Русија поново твори своју историју. У маниру велике силе новог типа. Благородне велике силе свесне своје цивилизацијске мисије.

Владимир Путин је 30. септембра – не свечаности у Георгиијевској дворани Кремља – потписао споразуме о уласку Доњецке Народне Републике (ДНР), Луганске Народне Републике (ЛНР), Херсонске и Запорошке области у састав Руске Федерације.

Церемонији је присуствовао комплетан државни врх Русије, као и делегације ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области.

Након свечаног потписивања, руски лидер је окупљенима рекао:

„Поштовани грађани Русије, грађани Доњецке и Луганске Републике, становници Запорошке и Херсонске области, посланици Државне Думе, сенатори, сви знате да су у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области одржани референдуми. Њихови резултати су сумирани. Резултати су познати. Њихови становниции су направили свој избор. Недвосмислен избор.

Сигуран сам да ће Федерално собрање (скупштина) подржати уставне законе о пријему у састав Русије четири нова региона, четири нова субјекта Руске Федерације јер је то воља милиона људи. То је, наравно, њихово право, њихово неотуђиво право, које је садржано у првом члану Повеље УН, који директно говори о принципу једнаких права и самоопредељења народа.

Понављам, то је неотуђиво право. Засновано је на историјском јединству, у име којег су побеђивале генерације наших предака који су их од искона древне Русије вековима стварали бранили Русију. Позивам кијевски режим да поштује избор ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. Само то може бити пут ка миру.

Позивамо кијевски режим и да одмах прекине непријатељства и врати се за преговарачки сто. Спремни смо за то, као што је више пута речено. Желим да ме чују кијевске власти и њихови прави господари на Западу: људи у Доњецку, Луганску, Херсону и Запорожју постају наши грађани. Заувек!

Русија никада неће издати становнике ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области! Бранићемо своју земљу свим снагама и средствима која су нам на располагању, учинићемо све да осигурамо безбедан живот нашег народа. То је велика ослободилачка мисија нашег народа”.

Путин је у наставку рекао:

„Нема Совјетског Савеза. Прошлост се не може вратити. Русији није ни потребно. Ми томе и не тежимо. Али, нема ништа јаче од одлучности милиона људи који себе – по својој култури, вери, традицијама и језику сматрају делом Русије”.

Путин на свечаности присаједињења руских територија матици – Фото: Спутњик

Путин: Колапс западне хегемоније је неповратан – више неће бити као досад!

Председник Руске Федерације Владимир Путин је поводом пријема у састав РФ Доњецке и Луганске Републике, Запорошке и Херсонске област одржао свој други „Минхенски говор”.

Заправо, значајнији од свега што је рекао у фебруару 2007. на минхенској безбедносној конференцији јер све главне тезе, које су тада биле у ембрионалном стању, сада до краја развио и повезао у својеврсну атнихегемонистичку и антинеоколонијалну повељу полицентричног светског поретка.

Руски лидер је знатан део наступа на церемонији у Георгијевској дворани Кремља посветио новом свету и Руском свету у њему:

„Запад је спреман да прегази све да би сачувао неоколонијални систем који му омогућава да паразитира, у ствари, да пљачка свет преко власти долара и технолошког диктата, да убире прави данак од човечанства, да задржава ренту хегемона као главни извор свог незаслуженог просперитета.

Русија се бори да никоме не падне на памет да се наша култура може искључити из историје. Бојно поље на које нас је позвала судбина и историја битка је за наш народ, битка за велику историјску Русију. Свет је ушао у период револуционарних трансформација.

Постоје сви разлози да не верујемо да ће западне елите тражити конструктивне излазе из глобалне прехрамбене и енергетске кризе, која је настала њиховом кривицом. То је њихова грешка, резултат њихове вишегодишње политике, започете много пре наше специјалне војне операције у Украјини и Донбасу.

Западни политичари, упркос томе, усмеравају све своје стреле у Русију, тврдећи да смо проузроковали све њихове невоље. Опет лажу. Сједињене Америчке Државе су навикле да се понашају дрско, да уцењују и подмићују, да безобзирно лажу као Гебелс. Запад није очекивао да га све земље неће подржати поводом Русије. Већина држава је изабрала разумну сарадњу са Русијом. Запад није очекивао такав пркос.

Драги пријатељи, данас се боримо за праведан и слободан пут, пре свега, за себе, за Русију. Да диктат и деспотизам остану заувек у прошлости.

Уверен сам да земље и народи разумеју да је преступна свака политика изграђена на било чијој ексклузивности, потискивању других култура и народа. Да заједно морамо окренути ту срамну страницу. Започети колапс западне хегемоније је неповратан. Да поновим: више неће бити као досад.

САД, да би се извукле из клупка противречности, покушавају да сломе Русију и друге државе које бирају суверени пут развоја да би још више пљачкале туђа богатства и тако запушавале своје рупе.

Зазирем да би САД могле да посегну за познатом формулом ‘рат ће све отписати’. Сједињене Америчке Државе су рачунале да ће санкцијама против Руске Федерације успети да построје под свој конац цео свет, али се већ показало да многи нису тиме одушевљени. Можда само потпуни политички мазохисти и љубитељи нетрадиционалних међународних односа”.

Путин запевао на Црвеном тргу

Руски председник Владимир Путин прогласио је припајање четири украјинске области – Доњецка, Луханска, Херсона и Запорижја – Русији, а у Москви је на Црвеном тргу почела је велика прослава.

На позорници су се појавиле бројне познате личности, а окупљенима се обратио и сам председник Путин.

„Данас нам је посебан, свечан и, без икаквог претеривања, историјски дан – дан истине и правде“, истакао је шеф државе.

Како је истакао, савремена Русија је људима који живе у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области пружила право избора – и они су направили избор да буду са Русијом.

„И тек сада је савремена Русија дала право избора људима који живе у Луганској Народној Републици, Доњецкој, Запорожју и Херсону. Људи су изашли на референдум и направили овај избор – да буду уз своју историјску домовину. Са Русијом!“, истакао је Путин.

Деценијама су покушавали да искорене историјску свест код становника Донбаса, али они су сачували љубав према отаџбини.

Путин је истакао да ће Русија учинити све да побољша безбедност, оживи економију и обнови инфраструктуру на новим територијама које су у њу укључене.

„Учинићемо све да подржимо нашу браћу и сестре – и у Запорожју, и у Херсону, и у Доњецку, и у Луганску. Учинићемо све да осигурамо безбедност, повећамо ниво безбедности на овим територијама и за ове људе. Учинићемо све да оживимо привреду, обновимо инфраструктуру, изградимо нове школе и друге образовне установе, болнице и клинике“, обећао је он.

Председник је подсетио на странице историје, истакавши да је Русија створила савремену Украјину.

„Не могу, а да се не сетим како је стваран Совјетски Савез, када је Русија стварала савремену Украјину. Управо Русија је створила савремену Украјину, предавши тамо значајне територије, историјске територије саме Русије заједно са становништвом“, објаснио је шеф државе.

Током специјалне операције борци јуначки штите Донбас, учинићемо све да подржимо нове територије и њихову безбедност, додао је руски лидер.

Русија је постала снажнија, снага је у истини, поручио је Путин.

„Русија не само да отвара врата нашег родног дома за нашу браћу и сестре, она им отвара своје срце. Добро дошли кући!“ рекао је Путин.

Током трајања концерта запевао је и сам председник Путин.


Извор: Факти/Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин потписао и поручио: „Русија вас неће издати!“

* Обавезна поља