Доналд Трамп је демонстративно наредио да се ракетира Сирија док су трајали његови преговори са Сијем Ђинпингом.

Потом се похвалио у интервјуу Фокс Бизнис: „Седели смо за столом. Завршили смо ручак и прелазили на десерт. Послужили су нам по комад чоколадне торте. Бољу никада нисте пробали. Саопштио сам тада Си Ђинпингу да смо управо лансирали 59 ракета које лете према Сирији”.

Трамп је јавности САД открио и реакцију председника Кине: „Он је одћутао десет секунди, а онда замолио преводиоца да му понови шта сам рекао”. У истом интервјуу је тврдио да је Си одобрио тај корак (напад на Сирију) и да му је рекао да су такве мере допустиве „ако је неко толико суров да против деце примењује хемијско оружје”.

У интервјуу за Њујорк пост, Доналд Трамп је самоуверено изјавио да је његов сусрет са Сијем Ђинпингом протекао у доброј атмосфери и да су се њих двојица „одлично сложили”. Зачуђује колико грешака може један човек направити за само десет минута. Притом човек који се налази на једном од најважнијих положаја у свету.

Амерички лидер је претерано оптимистично оценио резултате свог сусрета са председником Кине. По свему судећи, они нису били ни близу да се „одлично сложе”. Трампу су такве оцене биле потребне за унутрашњу употребу – да би показао ко је у „салуну” најтврђи каубој.

Међутим, он је на Кину оставио прилично негативан утисак. Није Си Ђинпинг тек онако ћутао целих десет секунди, па још тражио да му се превод понови. Било би наивно мислити да доктор права на Универзитету Синхуа не зна енглески и да није схватио шта Трамп говори на свом каубојском дијалекту.

Груба демонстрација силе у време мирних економских преговора вероватно ће у Кини бити примљена као отворена увреда и покушај да се на Пекинг и њега самог изврши притисак и да се понизе.

Уосталом, кинеском лидеру тешко да ће се свидети и то што је Доналд Трамп овако целом свету избрбљао како се он понео кад је чуо за удар на Сирију. То је огрешење о дипломатску етикецију и потпуно неразумевање традиција којих се држе кинеске власти.

Није случајно што Си Ђинпинг и Доналд Трамп нису закључили никакве реалне споразуме. Из истог разлога је Си округласто склиско Трампу поводом ракетног напада рекао: „Ако је неко тако суров да користи хемијско оружје против мале деце…”

А ко је то? Кинеске тајне службе одлично знају ко је употребио хемијско оружје у Сирији. Наивно је веровати да су Американци успели да обману Кину. Пекинг је мало сачекао, па одговорио. Кина се никуда не жури, за разлику од умишљених Јенкија.

Си Ђинпинг је 12. априла – у телефонском разговору са Доналдом Трампом – изнео поглед своје земље на проблем: „Залажемо се за политички пут и мировне преговоре поводом Сирије”.

Може зато Трамп колико му је воља убеђивати америчке бираче да је са кинеским лидером успоставио добре односе. Кина на то, како изгледа, гледа сасвим другачије…

Верујем да ће Кина још настојати да установи да ли је ово са „томахавцима” урадио због своје неупућености и специфичности карактера, или је ракетирањем покушао да нанесе штету имиџу Сија Ђинпинга, представника клана „принчева”, у тренуцима сложене политичке супротстављености унутар Кине.

Трампу тек предстоји да сазна како ће се и њему и Сједињеним Државама вратити”десерт Томахавк” и десет секунди ћутања Сија Ђинпинга.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Трамп, Си и десет секунди ћутања

* Обавезна поља