blohin-timurБЕОГРАД – Да ли може да буде тако да сваки пут кад отвара боцу са освежавајућом минералном водом Књаз Милош обичан Србин ставља парицу у џеп човека који је у Русији био оптужен по таквим члановима као што је проневера, невраћање из иностранства средстава у страној валути и премашивање службених овлашћења?

У уторак медији су саопштили да су српске власти, на захтев генералног тужилаштва РФ, замрзле имовину предузећа која припадају сада покојном олигарху Борису Березовском. Реч је о компанијама произвођачима млечних производа, безалкохолних напитака, слаткиша, које поседује инвестициони фонд Салфорд. Али већ наредног дана после појаве информације у медијима, званичну изјаву је дао апелациони суд у Београду: одлука суда прве инстанце о замрзавању је укинута, случај је послат на поновно разматрање. Како је изјавио за српску новинску агенцију директор управе за спречавање прања новца Александар Вујачић, имали смо посредна сазнања о власништву Березовског у том инвестиционом фонду, али та сазнања нису доказана.

Другим речима, потврде да су се фирме у Србији куповале управо од новца одбеглог олигарха сада одговарајуће структуре не поседују. Али да ли су превремени разговори о „спрској империји“ Березовског у вредности од 300 милиона евра и везама са српским тајкунима као што је на пример Милан Беко, кога експерти називају партнером Салфорда? Милован Бркић, главни уредник издања Таблоид који се одређује као Лист против мафије, тврди да је Березовски у Србији финансирао кампању Демократске странке коју је водио Борис Тадић, сада бивши председник Србије.

salfordddddd

Он је желео да помогне Демократској странци, која је имала анти-руско расположење и став против закључења нафтног споразума. Истражујући ову тему, која је у то време била табу у Србији, ја сам написао овај чланак на основу информација које сам добио из различитих извора, који су углавном били релевантни јер су пратили рад господина Березовског. Био сам изненађен колико је новца господин Березовски уложио у Србију, вероватно сматрајући да ако доведе у питање српско- руске односе, да ће се на тај начин осветити руским властима.

Његов инвестициони фонд Салфорд давао је и шаком и капом новац српским тајкунима и политичарима који су за узврат њему продавали стратешка предузећа за релативно мали новац. У управне одборе је постављао људе који су били инкорпорирани у српску власт и тако је преко њих остваривао и политички утицај на односе Србије и Русије. Претпостављам да је влада тадшњег председника Војислава Коштунице, који је био веома наклоњен сарадњи Србије и Русије, и оборена да би се довела поново власт Демократске странке.

Тешко да ћемо у скорије време сазнати да ли су заиста паре Березовског ишле на „демократизацију“ Срибје на Тадићев начин. Не зна се када ће бити утврђена, ако уопште буде утврђена, припадност српских компанија сада покојном олигарху. Ипак већ сада постоји један моменат који збуњује – „преломљена“ хронологија догађаја. Захтев је Русија предала 2012. године, пре смрти Березовског. Српска странка Двери још тада је обратила пажњу на ову чињеницу, али како тврди један од руководилаца Двери, Срђан Ного, нашле су се снаге које су на све начине покушавале да отегну процес.

apelacioni-sudЈош када је стигао захтев из Русије и када је он достављен на одлучивање надлежном суду, ми смо имали податак да ће суд вратити тај захтев као недовољно разумљив, као и да ће у том периоду Борис Березовски покушати да изврши промену власништва над том имовином и управо се тако и десило.

Такође, имали смо информацију да су се, од тренутка када је стигао тај захтев, одређени кругови у Србији нашли у паници и покушали, а и даље покушавају, да све начине да спрече да се поступи према правним прописима.

Заиста чудно. Само замрзавање актива је било наложено 11. јула. Сазнали смо о томе из медија у уторак. А одлука апелационог суда је уследила 14. августа. Сазнали смо за то недељу дана касније…


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Березовски и српска анти-руска власт

* Обавезна поља