Наш знаменити психолог Жарко Требјешанин, у разговору за лист Данас, одговарајући на питање о односу струке и политике рекао је: „Најгоре што нам се десило током ове пандемије и ванредног стања је то што се такозвана струка обрукала. И зато кад споменете струку обавезно ставите наводнике, јер је такозвана струка искоришћена као нека врста алибија за политичаре.

Најгоре је што је струка учествовала у обмањивању јавности и постављала се као слуга политике. То, не само да је незахвална, већ је и неморална улога.“

За ову тврдњу професора Жарка Требјешанина има много примера и они нису везани само за чланове кризног штаба Владе РС, који се баве, као стручњаци из области медицине, посебно епидемиологије у процесу доношења одлуке у борби против вируса Ковид 19. Али, они су сада највише изложени суду јавности и зато се њихови одговори прате са посебном пажњом и процењује се њихова веродостојност.

Већ после недељу дана од увођења ванредног стања у нашој земљи поставило се питање односа медицинске струке и политике. На конференцијама за штампу се непрестано тврдило да се припадници струке у кризном штабу не баве политиком и не дају одговоре на политичка питања, јер они само истрајно стоје иза својих стручних оцена и ставова.

Међутим, и у овом кризном стању тешко се може одвојити политика од мишљења стручњака, јер се живот у овим ванредним околностима организује сходно одлукама које доносе политичари (у нашем случају само један политичар), али је велико питање колико су оне засноване на научним основама и строго утврђеним медицинским протоколима.

Треба се, овом приликом, сетити става професора Љубомира Тадића да политика није све, али је у свему. То се односи и на положај стручњака из кризног штаба који се баве пандемијом. Посебно у ситуацијама када Председник Републике Александар Вучић отворено крши правила које доноси Владин кризни штаб. Зато је сасвим логично да се налазимо на политичком пољу и то као последица поништавања одлука које доносе стручњаци, а да при томе немају снаге да се томе супротставе. У нашим приликама се то још драстичније испољава, јер долази до отворене политичке манипулације и коришћење борбе против епидемије за вођење изборне кампање.

Зато се стручњаци из кризног штаба не могу непрестано позивати на своју политичку неутралност, јер нису успели да обезбеде јединствено поштовање и придржавање епидемијских правила које они доносе.

Неминовно се поставља питање колико је струка из кризног штаба заиста остала ван утицаја политике. Тако су на конференцијама за штампу, неколико пута децидирано поновили да они, као струка, чврсто стоје иза одлуке Владе Србије да полицијски час у време првомајских празника буде спроведен од четвртка, 30. априла у 18 часова до 3. маја 2020. у 5 ујутро!

Председник Вучић на седници кризног штаба – Фото: Драган Кујунџић/Танјуг

Истог дана, после конференције за медије, која је одржана 29. априла у 15 часова, у специјалној емисији на првом програму РТС, огласио се Председник Републике и рекао да ће, заједно са Председницом Владе Аном Брнабић изаћи пред кризни штаб са предлогом да у четвртак, 29. априла почне забрана кретања у 18 часова и да траје до суботе, 2. маја до 5 часова ујутру, а да током викенда буде полицијски час од 18 до 5 сати.

У петак, 1. маја пензионери ће имати прилику да два пута дневно прошетају, а у току викенда то право могу искористити после 18 часова, током полицијског часа. Он је , у овом иступању на РТС такође рекао „Неоспорно је да морамо да слушамо струку, епидемиологе и лекаре. То је та подељеност у друштву. Као што су сви стручњаци за фудбал, сада су и за корону.“

Очигледно да је он, који производи највећу подељеност у друштву, постао највећи стручњак за корону и епидемиологију, стварајући само привид и илузију да се одлуке о мерама у борби против епидемије донесе у сагласности са мишљењем стручњака.

И десило се оно, што се и могло основано очекивати. Кризни штаб , који доноси само стручне одлуке усвојио је предлоге председника Вучића и при томе су поновили да се они не повинују политичким утицајумаи да се баве само струком и медицином.

Ово његово попуштање рестриктивних мера за 1. мај је очигледан доказ да је струка, и овог пута, послужила као покриће за политикантске игре Александра Вичића да што скорије одржи изборе, јер је најавио да ће следеће недеље доћи до укидања ванредног стања, уз очекивану сагласност стручњака из кризног штаба.

Сада је јединствена прилика за чланове кризног штаба који су најистуренији у јавности да поднесу оставке и тако сачувају пре свега свој професионални, али и морали интегритет. И да се супроставе овом неодговорном и опасном поигравању Председника Републике са струком, који власника ТВ Пинка, Жељка Митровића назива професор Митровић, показујући, заправо, какав је његов однос према укупној интелектуалној јавности, коју он отворено презире, јер је не рачуна у своје бирачко тело.

Овом приликом треба навести речи Иве Андрића из књиге „Знакови поред пута“, који могу послужити као озбиљно упозорење:“ Најјефтиније се продају даровити и способни људи, јер њих лукави купци највише траже, а они сами врло често нису ни свесни своје вредности. Ту треба тражити узрок многих од великих личних трагедија изузетних људи“.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Струка и брука

* Обавезна поља