Aleksandar PavićШта год ко мислио о Доналду Трампу, једно је сигурно – непрестано уноси пометњу у неоконзеративно-либерални естаблишмент који се, што изборима, што државним ударом – како нам је открио сам Весли Кларк[i] – устоличио у Вашингтону, и америчком јавном животу уопште. Онај исти естаблишмент који подржава избор Хилари Клинтон за председника САД као следећу фазу у његовом рату против остатка планете.

Недавни нови Трампов удар дошао је у виду „твитова“, којим је оптужио Белу кућу да „подржава ИСИС“.[ii] Све је почело када је после прошломесечног масовног убиства у дискотеци у Орланду, у којем је Омар Матин – који је током свог убилачког похода објавио лојалност ИСИС-у – убио 49 људи а ранио преко 50, Трамп критиковао не само Обамину „млаку“ реакцију, већ и његову политику према радикалном исламу уопште:

„У свом данашњем обраћању, председник Обама је срамотно одбио да чак и изусти речи ‘радикални ислам’. Само због тога би требало да поднесе оставку. Ако после овог напада Хилари Клинтон још увек не буде била у стању да изговори две речи – ‘радикални ислам’ – онда би требало да се повуче из председничке трке“.[iii]

Наравно, ово су неоконси/либерали дочекали на нож у својим медијима. Међутим, као и обично, Трамп им није остао дужан. Објавио је „твит“[iv] у којем је поделио чланак новинске агенције Брајтбарт, насловљен: „Хилари Клинтон примила тајни меморандум о ‘подршци’ Обамине администрације ИСИС-у“.[v] И очигледно погодио у мету, што се види по томе ко је реаговао демантима: Вашингтон пост и бивши други човек ЦИА, Мајкл Морел.

Поменути Брајтбартов чланак говори о документу о којем је још прошлог маја писано на ФСК.[vi] Укратко, реч је о „информативном извештају“ америчке војне службе безбедности (ДИА) о ситуацији у Сирији, од 12.8.2012. године, односно следећем кључном делу:

„Генерална ситуација:

А. На интерном плану, догађаји се развијају у јасном, верско-секташком правцу.

Б. Салафисти, Муслиманска браћа и Ал Каида-Ирак су главне снаге иза устанка у Сирији.

Ц. Запад, Заливске земље и Турска подржавају опозицију, док Русија, Кина и Иран подржавају режим…

tramp 1

Последице по Ирак…

У даљем расплету ситуације, постоји могућност успостављања проглашене или непроглашене салафистичке кнежевине у источној Сирији (Хасака и Деир Езор), што је управо оно што силе које подржавају опозицију желе, како би изоловале сиријски режим, који се сматра стратешком дубином шиитске експанзије (Ирак и Иран)“.

Дакле, извештај америчке војно-обавештајне службе је јасно говорио о западној подршци радикалним исламистима у Сирији.

У свом одговору на Трампов „твит“, Вашингтон пост је покушао да релативизује овај по Обаму и САД врло компромитујући извештај тврдњама да је „релативно небитан“, „рутински“, и слично.[vii] Што, наравно, није тачно. Јер, како исправно указује Бред Хоф, бивши амерички маринац који је пропутовао Сирију, поменути извештај ДИА је, у најмању руку, служио за брифовање чланова комитета америчког Конгреса за обавештајне послове.[viii] А као што ће се даље видети, и више од тога. Вашингтон пост је такође цитирао гласноговорника Стејт департмента, Џона Кирбија, по коме такав извештај уопште није долазио до Стејт департмента или Државног секретара. Што је, опет, било скретање пажње са суштине.

Са своје стране, бивши број 2 ЦИА, Мајкл Морел, употребио је опробани метод дискредитације, називајући још у наслову свог одговора Трампову тврдњу „теоријом завере“ („Бивши шеф ЦИА: Трампова теорија завере о ИСИС је бесмислица“),[ix] а затим, у поднаслову, категорички негирајући Трампову оптужбу речима: „(Обамина) администрација никад није давала подршку Исламској држави или Ал Каиди“.

Морел је ову тврдњу хладнокрвно изнео иако је морао да зна (јер то му је, између осталог, и посао) да је бивши директор ДИА, дакле агенције која је произвела оптужујући обавештајни извештај, генерал Мајкл Флин, лично сведочио о том извештају у интервјуу Мехди Хасану на Ал-џазири још прошле године, тачније 29.7.2015.[x] На првом месту, Флин је потврдио да је поменути извештај лично простудирао, што већ говори да је исти, упркос тврдњама Вашингтон поста, ипак био битан – јер, да није, не би га лично читао директор ДИА главом и брадом. Још важније, Флин је у емисији назапањујуће директан потврдио да је Бела кућа и те како била свесна својих поступака:

Хасан: Ви суштински тврдите да сте тада, радећи за државу, знали да су те групе (радикални исламисти – прим. аут) присутне, прочитали сте ову анализу, били сте против тога (подршке њима – прим. аут) – и ко Вас није слушао?

Флин: Мислим да (Обамима) администрација није слушала.

Хасан: Дакле, администрација је зажмурила на Вашу анализу?

Флин: Не знам да ли су зажмурили. Мислим да је то била одлука. Мислим да је била свесна одлука.

Хасан: Свесна одлука да се подржи побуна у којој су учествовали салафисти, Ал Каида и Муслиманска браћа?

Флин: То је била свесна одлука, да раде оно што су радили…

Хасан: Током 2012. САД су помагале у координацији пребацивања оружја тим истим групама (салафистима, Муслиманској браћи, Ал Каиди у Ираку). Зашто то нисте зауставили ако сте били забринути успоном тзв. исламских екстремиста?

Флин: Мрско ми је што морам да кажем да то није мој посао… мој посао је био… да обезбедим да наши обавештајни подаци буду представљени на најпрецизнији могући начин.

tramp-hilari

Наравно, неће ни Морел ни Вашингтон пост, ни Њујорк тајмс, ни Хилари Клинтон, суочени чак ни са оваквим, непобитним чињеницама, променити своју плочу. Нити ће то урадити глобалистички естаблишмент који иза њих стоји. Наставиће да подржавају не само радикалне исламисте, него екстремисте свих врста у постизању своји циљева, дестабилизацији суверених земаља, ширењу зона (не)контролисаног хаоса. Али овде је још једном постало јасно шта све може да се деси када се ствари бар делимично „отму контроли“, односно када глас потиснуте јавности добије прилику да се негде пробије. У овом тренутку, део те потиснуте америчке јавности има прилику да говори кроз Трампа. И већ самим тим се може рећи да је његова кампања успешна, како год се завршила. Јер, Трампова кампања је, као раније и Сандерсова, наметнула неке нове теме, које чак ни корпоративна медијска хоботница не може скроз да угуши.

Можда је све то, како ће неки тврдити, „узалудна прича“, са „унапред познатим исходом“. Шекспировска прича коју је испричао идиот, пуна буке и беса, без икаквог значења. Можда ће, на крају, Хилари ипак да победи. Можда су чак све то – и Трамп, и Сандерс, и Брегзит, и сличне понуђене алтернативе (са или без наводница) – само свесно пропагиране „антитезе“, уочи надолазеће, већ увелико припремљене апокалипсе која треба да нам понуди велику синтезу Новог светског поретка. Па, ако је тако, онда вреди погинути у борби пре него што до тога дође. А, што се тиче САД, нека Трамп само тако настави, нека још жешће туче по неокононсима/либералима, непријатељима човечанства. Бољег кандидата тамо тренутно нема.

________________________________________

Одреднице:

[i] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/ne-samo-eu-ceo-politicki-zapad-je-na-hitlerovom-putu/

[ii] http://www.businessinsider.com/donald-trump-obama-administration-supports-isis-2016-6

[iii] https://www.donaldjtrump.com/press-releases/donald-j-trump-statement-regarding-tragic-terrorist-attacks

[iv] https://twitter.com/realDonaldTrump/status/743075154507489280

[v] http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/06/14/hillary-clinton-received-secret-memo-stating-obama-admin-support-for-isis/

[vi] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/gde-ste-bili-i-sta-ste-radili-dok-se-pravio-balkanski-teroristicki-pakao/

[vii] https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2016/06/16/trumps-bizarre-claim-that-the-administration-actively-supported-terror-groups/

[viii] http://original.antiwar.com/brad_hoff/2016/06/27/declassifying-syrian-jihad-cia-vs-pentagon/

[ix] http://www.politico.com/magazine/story/2016/06/trump-obama-isis-conspiracy-theory-fbi-213970

[x] http://www.foreignpolicyjournal.com/2015/08/07/rise-of-islamic-state-was-a-willful-decision-former-dia-chief-michael-flynn/


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Трампово твитовање и „амерички исламисти“

* Обавезна поља