Најпознатији “титолог” Перо Симић (1946-2016), новинар и публициста, некадашњи главни уредник Новости, пронаћи ће у архиву Југославије Титов дневник, вођен од другог дана новембра 1950. до 12. фебруара следеће године.

О постојању овог маршаловог личног исповедања ништа се није знало све до лета 2009, када је Архив Јосипа Броза Тита припојен Архиву Југославије. Трагајући за документима и стенограмима из времена Брозовог обрачуна са либералима у Србији, са српским руководством које су предводили Марко Никезић и Латинка Перовић, седамдесетих година прошлог века, Перо Симић је у једној од архивских кутија наишао на један блокчић димензије 14х18 и на кожни роковник ширине 18, а висине 25 центиметара.

Када је прелистао, имао је шта да види. Пред њим је био дневник “највећег сина наших народа и народности”. До тог тренутка, ни за Титова живота, ни после његове смрти, дневник нису помињали ни Брозови службени биографи, ни његови најближи сарадници. Готово је необјашњиво да нико од историчара није бар прелистао документа из Титове заоставштине, без којих је немогуће разумети и објаснити полувековну историју државе које више нема и узроке због којих се она распала.

Зато је Перо Симић тих спарних јулских дана 2009. био више него изненађен када је већ у првој од десетак кутија Титових личних докумената открио овај драгоцени историјски спис. Неверица је трајала данима, без обзира на то што је све указивало на пуну аутентичност овог потпуно непознатог Титовог исповедног штива. Тим пре што је овај истраживач, који је “преорао” комплетне совјетске и Коминтернине архиве, наилазио на многобројне показатеље да први човек друге Југославије није показивао превише интересовања за дневничко-мемоарске белешке о својим богатим искуствима.

Свој дневник Тито је писао у два дела. Првих 46 страница написао је у омањем блоку, у чијем левом горњем углу сваке странице је утиснут грб Југославије, а испод њега одштампан латинички текст: “Претседник Министарског савета, министар народне одбране, Маршал Југославије Јосип Броз Тито.” А други део дневника, који има 42 рукописне стране, исписан је у роковнику обложеним црном кожом.

Тито је писао дневник готово свакодневно, а из чега може да се разуме технологија његове владавине, начин мишљења, али и многе особине и карактерне црте. Било је то у периоду када је сукоб са Совјетским Савезом и земљама источног лагера на врхунцу. На границама Мађарске, Румуније и Бугарске концентрисан је велики број совјетских јединица и, наравно, њихових сателита.

Прве реченице у дневнику гласе: “Нисам мислио да пишем дневник, али ми свакодневна пракса све више показује да се морам примити и овог мучног посла без обзира на силну оптерећеност разним пословима. Разумије се, то ће бити пре неке врсте подсјетник који ће ми послужити за касније, према томе ћу регистрирати само неке најбитније ствари.”

Тог дана, 2. новембра 1950. записује и ово: “Данас у 9.30 позвао сам на разговор генерал-потпуковнике Ивана Гошњака и Кочу Поповића. Тема разговора била је помоћ због суше која нас ове године погодила и због чега смо се обратили америчкој влади.”

Тито их обавештава да му је амерички амбасадор у Београду Џорџ Ален пренео поруку из Вашингтона да би америчка влада Југославији могла дати помоћ мимо Конгреса САД “само тиме што би (председник САД Хари Труман) навео одбрамбене разлоге за Југославију, јер су посљедице суше (у Југославији) ту одбрамбену способност ослабиле”.

Сутрадан, 3. новембра бележи: “…данас први пута послије рата послао сам личну депешу једном западном шефу државе: Послао сам честитку госп. Труману, предсједнику Сједињених Америчких Држава поводом терористичког напада на његов живот, односно покушаја атентата.”

Јосип Броз Тито у маршалској униформи – Фото извор: Демостат

Дванаест дана касније 15. новембра записује да га је тог преподнева посетио Борис Кидрич и пренео утиске са пленума Ослободилне фронте Словеније. “Каже да је национални шовинизам захватио приличне размјере не само у редовима интелигенције већ и код држ(авних) службеника. У Словенији се најизразитије испољава поновно оживљавање ситнобуржоаских тенденција и схватања. Ти елементи сматрају да је сада већ дошао час да иступају напоље.”

Дана 19. новембра Тито је у лову у Бачкој. “Данас сам пошао са још три друга у лов на фазане и зечеве у Бачку. Имао сам срећу, јер сам устријелио 26 фазана и 14 зечева.”

Следећег дана, 20. новембра, Тито пише о надбискупу Алојзију Степинцу: “Данас сам јавио министру унутрашњих послова Хрватске (Ивану Крајачићу) да обуставе даљње посјећивање Степинца са стране разних странаца. Постао је прилично дрзак откако га почеше странци посјећивати.”

Четвртог дана децембра записује: “Одржао сам сједницу Секретаријата Политбироа ЦК, уз присуство војних руководилаца Коче Поповића, Ивана Гошњака и Пеке Дапчевића. Тражио сам да се хитно предузму извјесне мјере због опасности да нас неко са Истока не изненади. Ријешили смо да се Дедиње мало расели, тј. да си неки руководиоци нађу становања на другим мјестима, а чланови Политбироа да спавају негдје на другим мјестима са фамилијама, ако дође до бомбардовања ноћу све би пострадало. Оперативни дио Генералштаба се опет премјешта ван Београда, итд.”

Најзанимљивија белешка у дневнику је написана 21. децембра 1950. – шта урадити ако Совјети нападну: “Послије академије (поводом дана ЈНА) сам код мене кући (у Београду) дуго сједио са друговима Кардељем, Марком (Александром Ранковићем) и Ђидом (Милованом Ђиласом) и разговарали смо о томе шта све морамо предузети у случају напада на нас, у случају да ми не издржимо дуги рат на нашој земљи итд. Ја сам питао другове шта мисле о томе да се ми повучемо и ван наше земље са јаком армијом и да се касније са таквом и вратимо, јер ћемо само на тај начин спасити социјализам у нашој земљи. Сва тројица су се потпуно сложила, као што су се дан раније сложили Гошњак и К. Поповић.”

Пет дана касније разрађује ову идеју: “У земљи водити партизански рат са 100.000 бораца. Командант Темпо Вукмановић.”

Претпоследњег дана 1950. Тито пише: “Данас смо добили поуздане информације да Руси преко својих сателита припремају у првој половини 1951. године обрачун са нашом земљом.”

Четири дана касније, 3. јануара 1951. пише да је одржао седницу Врховног војног савета, на коме се разговарало о евакуацији становништва и разних добара из угрожене зоне Југославије у случају совјетског напада.

У среду 24. јануара, Тито записује: “Јучер на вечер отишао је друг Ђилас у Енглеску. Надам се да ће бити боље среће но онда када сам га слао посљедњи пут у Москву.”

Последња три дана јануара 1951. Тито је био у Бељу у лову: “Моји резултати су опет били најбољи јер сам устријелио пет јелена, две дивље свиње и једну лисицу. Овај пута смо имали задатак да одстријелимо само шкартове којих се већ превише намножило.”

Дана 11. фебруара Тито не крије задовољство: “Вратио се друг Ђилас данас са пута у Енглеску. Из оног што он прича и из писања енглеске штампе види се да је тај пут и разговори са одговорним државним руководиоцима имао велики значај за наше настојање да се избјегне изолација наше земље, коју тако упорно настоје постићи наши ‘пријатељи’ са Истока.”

Наредног дана Тито прима Перкинса, помоћника државног секретара САД, а шест дана касније у госте му стиже стари знанац, генерал Хантингтон, шеф америчке војне мисије у Титовом Врховном штабу 1944/1945. године.

“Сматра да ће говорити са (председником Америке) Ајзенхауером да нам се помогне.”

Од тог дана Тито више није водио дневник.

Тито поздравља америчког председника Двајта Ајзенхауера, Њујорк 1960 – Фото: Музеј историје Југославије

Преваспитавање Сретена Жујовића

Тито се у дневнику бави и судбином Сретена Жујовића, који се био изјаснио за резолуцију Информбироа. У белешци од 21. новембра он све време уместо Жујовић, пише Жујовић:

“Послије подне одржана је сједница Политбироа (ЦК КПЈ) на којој смо претресали изјаву С. Жујовића. У тој својој изјави Жујовић износи борбу коју је сам са собом водио две год(ине) затвора о томе да ли смо ми криви или руководиоци СКП(б) (Свесавезне комунистичке партије бољшевика Совјетског Савеза).

Прије пола године ми смо му дали разне материјале о томе шта пишу и говоре о нама источне земље на челу са СССР. Те клевете и лажи против наше партије и земље толико су дјеловале на њега да је у изјави потпуно стао на линију наше партије и са гнушањем говори о тим клеветама. Политбиро је донио одлуку да се на основу тога обустави судски поступак према Жујовићу и да се он пусти на слободу гдје ће моћи најбоље поправити своју издају своје партије и народа.”


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Тајна Титовог дневника

* Обавезна поља