Русија је по свом економском расту у 2012. заузела прво место у групи од осам најразвијенијих земаља света (Г-8) и друго место међу земљама чија је привреда у наглом успону (БРИКС). Међутим, експерти сумњају да ће Москва бити у стању да и у 2013. понови резултате из протекле године.

PhotoXPress_card_468Руси су одувек били склони извесном ризику а 2012. је то још једном доказала. Без обзира на опасност од другог таласа светске економске кризе и упркос сталним извештајима о проблемима час у једној, час у другој европској земљи, велики број Руса није одложио планирану куповину за нека боља времена, већ би одмах трошио своју зараду – што је имало врло повољан утицај на динамику раста руског бруто домаћег производа (БДП). Управо је тражња потрошача била главни покретач привредног раста у Русији у протеклој години, уверен је Максим Васин, виши аналитичар у руској Националној рејтинг агенцији (НРА). Један од најупечатљивијих показатеља је раст продаје нових аутомобила који и даље наставља да напредује истим интензитетом. Према прелиминарним проценама, двоцифрену вредност бележи и повећање продаје беле технике и електричних уређаја, укључујући мобилне телефоне, компјутерску и канцеларијску опрему.

Федерална служба за државну статистику (Росстат) на основу резултата из 2012. закључује да је Русија са својим привредним развојем успела да постане лидер међу земљама „велике осморке“ и да заузме друго место међу земљама групе БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република). Руски БДП је порастао за 3,4%, наводи се у истраживању Росстата објављеном крајем фебруара, које је засновано на извештајима Међународног монетарног фонда, Организације за економску сарадњу и развој, Европске дирекције за статистику (Еуростат) и оперативних података из руских статистичких служби.

Што се тиче земаља Г-8, овакав исход је био сасвим очекиван. Иако се многи врло добро сећају наглог пада руског БДП-а за време кризе у 2008. и 2009, овај пут је срећа била на страни Москве. Европска криза није прерасла у системску па није било осетног пада цена нафте, гаса и метала, рекао је Васин. Не треба занемарити да је и одустајање од примене рестриктивне политике такође имало повољан утицај. Почев од 2009. стопа рефинансирања остаје на минималном нивоу што има већи стимулативни утицај на привреду у поређењу са кризном 2008. и 2009, изјавила је Јелена Шишкина, аналитичар Инвестиционе компаније „ЦЕРИХ Кeпитал Менеџмент“.

Одмах иза Русије долазе САД (чији се БДП увећао за 2,2%) и Јапан (са растом од 1,9%) са списка земаља Г-8 (Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, Русија, САД, Француска и Јапан). Немачка привреда је напредовала за 0,7%, Велика Британија је остала на нивоу из 2011, а Италија и Француска бележе пад од 2,3%, односно 0,1%. Росстат не наводи податке о канадској привреди за протеклу годину, али је тамо раст у трећем кварталу био 1,5%.

Од земаља групе БРИКС водећу позицију традиционално има Кина, где је по прошлогодишњим резултатима БДП порастао за 7,8%. Међутим, према подацима из 2012. Русија је изгледа успела да надмаши Индију, Јужноафричку Републику и Бразил. Додуше, Росстатове процене за Индију и Бразил заснивају се на подацима за трећи квартал 2012. по којима је раст у првој био 3,2%, а у другој земљи 1%. Четврто место у овој групи заузела је Јужноафричка Република, где је забележен раст привреде од 2,6%.

Скоро сви анкетирани аналитичари истакли су да би слика била сасвим другачија да се цене нафте нису одржале на тако високом нивоу. Од кризе у 2008/2009. оне су порасле за чак 150%. „Једини разлог због којег Русија није запала у рецесију јесу цене енергетских сировина. Поред свих обећања – или ако користимо реторику државне администрације – поред стратешких планова да се смање приходи од трговине нафтом на 5,6% од укупног БДП-а, њен удео и даље остаје најмање два пута већи“, изјавио је аналитичар финансијске компаније „AForex“ Артјом Дејев.

Истина, Русија се у 2012. нашла у најнеповољнијем положају по питању инфлације (од 6,6%). У односу на друге земље Г-8 руске цене су расле најбрже, а у БРИКС-у једино је Индија била у још горем положају јер су цене на годишњем нивоу тамо порасле за 11,2% (приликом припреме овог извештаја Росстат није располагао подацима за Јужноафричку Републику).

Русији ће бити веома тешко да и у 2013. понови успех из 2012. Крајем прошле године је у многим секторима забележен пад производње и продаје. Руска економија полако успорава а тај процес ће се наставити и у наредним кварталима, уверена је Шишкина. „Фундаменталних фактора раста нема пуно, пре би се рекло да их има мало. Представници Министарства економије РФ предвиђају увећање обима страних инвестиција истичући како земља поседује фундаменталне перспективе, док у исто време одлив капитала увелико превазилази прогнозе Министарства економије и ближи се вредности од 60 милијарди долара (о чему сведочи и статистика за увоз и извоз капитала Централне банке РФ). Не треба очекивати крупне промене у садашњем тренду“, сматра аналитичарка.

Национална рејтинг агенција предвиђа успоравање раста руског БДП-а у 2013. на 2,5%. „Досадашња стопа раста могла би да се одржи само при изузетно повољним околностима за Русију на светском тржишту нафте и гаса“, рекао је Васин.


Извор: Руска реч

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Кина воде у погледу раста БДП-а

* Обавезна поља