Парада Победе посвећена 68. годишњици велике совјетске и руске победе у Другом светском рату одржана је где и прва – на московском Црвеном тргу.

ruska vojska 2

Парада је почела тачно у 10 часова.

Претходно је био обустављен саобраћај у свим централним улицама Москве, али су зато целе породице могле да слободно шетају градом и честитају празник ратним ветеранима.

Парада је почела смотром постројених јединица Московског гарнизона и рапортом министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа врховном команданту Оружаних снага Руске Федерације Владимиру Путину.

Црвеним тргом је потом – у парадном строју – промарширало више од 11 хиљада припадника Оружаних снага РФ и питомаца војних академија.

Први пут су на паради учествовали кадети Аксајског козачког кадетског корпуса, а после трогодишње паузе у маршевску колону су се вратили и полазници Московске суворовске војне и Нахимовске војно-поморске академије.

После пешадијских колона, Црвеним тргом је прошла војна техника: оклопна возила „Тигар“, БТР-82А, тенкови Т-90А, самоходне хаубице „Мста-С“, зенитно-ракетни комплекси „Бук-М2“, ракетни системи С-400 „Тријумф“, ракетно-топовски комплекси „Панцир-С1“ и ракетни комплекси „Искандер-М“ и „Топољ-М“.

„Тачку“ на 68-му параду ставили су авиони Ратног ваздухопловства Русије. Виђене су групе и оперативно-техничке авијације и тешки транспортни авиони.

Пилоти акробатских група „Стрижи“ и „Руски витезови“ летели су над главним тргом Русије у саставу од десет авиона Су-27 и МиГ-29.

ruska vojska

На паради је свирао сводни војни оркестар Московског гарнизона.

Учесницима параде и грађанима Русије, који су је посматрали поред малих екрана, обратио се Владимир Путин, овим речима:

Уважени грађани Русије

Драги ветерани!

Другови војници и морнари, подофицири и војне старешине!

Другови официри, генерали и адмирали!

Честитам Вам Дан Победе!

Дан славе нашег народа који је сломио нацизам!

Прошло је већ 68 година откако је завршен Велики Отаџбински рат, али сећање на њега не бледи, оно се преноси са генерације на генерацију, од родитеља деци, од срца срцу.

И главна сила такве свете блискости је љубав према Русији, према рођеној кући, према ближњима, према својој породици. Ове вредности нас обједињују и данас. За њих се херојски борио цео наш народ.

Увек ћемо памтити да су управо Русија и Совјетски Савез разбили крволочне, надмене нацистичке планове који су у основи имали мржњу према човеку, да нису дозволили да фашисти завладају светом. Наш војник је несебично одбранио слободу и независност, одбранио је своју Отаџбину, ослободио Европу и победио, а та величанствена победа ће на векове остати запамћена у историји.

Драги наши ветерани!

Ви сте увек сматрали да су благостање и безбедност Отаџбине највиши смисао, а патриотизам је учвршћивао ваше борбено братство, био је изнад непријатеља, био је ослонац у жестоким борбама код Москве и у Стаљинграду, у Курској бици, на Дњепру, давао вам је снагу у мукама блокираног Лењинграда, калио вам је дух у небројеним биткама на безименим тачкама, подржавао вас је у тешком раду у позадини.

Ваше жртве и губици ничим се не могу измерити. Увек ћемо поштовати ваш подвиг, туговати за погинулима и мученима и увек ћемо бранити истину о рату.

У име Отаџбине наши су преци у свим временима достизали највеће висине одважности и неустрашивости, изненађивали су читав свет својом храброшћу и монолитношћу и умећем да побеђују. Ове традиције су пример за младе генерације које су више пута то и саме доказале бранећи суверенитет и интересе Русије.

Ми се сећамо шта значи трагедија рата и учинићемо све – све да га нико и никада више не отпочне, да не прети нашој деци, нашем дому и нашој земљи. Учинићемо све да ојачамо безбедност планете.

Победа у мају ’45. – позив је на узбуну која озакоњује живот без рата. То је свети симбол верности Отаџбини која живи у свакоме од нас, симбол јединства вишенационалног народа Русије, његова безгранична преданост коренима и својој историји.

Имамо обавезу да оправдамо наде својих великих дедова и очева, обавезни смо да савладамо све тешкоће и препреке и да нашој деци предамо просперитетну, слободну и силну Русију.

Слава народу-победнику!

Срећан Вам празник! Честитам Вам Дан Велике Победе!

Слава Русији! Ура!“

Руски лидер је након параде -у друштву министра одбране – обишао ветеране на свечаној трибини и свакоме појединачно честитао Дан победе.

 

Параде у 24 руска града са 38.000 учесника

„У 24 града Руске Федерације 9. маја 2013. године одржане су војне параде посвећене 68. годишњици Победе совјетског народа у Великом отаџбинском рату. У паради је учествовало више од 30 хиљада војника, око 850 јединица војне технике, 68 авиона и хеликоптера“ – саопштио је портпарол руског Министарства одбране.

Прве параде су одржане у градовима Источног војног округа. У њима је учествовало око 7 хиљада војника и око 200 јединица војне технике.

У Централном војном округу на паради је учествовало више од 3,5 хиљада војника и више од 100 јединица војне технике, а у Јужном војном округу – више од 8 хиљада војника и 200 јединица технике.

У Севастопољу је одржана заједничка парада Црноморске флоте и Ратне морнарице Украјине.

А у Западном војном округу у војним парадама је учествовало више од 19 хиљада војника, док је војна техника била најбројнија и износила је 300 јединица.

Осим тога, свечане манифестације одржане су и у руским војним базама у Таџикистану, Јерменији Абхазији и Јужној Осетији

 


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Парада у Москви

* Обавезна поља