Boris-Aleksic 1У Бризбејну је окончан дводневни самит Г20, економски најјачих земаља света. Поред односа Русије и САД, на званичном дневном реду разматрани су предлози за подстицање привредног раста, повећање поузданости банкарског система и спречавање мултинационалних компанија да избегавају плаћање пореза. Ипак, скуп ће остати упамћен по притиску Вашингтона и његових сателита на Москву и покушају изолације руског председника. Међутим ова тактика се показала контрапродуктивном и безуспешном, а јавност је када се саберу утисци, могла да се увери како Запад губи лидерску позицију у свету.

Ваља подсетити да је Вашингтон употребио читав ареснал средстава у покушају да науди Владимиру Путину. Неки од ових потеза су били трагикомични. Најпре је министар спољних послова Аустралије Џули Бишоп изјавила пре самита да су се земље „Велике двадесеторке” поделиле поводом учешћа руског председника на сусрету Г-20 у Бризбејну.(1) Вашингтон је настојао да спречи учешће Москве. Бишопова је признала да ова идеја није наишла на подршку свих учесница, а пре свега држава БРИКС-а па је покушај Запада да спречи долазак руског шефа државе пропао. Како је тај покушај пао у воду домаћин се, веровали или не, одлучио да окуша срећу и застраши Владимира Путина! Премијер Аустралије Тони Абот је у октобру изјавио да ће се са Путином обрачунати, користећи рагби термин „ширтфронт“, који означава моменат када један играч зграби противничког играча с циљем да га обори на земљу. Као изговор за овај „обрачун“ Абот је поменуо рушење малезијског авиона МХ17, који су узгред обориле марионете Вашингтона у Украјини.(2) Међутим, уплашити рагби реториком човека који се без страха суочава са амурским тигровима у дивљини, није могуће. Путин није одустао од пута у Бризбејн. Колико је Запад оптерећен шефом Кремља показао је самит АПЕК-а, азијско-пацифичке економске сарадње у Пекингу, који је претходио скупу Г20. Најутицајнија средства јавног информисања у САД и ЕУ су пакосно јавила како је руски председник постао прави Дон Жуан јер је приликом свечаности помогао кинеској првој дами да се огрне шалом. Изопачени западни медији су овај каваљерски гест Путина објаснили као покушај завођења! Када је прошле године у Санкт Петербургу на исти начин помогао немачкој канцеларки Ангели Меркел (док је Камерон дотеривао своју кравату) новинари у том чину нису видели ништа чудно.(3) Очигледно је унапређење руско – кинеских односа довело до праве панике на Западу, па је свака врста подметања Москви и Пекингу добро дошла.

Дакле, руски председник је како је и планирао стигао на време у Бризбејн, у којем га је уместо обојен ратничким бојама и у рагби дресу, сачекао Абот са мирољубивом коалом у наручју. Скуп је свечано отворен традиционалним плесом Абориџина, над којима је западна цивилизација као што је познато извршила геноцид.(4) Разлика између Русије и Запада била је приметна већ на овом месту. Путин је на самиту представљао државу у којој мирно поред Руса живи још око 200 народа,(5) док је Тони Абот заступао земљу у којој га представници староседелаца – Абориџина сматрају расистом.(6)

Било како било, Владимир Путин се на почетку сусрео са лидерима БРИКС-а који су истакли да ни после шест година од почетка светске финансијске кризе нема стабилне и дугорочне обнове. Представници новог, вишеполарног света су позвали Г20 на дискусију о реформи ММФ-а и праведније односе у светској економији и међународним финансијским институцијама којима доминирају САД.(7) Они су осудили санкције против Русије као нелегитимне.(8) БРИКС представља највеће тржиште на свету где живи више од 2,9 милијарди људи, што је око 40 одсто светске популације, и има укупан БДП од око 15 хиљада милијарди долара као и највећи део неискоришћених природних ресурса планете. Земље БРИКС-а су већ постигле договор о стварању развојне банке са почетним капиталом од 50 милијарди долара и новог фонда девизних резерви у висини од 100 милијарди долара како би се браниле од оружја финансијског уништења које примењује Волстрит. Поред тога Русија и Кина су потписале споразум без преседана у историји, о испоруци енергената вредан 725 милијарди долара. Економска сарадња са Кином и другим земљама Азије треба да доведе до пораста руског БДП-а од 25 до 40 процената.

putin-globus

Будући да борба Путинове Русије омогућава стварање новог и праведнијег вишеполарног света Западу није остало ништа друго него да оптужује Москву за све и свашта. Зато Обама пред камерама упорно понавља реченицу у коју више нико не верује – да су САД светски лидер. Он је у Бризбејну поновио да као највећу опасност види Русију, запретивши новим санкцијама. Овакве изјаве највиших функционера САД и ЕУ охрабрују неонацисте који су се пучем домогли власти у Кијеву. Због тога њихови представници отворено поручују да се спремају за рат са Русијом.(9) Председник Украјине Порошенко такође позива на „тотални рат“.(10) На овај начин кијевска хунта испуњава вољу Вашингтона. Са друге стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је недавно упоредио тврдње америчког председника о одговорности Русије за кризу у Украјини са извештајима Орвеловог „министарства истине“. Потезе финансијске елите која влада Сједињеним државама и њену потребу да богатство и природне ресурсе планете користи за своје себичне потребе разобличио је у потпуности Владимир Путин. Он је подсетио да је у Г20 већ донетла одлуку да се јача улога економија у развоју, у оквиру ММФ и да се изврши прерасподела квота. „Конгрес САД је блокирао ту одлуку и готово. И преговарачи, наши партнери, кажу: нама би било драго, ми смо потписали, ми смо донели ову одлуку, али Конгрес је не пропушта. И већ чињеница да је Конгрес САД одбио да прихвати тај закон, говори о томе да управо САД излазе из општег контекста решавања проблема који стоје пред међународном заједницом“ изјавио је руски председник. Он је упозорио да ће транс-атлантско и транс-пацифичко партнерство која заговара Бела кућа и која имају за циљ јачање хегемоније САД продубити кризу у свету.(11) Шеф Руске Федерације је упозорио и на опасност ширења агресивног Северно-атлантског савеза. Ширење НАТО-а и његово приближавање границама Русије суштински су изменили цео геополитички простор – упозорио је Путин и подсетио да су после 2001. године била два таласа пријема у алијансу: 2004 (Словенија, Словачка, Бугарска, Румунија, Литванија, Летонија и Естонија), а 2009. су се појавиле још две нове чланице. „Осим тога, стално расте и број војних база НАТО. По целом свету се не налазе војне базе Русије већ САД и НАТО. Недавно су донете одлуке о формирању снага за специјалне операције. Опет у непосредној близини наших граница”.(12)

Неспособни да окрзну Владимира Путина у безбедносној, дипломатској и економској утакмици представници САД су се током скупа у Бризбејну трудили да изазову било какав инцидент. Њихови медији су у недостатку материјала јавили да је руски председник раније напустио самит Г20 због притисака којима је био изложен. Путин је све објаснио истакавши да је пре доласка у Аустралију било планирано да се врати у Москву у понедељак,(13) али ове његове речи новинари из Сједињених држава нису желели да пренесу. По сваку цену су настојали да створе и очувају илузију барем неког, малог или безначајног Путиновог пораза. То показује колико су очајни.

Председник Русије је отишао са самита Г20 као победник. Путин у Бризбејну није представљао само Русију већ и нови, праведнији вишеполарни свет који полако али сигурно потискује амерички хегемонизам. Својим ниским ударцима и ситним пакостима САД су показале да убрзано губе моћ и значај. Ваљда је свима јасно да свет без доминације Запада постаје стварност!

____________________________________________

(1) http://fakti.org/globotpor/australija-uzalud-trazi-saglasnost-g20-da-se-putinu-ne-uputi-poziv-za-novembarski-samit

(2) http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1743295/%D0%90%D0%B1%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%B5%D1%9B%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BD.html

(3) http://rt.com/news/204547-putin-xi-peng-shawl/

(4) http://www.srpskilist.net/istorijski-osvrt/nacizam-za-neupucene

(5) http://ruskarec.ru/arts/2013/06/03/susret_sa_svim_narodima_rusije_22461.html

(6) http://www.kurir.rs/premijerka-australije-izgubila-cipelu-bezeci-pred-aboridzinima-clanak-135382

(7) http://serbian.ruvr.ru/news/2014_11_15/BRIKS-Privrede-zemalja-u-razvoju-su-sposobne-da-se-odupru-krizi-3943/

(8) http://ruskarec.ru/news/2014/11/15/lideri_briks-a_nazvali_nelegitimnim_sankcije_prema_rusiji_35027.html

(9) http://www.fakti.rs/globotpor/quo-vadis-orbi/lisjenko-ukrajina-mora-biti-spremna-na-sve-cak-i-za-rat-sa-rusijom

(10) http://www.fakti.rs/globotpor/quo-vadis-orbi/porosenko-ukrajina-je-spremna-i-za-scenario-totalnog-rata

(11) http://serbian.ruvr.ru/2014_11_14/Intervju-predsednika-Ruske-Federacije-V-V-Putina-ruskoj-novinskoj-agenciji-TASS-8217/

(12) http://www.fakti.rs/rossiya/putiniana/putin-zapadu-podrzavanje-rusofobije-u-ukrajini-dovesce-do-katastrofe

(13) https://www.youtube.com/watch?v=Xo9BRnagzT0

 


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Свет без Запада

* Обавезна поља