Након најновијих размена изјава Хашима Тачија и Александра Вулина извесно је да се ствари око тзв. „Војске Косова“ захуктавају и да нема сумње да ће неки зец ускоро бити истеран на чистину.

Најпре је Тачи, током свог боравка у Њујорку, у интервјуу за “РТВ 21” на албанском језику, рекао да ће Косово до краја године имати своју војску и да никоме неће бити дозвољено да то блокира, као и да услови Српске листе по овом питању никада нису били део преговора. 

“Планом А или кроз план Б, Косово ће до краја ове године имати своју војску … Сада радимо са свим институцијама у том погледу. Ми ћемо испунити све обавезе које смо предузели према међународној заједници, да се овај процес заврши кроз уставне промене … Нећемо допустити никоме да уложи вето на овај процес … Верујем и сигуран сам да ће у овој години Косово имати армију.(1) – рекао је Тачи, а пренео РТС.

Очигледно је из његових речи да се Тачи ослања на “међународну заједницу” у којој по устаљеном обичају убраја само западне земље и институције, као и да се у том смислу највише ослања на НАТО, са којим Србија има највиши степен сарадње који је могућ пре чланства у Алијансу. Евидентно је да он са њима има неки договор о коме Србија не зна или ћути.

Ту је занимљиво да и Вулин узима НАТО као адут.

Војска Косова неће бити формирана на простору Косова и Метохије, на простору те српске покрајине је само једна оружана сила – а то је Кфор. Ја сам и у седишту НАТО алијансе јуче рекао да је за нас апсолутно неприхватљиво формирање војске Косова и да ћемо се ми држати Резолуције 1244 и Војнотехничког споразума“(2), истакао је Вулин након посети седишту НАТО-а.

Врло експлицитно. Али, запазићемо нијансу да Вулин каже шта је он рекао, а не шта су они рекли. Но, упркос томе, Вулин је прилично сигуран, па наставља:

„Кад год Тачи не зна како да образложи високу незапосленост на Косову и Метохији, или зашто се у хиљадама бежи из јужне српске покрајине, или зашто мора да спроведе одредбе Бриселског споразума, које свакако раде против независности Косова и Метохије, он се сети Војске Косова. То му је начин да буде храбар, да буде велики, али суштински то је још један начин да говори о ономе што се неће десити”(3).

Признајем, реченична конструкција му је донекле смушена, али смисао је сасвим јасан. Неће бити “Војске Косова”! Такође, ако би хтели да будемо злобни, могли би да приметимо да није примерено да се неко ко замајава јавност због теткиног новца руга некоме ко своју јавност замајава због проблема незапослености, али није време за злобу.

Дакле, имамо два дијаметрално супротна става око једног питања чије је “решавање” орочено на наредна три месеца. Тачи или Вулин? И једном и другом већ је озбиљно пољуљан ауторитет у срединама где делују и оваква тврдокорност и изношење ставовова без политичке флексибилности носи одређен ризик. Посебно Тачију, мада ни Вулин није далеко. Па, Хоће ли, или неће бити “Војске Косова”? 

Моје искуство говори да када је реч о процесима везаним за Косово шиптарски политичари далеко мање лажу од српских, а у то се можете уверити анализирајући буквално сваку изјаву дату после бриселских сесија или неких форума. Али, можда је најбоље послушати Азема Власија, некада велике Титове политичке наде, а сада саветника Хашима Тачија. Он је о тој теми говорио са нешто мање набоја и истакао да Косово има подршку НАТО, САД и ЕУ за формирање своје војске али да није сигуран да ли ће се то десити до краја године, јер сматра да са тим не треба журити, будући да формирање оружаних снага захтева темељите промене и пажљиво дефинисање уставно – правног односно законског оквира.

“Нема државе без војске, а војска Косова биће чувар мира и сигурности државе и свих њених грађана, без обзира на етничку и другу припадност. У том важном послу рачунамо на помоћ НАТО, САД и ЕУ јер формације КФОР-а као сигурносне структуре НАТО Алијансе не могу трајно остати на Косову”(4) – нагласио је Власи и додао – шест држава насталих из бивше Југославије имају своје војске, не разумем зашто Србија сматра да Косово не треба да је има”(5).

Разумеш ти одлично, друже Власи, али нећемо сад о томе. Бивши први човек АП Косово и Метохија је, нажалост у праву. САД и НАТО све ове године од самопроглашења „независности“ најдиректније помажу уобличавање оружаних формација „Косова“, дајући им све већи степен самосталности, опремљености и увежбаности, а ЕУ томе даје нескривену политичку подршку. Један од разлога за то је што се српска квази-дипломатија прави да то не примећује, не протествује и ничим не упозорава, нити условљава своје евро-атлантске процесе неутралним понашањем према овом питању. Зашто би се, онда, они који су и створили шиптарску парадржаву устручавали да формирају њену војску?

Да закључимо – “Војске Косова” ће бити док год Србија пристаје да о томе одлучују наши западни “пријатељи”, који су Шиптарима пријатељи мало већи. То је извесно.

Али, ако је буде до краја године, после ових изјава које је дао, било би поштено да Вулин поднесе оставку и одсели се у Канаду, код оне женине тетке.

 

_____________________________________

 

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/taci-srpska-lista-nece-moci-da-blokira-formiranje-vojske/
  2. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/vulin-nema-kosovske-vojske-svi-da-se-drze-medjunarodnog-prava/
  3. Исто
  4. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/azem-vlasi-kosovo-ima-podrsku-nato-sad-i-eu-za-formiranje-svoje-vojske/
  5. Исто

 


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Војска Косова и женина тетка

* Обавезна поља