Boris-Aleksic 1Вучићева посета Тирани доказује да је лидер напредњака постао најважнији гарант  пројекта велике Албаније због чега има потпуну подршку Вашингтона. Овим потезом српски премијер је најгорим злочинцима на Балкану који деценијама систематски проводе геноцид над српским народом пружио руку помирења. Отимање српске територије, крађу природних ресурса, тероризам, трговину људским органима отетих Срба и трговину наркотицима Вучић није поменуо. Пред Едијем Рамом он је био мањи од маковог зрна. Ипак стигао је да похвали сопствену „храброст“ рекавши да је јавно пред Путином изјавио да „Србија иде у ЕУ“. То је за њега јунаштво иако је руски председник безброј пута бранио право Србије да слободно, без условљавања изабере свој пут. Москва је једино негодовала због приближавања Београда НАТО пакту будући да овај савез припрема агресију на Русију. Сусрет са Едијем Рамом који јавно заступа и промовише велику Албанију Вучић је искористио да упути оштре поруке Русији. Без основног знања о геополитичкој збиљи на Старом континенту српски премијер је у Албанији наступио са стратегијом која удаљава Београд од ЕУ.

Поносан на антируску стратегију

Вучић је изјавио како је поносан што је први српски премијер који је дошао у званичну посету Тирани. Он је додао да ће Србија прихватити „сугестију“ из САД да смањи зависност од руског гаса, тако што ће се придружити гасоводу који има америчку подршку и који потиче из Азербејџана. У интервјуу за америчку агенцију АП, који је дао током посете Тирани, Вучић је навео да је Србија по питању енергетске безбедности, спремна да користи гас из више извора, што је, како је рекао, „веома важно за наше америчке пријатеље, такође“. Иако Европска унија има низ докумената о енергетској безбедности који предвиђају снабдевање гасом из више извора, Вучић у први план истиче „сугестију“ Вашингтона.[i] Ово чини јер је свестан да су врата ЕУ затворена за Србију па жели да Сједињене државе принуде Унију да прихвати Београд и то у пакету са Тираном. Вучићева порука о снабдевању Србије природним гасом из Азербејџана је са једне стране бесмислена а са друге изразито антируска. Бесмислена је јер ТАП (Транс-јадрански гасовод) и ТАНАП (Транс-анатолијски гасовод) којим ће се допремати енергенти из Азербејџана, подмирују веома мали проценат потреба ЕУ за природним гасом. Вучићева изјава овим поводом је изразито антируска јер ТАП има важну улогу у пројектима НАТО пакта. ТАП је замишљен као пројекат енергетске безбедности Северноатлантског савеза. У документу Енергија и безбедност од Каспијског басена до Европе Комитета за спољне односе Сената САД, објављеном у децембру 2012. године истиче се важност енергетске безбедности чланица НАТО у Европи. Као приоритет САД и Северноатлантског савеза наводи се неутралисање руског утицаја. НАТО мора да пронађе начин да буде независтан од руског гаса. У том смислу без обзира на „револуцију“ у експлоатацији уљних шкриљаца у САД и без обзира на изградњу објеката за прихват течног гаса широм ЕУ, Азербејџан мора да постане главни снабдевач гаса НАТО земаља у Европи. Амерички сенатори али и тадашњи министар одбране Чак Хегел су означили изградњу ТАП-а као стратешки приоритет. Наведени документ Сената САД предвиђа и ангажовање Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у финансирању гасовода. Управо због тога ЕБРД и инсистира на што бржој изградњи гасовода Ниш – Димитровград.[ii] Дакле ТАП је и средство за „неутралисање руског утицаја“.

На крилима НАТО пакта

Александар Вучић већ две године интензивно позива на повезивање Србије са заосталом, терористичком и мафијашком Албанијом. Тако је за њега један од најважнијих пројеката пруга Београд-Бар са крацима који се одвајају код Бијелог Поља за Беране, Пећ и Приштину и са другим кораком који се код Подгорице одваја за Скадар и Тирану. Како је најавила министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић премијери Србије и Албаније ће ускоро потписати протокол између две државе, а пројекат изградње ауто-пута Ниш – Мердаре – Приштина – Тирана – Драч вредан милијарду евра ће „повезати цео регион“ и „обезбедити политичку и економску стабилности. Овај ауто-пут је значајан јер повезује регион, а за нас конкретно је значајан јер ћемо изаћи и на море преко албанских лука“, каже Зорана Михајловић.[iii] Дакле уместо да обједињује српски простор и повезује се са пријатељским земљама попут Црне Горе, Македоније и Грчке, Александар Вучић претвара Србију у прирепак велике Албаније и Албанцима препушта стратешки важну позицију на Балкану. Лидер напредњака овим потезима јача и Јужно крило НАТО пакта чији су делови окупирали КиМ, одакле управљају терористима и нарко мафијом. Цела инфраструктура се у ствари гради за потребе Северноатлантског савеза у његовом „Походу на Исток“ као и ради лакшег убацивања терориста и дроге на Стари континент.

Edi-Rama-Velika-Albanija

Данијел Сервер познати шиптарски лобиста из САД хвали ову самоубилачку стратегију и најављује Вучићеве будуће потезе. „Вашингтон од премијера Вучића и Србије очекује да имају кључну улогу у стабилности региона. Нарочито је важно да подстакну Србе у Босни и на Косову да се што више интегришу у институције система“ поручује Сервер који је стари кадар америчке обавештајне службе. Дакле према плану Вашингтона Србе треба утопити у пројекат независног КиМ и унитарне БиХ. Сав идиотизам проамеричке политике која се преко Вучића намеће Србији види се у Серверовим речима. По њему Београд треба да уђе у сукоб са Москвом јер повратак Крима у састав Русије „подрива позицију Србије када је реч о Косову“. У исто време како каже Сервер Вашингтон очекује од Србије да успостави добросуседске односе са КиМ тј. да призна његову независност.[iv] По Јенкијима добри односи са Русијом која на сваком кораку блокира независност КиМ нису добри за Србију, али је зато добро успостављање међудржавних односа Београда и Приштине по налогу САД. Што мање територије под контролом Срба то је за Вашингтон боље.

Са које стране санитарног коридора беше ЕУ?

Подсетимо се како је Вучић свом снагом стезао руку Федерики Могерини приликом њене посете Београду у марту ове године. Његове претеће погледе упућене високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност забележиле су и камере.[v] Овде се најбоље види храброст Александра Вучића. Еди Раму у Тирани милује и грли, а Федерики Могерини – жени ломи руку у Београду. Међутим у овим потезима се крије много више. Могеринијева му је у лице саопштила да Србија још увек није спремна за чланство у ЕУ. Ивица Дачић је у априлу потврдио овај став Брисела истакавши да кад је реч о отварању поглавља у преговорима Србије са ЕУ постоје разлике између јавно изреченог става Уније, а то је пуна примена Бриселског споразума, и додатних услова које имају неке државе чланице, који нису споменути у том споразуму.[vi] Иако немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер тврди да нема нових услова остаје чињеница да Брисел Србију посматра као део санитарног коридора а не као део ЕУ. Још 2001. године тадашњи хрватски премијер Ивица Рачан је изјавио: „Ако Европска унија, подстакнута терористичким акцијама у САД и жељом да спречи њихово ширење, на својим границама створи санитарни коридор, питање је с које ће се стране тога коридора наћи Хрватска“. У том контексту Рачан је видео споразум са Словенијом, а идеје о јачању заједништва земаља на простору бивше Југославије овако је прокоментирао: „Желимо помоћи у решавању криза, али не прихватамо идеје према којима би нас све требало држати на окупу јер је тако, према нечијој процени, сигурније за остатак света“, рекао је Рачан.[vii] Приметимо како је Загреб суочен са наведеном стратегијом ЕУ одлучио да се приближи Љубљани и „побегне“ од остатка бивше Југославије. Супротно томе, у време када је Европа суочена са новим терористичким нападима, Вучић Србију везује за (велику) Албанију и увлачи је дубље у санитарни коридор.

Вучић је изабрао страну санитарног коридора на којој ће се наћи Србија отргнута од Москве, и бачена у канџе Вашингтона. Она ће бити простор резервисан за потребе терориста, нарко мафије и НАТО пакта, све док јој се приоритети не промене.

_________________________________

Одреднице:

[i] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/562885/Vucic-u-Tirani-Manje-ruskog-gasa-okrecemo-se-gasovodu-koji-podrzava-SAD

[ii] http://srb.fondsk.ru/news/2014/06/09/nato-protiv-iuzhnog-toka.html

[iii]http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/1934530/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE+%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+.html

[iv] http://www.kurir.rs/vesti/politika/danijel-server-za-kurir-amerika-ce-vucicu-dati-podrsku-za-gas-clanak-1802219

[v] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/546114/FOTO-Vucicev-pritisak-na-EU

[vi]http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:543458-Dacic-Neka-se-kaze-koji-su-to-novi-uslovi-za-ulazak-u-EU

[vii] http://www.monitor.hr/vijesti/racan-ako-eu-uvede-antiteroristicki-koridor-s-koje-cemo-strane-biti/38503/


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и „Велика Албанија“

* Обавезна поља