Путин је напокон скинуо рукавице. Обелоданио је да је Русија по снази свог оружја без премца у свету. Домет и време лета руских пројектила изазвали су озбиљан шок код противника Русије, па су почели давати недипломатске, приземне и несувисле изјаве. Али, ни у Москви нису предвидели тако велик степен узнемирености код циљане публике, па је руски председник покушао објаснити да ће ново оружје бити употребљено само у одбрамбене сврхе, односно у случају напада на Русију и њене савезнике. Није помогло, паника се није стишала. Да, тешко се помирити да се више не могу некажњено нападати државе по избору, разарати градови, сејати смрт, стварати избеглице.

А довољно је да волите Русе, да вас с Русијом веже вековна историја, језик и вера, и већ сте потенцијална мета „демократског света“. Заповедник америчке команде за Европу и командант НАТО трупа у Европи генерал Кертис Скапароти, говорећи пред америчким Сенатом о изазовима повезаним са „лошим утицајем“ и „манипулацијом“ Русије у Европи, а „посебно у Србији и на Балкану“, био је више него јасан: Срби, као некада Јевреји, су проблем који се мора решити.

Скапаротију треба одати признање на искрености и захвалити што је Србима отворио очи, јер сада и „неверне Томе“ знају да су Срби за НАТО само „мали Руси“ и да се тај однос не мења без обзира на број војних вежби које је Војска Србије извела са НАТО војницима. Тај однос остаје непромењен и када је влада већим делом или потпуно прозападна. За САД и Британце Срби више никада неће бити партнери нити савезници као у два светска рата.

Антируска хистерија на Западу је досегла такве размере да се отворено заговара избацивање Русије из Савета безбедности, а није далеко ни дан када ће Путин бити проглашен за терористу. Председник Србије Вучић је обраћајући се нацији изнео да су преговори о Косову пет година лажи, јер је Србија испоштовала све тачке Бриселског споразума, а тзв. Косово ниједну. Рекао је и да га нису лагали само преговарачи са албанске стране већ и њихови страни ментори. А превара се не односи само на Косово, већ и на Републику Српску и Војводину. Да ли закључак о пет година лажи о Косову указује да су лаж и вишегодишњи преговори о уласку у ЕУ? Да ли је и у том случају иста ситуација – Србија је испунила све што се од ње тражило, а друга страна давала празне речи и имагинарна обећања о датуму? Србима се нуди само улазак у НАТО, како би Алијанси пут према Русији био отворен.

Удаљавање Србије од Дунава је већ у фази реализације. Ако Србија настави да попушта у вези Косова свест ће се на Београдски пашалук. Није само Скапароти био јасан. Јасан је био и Путин: Русија ће штитити своје савезнике и пријатеље. Што се тиче пута у ЕУ и политике „ЕУ нема алтернативу“, велико је непознаница да ли ће ЕУ опстати у садашњем капацитету јер су код земаља чланица толико видљиве разлике у погледима на заједничку перспективу, да је право питање како ЕУ уопште функционише. Италија, Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка отворено указују да је потребно трансформисати ЕУ и увести консензус поводом миграната.

Кад је реч о перспективи ЕУ, треба имати у виду и поделе у Немачкој по том питању. Иако свесни да без руског гаса ЕУ не може опстати, државници попут француског председника Макрона прете Дамаску, тј. Русији. Желе отворити фронт против Хезболаха који би водио до Ирана, желе запалити Донбас, Нагорно Карабах, Кавказ, Балкан. Подстичу поновне сукобе на Блиском истоку с циљем да се пренесу на Кавказ. Ратници Исламске државе су већ у Албанији, Босни, на Косову.

Али они који су опкољени у Источној Гути не могу се пребацити. Зато се инсистира на прекиду ватре како би се евакуисали сви који су и даље потребни, и како би се уништили трагови који би могли открити менторе. Сирија од Балкана није далеко. Ни у географском ни у геополитичком смислу. Како би ослабили руско присутство на Блиском истоку, америчка „дубока држава“ и њени савезници у Европи настоје Русији створити проблеме на низ тачака, већ побројаним. На Балкану су у фокусу Срби, односно Србија и Република Српска.

Од Дана Републике и величанственог свечаног дефилеа покренута је лавина оптужби против Српске и њених институција, првенстено МУП-а. Једна за другом лансиране су неистине: Српска формира паравојне јединице: малолетници се без знања родитеља одводе у Русију на војну обуку: полиција се илегално наоружава, купује две и по, па после и читаве четири хиљаде пушака, а све како би се власт обрачунала са неистомишљеницима и слично. Лансер за наведене медијске пројектиле је СДС-ов кадар, министар безбедности у Савету министара БиХ, Драган Мектић. За очекивати је да Мектић Српску оптужи да поседује оружје за масовно уништење, па би је, ваљда, „коалиција вољних“ требало да окупира попут Ирака. Неће бити изненађење ни да се Додику спочита да планира Српску отцепити и попут Крима припојити Русији. Зашто је прослава Дана Републике унела толики немир у Савез за промене, у СДА и две амбасаде у Сарајеву? Зато што је аплауз председника Додика пратио од Палате Републике до Трга Крајине.

Свима је постало јасно да широка палета хибридног рата који се годинама води против Српске „не пије воде“ и да ће на предстојећим изборима Додик и његов СНСД поново добити поверење бирача. Стога је Мектић добио додатно пуњење, али је СДС, заклоњен иза његових леђа, наставио губити своје чланове. Овога пута СДС је напустио и последњи народни посланик из Крајине, Борислав Бојић. Шта рећи за последњу иновацију, широку листу безбедносних претњи по БиХ, у којој доминирају српске патриотске и руске невладине организације? Још мало, па ће Републику Српску прогласити претњом по националну безбедност БиХ. Русију, такође.

 


Извор: Аналитички форум

Оставите коментар

Оставите коментар на За Запад Руси су непријатељи, а Срби мали Руси

* Обавезна поља