Досад је већ више пута примећено да део европског пута од Аустрије до Грчке, који пролази и кроз нашу земљу, почиње да личи на српску народну песму „Зидање Скадра“, у којој оно „што мајстори за дан га саграде, то све вила за ноћ обаљује“.

Посебно је Грделичка клисура позната по томе што „вила увек побеђује мајсторе“, па се тако 19. августа ове године у њој поново срушио потпорни зид (трећи пут у последњих пет месеци), после чега је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело пријаву Суду части Инжењерске коморе против 16 инжењера са захтевом да им се одузму лиценце.

Занимљиво је, али и нимало необично за наше прилике. да је само први пројекат за потпорни зид на Коридору 10 добио дозволу за градњу, али да по њему никада није рађено, већ је 11 пута преправљан без одговарајуће законске процедуре.

Овај део пута требало је да буде завршен до краја 2018. године, али је то немогућ задатак, пошто је шпанска фирма „Азви“ која ту обавља радове већ напустила градилиште.

Сви су збуњени и не знају шта да раде, а онда, као Деус екс махина стиже спасоносно решење. Појављује се наш свудашњи и свезнајући председник да упути неупућене и недовољно стручне градитеље шта ће и како ће.

Он им је објаснио како је „косину веома тешко савладати и читаво ово брдо мора да се склони одавде, што је око 300.000 кубних метара земље и другог материјала Постоји проблем са потпорним зидом који се закачио за гребен па деминери не смеју да приђу“.

Додао је затим како је „Слоба хтео топовима с друге стране да гађа, али брдо ће бити срушено и треба да га пребаце на другу страну, да галеријама успемо да контролишемо клизиште у потпуности.

Изразио је и своју захвалност „онима који ће да руше ово брдо, да га помере на другу страну и да очекује за неколико дана велике промене на овом брду, на овој косини…“

Није, разуме се, пропустио прилику да каже како је ово пут који много значи за југ Србије, те да ће бити један од – шта друго – најлепших у Европи.

Све у свему, да плачете од среће што имате таквог председника и да се запитате због чега се чекало толико дуго да он објасни шта и како да се предузме на Коридору 10. Уштедело би се много времена и непотребно потрошеног новца а и страни инвеститори би већ одавно могли да похрле на југ Србије.

Истина, стручњаци кажу да ово премештање брда не сме да се ради, а и да би потрајало две деценије, али шта друго знају стручњаци сем да буду љубоморни на решење Малог Алека.


Извор: Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Зидање Скадра у Грделичкој клисури

* Обавезна поља