cedomir-anticРаспамећена српска јавност вероватно није свесна да јој је испостављен коначан услов. На путу за Европску унију покушаће да нам наметну ревизију Устава Србије. Она ће подразумевати конфедерализацију и практично гашење државе Србије. За друге државе источне Европе децентрализација је значила нову и модернију афирмацију демократских националних држава насталих у 19. и 20. веку. У случају Србије децентрализација ће значити рестаурацију и пломбирање брозоидне уставне рушевине. Од становника севера Србије очекује се да прихвате да су нова нација. Војводина треба да буде једна и недељива. Треба да је чине „грађани” – прилагођени староседеоци (аутори Салцбуршке декларације из 1958. су наравно били отворенији и нису крили фашистичка надахнућа). Док не прихвате да је национализам дозвољен само уколико није повезан са темељно оклеветаним српством, биће им понуђена квазидржава Србија – државна Прокрустова постеља, факирски лежај са кога се мора побећи.

Известилац ЕП за Србију, ратни словеначки министар из 1991, изјавио је недавно да је време да буде отворено питање статуса АП Војводине. Његови заступници и апологети у Србији, пожурили су да објасне да је мислио на децентрализацију земље. Каква децентрализација? Да ли је таква децентрализација примењена у Словенији, Мађарској, Хрватској, Бугарској, Црној Гори… Да ли у СР Немачкој постоји федерална јединица која је тако велика у односу на целину државе, има тако велику диспропорцију између стварних овлашћења и истинских традиција, те тако мало упориште у народној вољи? Пошто су српске политичке странке незреле и њима руководе углавном каријеристи, клептомани и патолошки типови реакције су биле катастрофалније него што би се могло очекивати. Владајућа странка у АП Војводини – иначе доскора окосница Владе Србије, која на северу земље није стекла популарност захтевајући успоставу аутономије већ напротив борећи се за демократизацију и модернизацију Србије, те обнову вредности из времена предратне демократије – објавила је савез са ЛДП-ом. Подсетимо: ЛДП је, заједно са осталим сепаратистичким и аутономистичким странкама, на прошлим изборима доживео катастрофалан пораз у АП Војводини и граду Београду. Либерално-демократска партија је пре неколико месеци, затражила доношење уставног закона са међународним гаранцијама о статусу Војводине. Уверење да једна модерна и демократска суверена држава треба да постане конфедерација, коју гарантују друге државе, представљало би у већини европских држава разлог за јавно остраковање, а можда и забрану политичке организације која истиче. Иако је наша демократија у неколико наврата на изборима, политички, маргинализовала ову политику, поред подршке из Берлина и Вашингтона, јасно је да је на одређени начин, из ситних страначких побуда, непрекидно оживљавају и подстичу управо две највеће странке – ДС и СНС.

zastava-vojvodine-vojvodina-dss-1328585176-73091

Демократска странка, која је замишљена као странка модернизације и демократије државе на тврдим темељима наших националних и демократских традиција из времена Љубомира Давидовића, Љубомира Стојановића, Стојана Новаковића, ипак је напослетку доживела да у њој превладају „демократске” маргине Савеза комуниста Србије или у млађој верзији општинске беле крагне које су у првом мандату уселиле дуплекс на Врачару, а у другом ушле у џип виши од женске особе на штиклама која иде уз кључеве. Шта очекивати од њих? После два круга пораза на изборима они гледају да уђу у савез са странком која их је победила, а поразе народ који је тако гласао. Невоља је што владајуће странке нису ништа боље. На Кацинову најаву реаговао је министар правде који је рекао како су промене статуса могуће али после смене власти у АП Војводини!? Онда се јавио саветник председника Србије, који је одржао слово о суверенитету и немешању у наше унутрашње послове. Остаје питање: да ли после Бриселског споразума, понижења с бирачким списковима за косовске изборе и забране имена „Србија” на изборној листи, ико разуман и озбиљан може да верује у ове речи.

Напредни клуб је пре осам месеци упутио писмо о АП Војводини свим посланицима Народне скупштине Србије. Одговорило нам је петоро од 249 посланика. Словом устава народни посланици су ослобођени одговорности за свој рад, то међутим не значи да нису одговорни пред историјом и да постоји уставна амнестија за издају отаџбине.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Услов Војводина

* Обавезна поља