа се очитује у томе што сви знају да се са Милом и свим оним што он представља не може напред, а да је ход уназад немогућа мисија за њега и његове следбенике. Парализа је и у томе што нико поуздано не може да зна шта следи.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта слави Милова Црна Гора?

* Обавезна поља