“Постоје три врсте лажи: лаж, бесрамна лаж и статистика.”

Бенџамин Дизраели

Да ли ће и ове 2018. године Војска Србије (ВС) бити богатија статистичким подацима у односу на предходну годину, да ли ће се ипак нешто десити у побољшању њеног стандарда, бројној величини, опремањем новим наоружањем и војном опремом (НВО), или ће, пак, све то време прегазити?

На годишњој конференцији за медије одржаној 29.12.2017. министар војни Александар Вулин је, са члановима свог Колегијума, представио резултате рада Министарства одбране (МО) и Војске Србије у протеклих шест месеци, као и планове за 2018. годину. Зашто у протеклих шест месеци када се обично на крају године сумирају годишњи резултати? Али да сад не улазимо у његову одлуку већ да погледамо како и шта је министар војни презентовао јавности. (1*)

Министар Вулин је анализу, како то обично бива, изнео у форми презентације и у стилу политичке кампање са статистиким подацима који, руку на срце, делују импозантно, али…

На самом почетку свог обраћања министар Вулин је изнео податке о повећању стандарда у ВС кроз веће плате и дневнице почев од ове године и то је оно што се моглo очекивати обзиром на катастрофалну ситуацију по том питању, а и на многобројна упозорења која су изнели незадовољни припадници ВС као и штрајкови Војног синдиката у протеклом периоду. Следе подаци у области станоградње где се обећава сваком припаднику, не само ВС, већ и припадницима полиције и безбедоносних служби – стан. Наравно, ни помена о решавању стамбеног питања за око 20 хиљада незбринутих припадника војске који су остали без крова над главом још од завршетка грађанског рата у СФРЈ које пре ове власти нико још није решио. Додуше, било је покушаја, тако је и бивши министар војни Давинић обећавао стамбени „бум“ од 10 хиљада станова и на крају ништа од тога није било. Стамбено питање у војсци није било решено до краја ни у најбољим временима функционисања ЈНА па се с правом можемо запитати како ће то изгледати у будућности. Но, сачекајмо камен темељац на основу „пројекта дугорочног стамбеног збрињавања припадника свих безбедносних структура” који је најавио председник и врховни командант АВ, а обелоданио министар Вулин. Истини на вољу, 114 припадника МО и војних пензионера је већ збринуто пред Нову Годину (од 20 хиљада – 114: „импозантно“!).

Министар војни даље образлаже како је одобрено 612 милиона динара (око 520 хиљада евра) за стамбене кредите (то је један од више начина за збрињавање војних бескућника) што значи да уколико се корисницима ових кредита додели по 20 хиљада евра бескаматног кредита колико је својевремено додељивао Драган Шутановац (2*), збринуће се 26 срећника, опет од оних 20-так хиљада. Шта се за тај новац може купити на тржишту станова широм Србије просудите сами или, још боље, упоредите са случајем Вулинове тетке која му је позајмила 200 хиљада евра за куповину стана од 100 м2, без намере да омаловажим министрове потребе већ чисто ради поређења цене стамбеног квадрата.

Одобрено 233 стамбена кредита (188 за ПВЛ и 45 за војне пензионере), што је опет „на кашичицу“ или ништа спектакуларно од онога што су радили претходни министри војни, а далеко од потреба које имају припадници војске, садашњи и бивши. Писац ових редова је само један од оних који до краја нису решили стамбено питање, а већ 12 година је протекло од пензионисања.

У даљем излагању, министар Вулин износи податке који се односе на бригу о породици. Они су заиста толико минорни у односу на садашње бројно стање припадника МО и ВС да нису вредни детаљне анализе.

Након овога је уследило излагање које се односи на „јачање оперативних способности ВС“.

„Реализовано је 299 вежби команди и јединица, на којима је учествовало више од 10.000 припадника ВС.“

Основна и специјалистичка обука за 1.035 војникa на добровољном служењу војног рока:

  • Реализовано 106 курсева које је похађало 1.917 припадника МО и Војске Србије
  • Реализован је курс, вишедневна и једнодневна обука са 2.220 лица из резервног састава у командама и јединицама Војске Србије.

Све напред изнето треба упоредити са бројним стањем од 10 хиљада војника и одмах уочити да је то редован процес обуке, те да ништа ново није изнето. За то колике су потребе за одбрану Србије, довољно је направити паралелу са одбраном Космета у току НАТО агресије. Само у зони Приштинског корпуса било је ангажовано око 100 хиљада војника ВЈ, што је 10 пута више него што данас има ВС. Већину војника овог корпуса чинили су припадници резервног састава (око 60%) који су били веома добро обучени и увежбани за своје специјалности. Пре тога су годинама позивани на војне вежбе и обуку и то више пута годишње.

Војне вежбе су реализоване кроз две најзначајније и најмасовније:

  • „СЛОБОДА 2017“ Приказ дела оперативних способности Војске Србије и њене опремљености (учествовало 2.723 припадника ВС, 146 средстава ратне технике и 122 возила)
  • Командно-штабна вежба „ГРОМ 2017“ – ангажовано 967 припадника ВС – октобар 2017.
  • Показна тактичка вежба „ЗИМА 2017“ – ангажовано 510 припадника ВС – децембар 2017.

Штета што министар Вулин није имао прилику да служи редовни војни рок (то би га запало почетком 90-тих), тада би могао да сагледа како изгледа војна сила и како се реализује једна тактичка вежба, а још да је учествовао у рату све би то потврдио у пракси, за шта се иначе војска припрема у миру.

Показна тактичка вежба „ЗИМА 2017“ је заправо вежба коју је реализовала Прва бригада ВС, један њен батаљон, а у пракси вежбу је извела једна борбена група подржана средствима подршке бригаде. Показна вежба значи да је припремана за приказ командном кадру ВС како треба убудуће да изводе вежбу таквог типа. За министра Вулина то може да делује фасцинантно и зато сам напоменуо да је штета што није служио војску.

Следе подаци о опремању ВС са НВО:

Најсавременијим наоружањем и војном опремом опремљено 1500 војника снага Војске Србије за хитно реаговање

Обезбеђено 6 авиона МиГ-29

ВОЈСКА ЈЕ У ТЕКУЋОЈ ГОДИНИ ОПРЕМЉЕНА И СА НОВИМ:

  • стрељачким наоружањем
  • термовизијским, ласерским и оптичким нишанским системима
  • балистичком опремом
  • падобранима
  • ракетама и муницијом свих калибара…

За потребе припадника ВС набављено 7.030 комплета униформе М-10, а планира се набавка још 20.000 униформи

Извршена је испорука 2.000 и уговорена набавка 8.000 пари чизама теренских М-10. Закључен је уговор за набавку 27.003 пара чизама теренских М-16

По питању опремања ВС треба напоменути да, поред МИГ-ова, ВС од Русије очекује тенкове Т-72, системе ПВО и друга борбена возила који су најављивани раније, али сада о томе министар није говорио. Значи ли то да ће и овај пут бити дуг и трновит као и пут до набавке МИГ-ова, остаје да видимо.

За набавку и опремање ВС униформама и чизмама било је крајње време јер, судећи по ономе што смо до сад могли да видимо, припадници ВС били су „голи и боси“ осим мањег дела припадника мировних мисија и специјалних јединица. А опет бројке које је министар изнео говоре да је то у односу на бројно стање неки минимум потреба, јер у обзир није узет резервни састав као и припадници МО, а о залихама да не говоримо.

У даљем току анализе и излагања следе бројке и подаци о успесима ВС у помоћи становништву и у ванредним ситуацијама, односно о војно-цивилној сарадњи.

Незаобилазна је анализа рада војне одбрамбене индустрије јер је она заиста у експанзији у последњих неколико година. Међутим, од њене производње ВС готово да нема никакве користи јер сва производња иде на инострано тржиште, а да би га војска имала у поседу за то је потребан новац. Зато се министар Вулин у свом излагању осврнуо на војни буџет и анализирао протеклу годину у односу на са предстојећу;

Буџет Војске Србије у наредној години значајно је повећан и износи 70,5 милијарди динара, што је за 11,6 милијарди динара више у односу на текућу годину
Увећање у односу на 2017. годину за 19,7 % односно за 23,6 % приказано у еврима
Приоритетне ставке у 2018. години су стандард припадника и набавка наоружања и војне опреме

Војни буџет јесте значајно повећан у односу на претходну годину, али и даље је недовољан, мањи је од пројектованих 2% БДП. Подсећања ради, треба нагласити да уколико би Србија „не дај Боже“ постала чланица НАТО, морала би по захтеву алијансе да издвоји 2% од БДП годишње за своју војску и још део новца за све остале намете који иду као прилог уз чланство (чланарина, куповина дела НВО који су компатибилни са НАТО техником и стандардима, резервни делови, ремонти, трошкови за мировне мисије и др.).

Првог дана у Новој 2018. години министар Вулин, уверен у оно што је изнео у анализи пре три дана, већ поентира и каже у интервјуу за портал Пинк-а: „Војска Србије је данас довољно снажна да је одвраћаујући фактор и мало ко може и да размишља о томе да би напао Србију, а да за то не би платио веома високу цену“.

Као и раније у изјавама за медије, он говори оно што јавност жели да чује, сам верује да је тако и „улива наду народу“: „Надамо се да ћемо увести у наоружање још најмање седам различитих оружја и оруђа из наше производње. Припрема се 95 различитих пројеката да уђе у наоружање наше војске, од наше памети и наше одбрамбене индустрије. Дакле, војска ће се модернизовати у складу са највишим светским стандардима“. (3*)

Дакле, министар Вулин се нада јер „нада никад не умире“ али за конкретне планове у вези изнетог нема решење, а не може га ни имати јер са оваквим војним буџетом тешко ће моћи да спроведе своју наду у дело, већ виђено.

И на крају треба рећи да у току излагања министар Вулин ни једном речју није поменуо ништа о бројној величини ВС, да ли ће се она у будућности повећавати или смањивати. Не може се говорити о војној моћи без људског фактора осим уколико је и он сам убеђен да је садашње бројно стање довољно. Он говори о пријему војника по уговору, а притом није изнео податак да 1000 војника годишње напусти ВС.

ЗАКЉУЧАК:

Уколико је министар Вулин желео да упозна јавност са резултатима рада МО у протеклих 6 месеци и перспективом ВС, онда је то на сликовит начин успео. Међутим, уколико му је намера била да нас одушеви „импозантним” бројкама, онда се прерачунао, јер ништа спектакуларно није изнео у односу на раније периоде и његове претходнике. Објашњење је веома једноставно: бројке и графикони ништа не говоре када је војска у питању, истина је потпуно другачија. То знају сви они који се баве овом проблематиком или су се бавили. Много више зноја, труда и рада, а пре свега новца је потребно уложити да би ВС заиста била респективна сила у региону и да би министар Вулин остварио жељу свог врховног команданта који је више пута изјавио: „Желим да наша војска буде јака, снажна, добро опремљена и најјача сила у региону“.

Дакле, осврт на део анализе коју је министар Вулин статистички и сликовито изнео је само шлагворт на његов егоистички оптимизам, који је искључиво у служби политике коју воде он и његов врховни командант, док са стварним одбрамбеним потребама Р. Србије нема никакве везе.

____________________________

Референце:

(1*)http://www.mod.gov.rs/cir/12010/godisnja-konferencija-za-medije-ministra-odbrane-gradjani-znaju-da-mogu-da-se-oslone-na-vojsku-12010
(2*)http://www.mod.gov.rs/lat/3430/urucen-1-200-ugovor-za-stambeno-kreditiranje-vojnih-penzionera-3430
(3*)http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:704077-Vulin-Eventualni-napad-na-Srbiju-bila-bi-visoka-cena


Извор: Аналитички форум

Оставите коментар

Оставите коментар на Статистиком до будућности војске Србије

* Обавезна поља