milanko-sekler„Нисам крив ни за једну уништену, приватизовану фабрику, динара нисам имао, нити ме занима. Помажем где могу, али нећу да уништавам будућност наше деце да бих сваком испуњавао хирове или да бих некога склањао са улице. Нема више заузимања пруга и ауто-путеве”, рекао је Вучић.

(Главни идбор СНС-а, 15. 4. 2014. године)

Каже да он није крив ни за једну уништену фабрику и да динара није имао, нити га занима! Јелте, а одакле је то он примао новац цео свој радни век, и од чега је то он живео, молићу лепо? Од масних колача, које му је кум месио и слао? Где је то он радио до сада, и чије паре трошио?

Тај који нас сада учи да се мора ићи из сваке јавне службе државне у приватну службу, ако се жели зарадити (као да хоће да каже, да се у јавној служби ништа и не ради, па зато не би требало ни да се и заради, али мислим да није уреду при овој процени, полазити само од себе и свог удела у раду државних органа!) није никада ништа у животу радио у приватним компанијама, а има огроман стан добијен од државе! За шта га је то држава плаћала, и шта је то он постигао за предходне две деценије бављења политике на државним јаслама? Ко оно беше покушао да не плаћа ни огромне телефонске рачуне нашој државној компанији, док није то процурело у јавност? Ко је био директор спортског центра Пинки и колика му је тада била плата? Ко је оно беше платио енормну цену оглашавање спортског центра „Пинки“, и то баш у листу „Велика Србија“ (Радикалско гласило), и то када је он био директор тог јавног предузећа?

Ко је тај који је својим наступима у скупштини и јавности, својом демагошком реториком и политиком, причањем само из ината свакој ондашњој власти и опонентима, изводио „позоришне“ сеансе у скупштини, доносећи често и реквизите (на пример будућу робијашку униформу Динкићу)? Ко је својом слаткоречивом причом замајавао народ и причао против приватизације, обећавајући да неће допустити да нестану огромни државни системи и предузећа, док се то све у то време, баш тада, и пред њиховим очима, одигравало? Ко је водио скупштински анкетни одбор о приватним посредничким фирмама, које су се бавиле препродајом струје, држави Србији, и при томе енормно зарађивали? Шта је било са резултатима рада тог одбора? Ко је то пропустио прилику да спречи пљачкашку приватизацију, само пасивном критиком и нечињењем ичега против ње конкретно?

Ко је то од читавог политичког и друштвеног живота у Србији све време правио циркус и позориште? Ко то још увек наступа пред јавношћу као да се и даље ради само о циркуском спектаклу, помињући наводно да ће пристати радије да га обесе на Теразијама, него да даје народне новце? Ко му то тражи те новце? Његови из странке? Опет демагогија и представа! А он лежи на каси са парама? Па зар нису сви рекли да је државна каса празна? Како се краде из празне касе? Нисам знао да само он има кључеве од ње?

Aleksandar-Vučić-05

Мислио сам да само она некадашња душебрижница свесрпска Јоргованка, има неку касу на чувању код себе – мислим на државну касу! А она је некада питала Динкића, где су државне резерве, у којој банци се чувају, и колика је камата на та средства? Она је некада питала јавно, зашто се државне резрве не користе за изградњу инфраструктуре, јавне радове, за велике инвестиције у земљи и за запошљавање људи? Имају и снимци тих емисија! Она сада нема исти језик, нема исту причу, нема исту памет, нема исто одело, нема исте навике, нема исту плату! Јел` то та Јоргованка? Јел` на њу мисли најмоћнији политичар у земљи, када каже да неће више бити путовања и дебелих дневница! Да, да, и на њу, рекао би демагошки он! Или је то он мислио само на путовања у иностранство, али не и на ова покрјаинско и републичка! Каже најмоћнији да не могу бити дневнице 2500 динара за одлазак на Косово! Каква демагогија! Колико се ја разумем у дневнице Републике Србије, оне се прописују по важећим законским актима ове државе.

Некада је висина дневнице била уређена Општим колективним уговором на нивоу од 5% просечне плате у Републици Србији. Таква формула је остала као репер и данас. Износ дневнице за службени пут у земљи који је неопорезован порезом на доходак грађана износио је од 1. 2. 2012. године до 1. 2. 2013.године, 1859 динара и односио се на целу дневницу. Потом је до 1. 2. 2013.године, неопорезован део износио 2.085,00 динара, а од 1. 2. 2014. године, то износи 2.132 динара. А како је испало од тога 2500 динара, питате? Па ваљда знате, ко је Александар Вучић, и у којој је странци провео целу младост и где се школовао за политичара. А знате и ко му је политички отац, и ко га је формирао као политичара. Па мора тај да претера у свему, па и у прописаној дневници за службено путовање, макар за 378 динара!

Лепше и много више звучи кад се каже 2500 динара него 2132 динара! И на крају оно најважније: то је законом прописана дневница за службено путовање (њен неопорезиви део) у Републици Србији, ако на службеном путу проведеш више од 12 сати! Најмоћнији политичар Србије је рекао како је за њега недопустиво да неко узима дневница за Косово (а не за КиМ!) у износу од 2500 динара (а треба 2132), као да је Косово иностранство! Рекао је и да тај који иде на Косово има да иде бесплатно, јер Косово није иностранство. Колика неупућеност, колика осионост, колика таштина и колико непознавање прописа сопствене државе. Страшно, мислите! Па и није тако страшно већ нормално, за неког, ко готово читавог живота није мрднуо из скупштине Републике Србије и страначких просторија (највећи део оних Српске радикалне странке, а у последње време и ове радикално напредњачке), па и не зна шта је држава, а још мање шта је приватна фирма и привреда генерално!

Људи који иду на службени пут, и подижу службене дневнице, прописане за Републику Србију (2132 динара, а радикал то чита као 2500 динара), па и ако иду на Косово (и Метохију), то исто раде, значи да поштује територијални интегритет Србије, а не да га непоштује! Они не третирају Косово као иностранство, већ као део Србије! Пошто је најмоћнији човек Србије рекао да се на Косово има да иде од сада без тих 2132 динара, то значи да онај ко иде из Београда на службени пут, рецимо до Новог Сада или Велике Плане, може да подигне дневнице, али Вучић не да онима који иду још 200 килиметара даље на југ, јер он тако мисли! Какво незнање! Каква демагогија! А можда и само жели да више престану да иду на то Косово као да је то Србија?

___________________________________________

Литература:

1. http://www.zup.co.rs/materijali/Tabela%208.pdf

2. http://www.pktatic.rs/novosti/objavljeni-su-uskladjeni-dinarski-iznosi-koji-se-

primenjuju-od-1-februara-2014-godine/


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић, демагогија, дневнице и Косово

* Обавезна поља