Juzni tokПре извесног времена, тачније 7-ог децембра почела је градња историјског пројекта пре свега за Русију, а како се чини и за Србију и цео Балкан. Дакле ради се о Јужном току. Предвиђено је да гасовод има два крака, и то један преко Србије до Мађарске, Словеније и Аустрије а одатле даље до осталих земаља Западне Европе. Други крак ће од Бугарске ићи преко Грчке до Италије.

За Србију ће гасовод бити од великог значаја, и то из три разлога:

Економски разлог

– Вредност радова кроз Србију процењена је на 1,7 милијарди евра. У изградњи гасовода кроз Србију, између осталог ће градити и предузећа из Србије. Формирано је заједничко предузеће Србије и Гаспрома, Јужни ток Србија које би требало да запосли око 500 људи, а у времену економске пропасти Србије свако радно место је злата вредно. Кроз овај гасовод би требало да пролази 63 милијарди метара кубних гаса (до 2018-ме године, када је планирано да гасовод буде у потпуности функционалан), А Србија би само од транзита могла да зарађује и до 200 милиона евра годишње.

Поред тога у Србији је планирано и већ изграђено гасно складиште у Банатском двору, које ће служити за снабдевање гасом у случају хаварија на гасоводу. Оно што би требало нагласити је и то да се отвара могућност да гас добијамо директно из Русије по повољнијој цени, из разлога што неће бити посредника у куповини као што је тренутно случај да гас купујемо од Мађара по уговору из времена Слободана Милошевића, и под санкцијама, а који је веома неповољан по нас.

Војно-безбедносни разлог

– Свима је јасно да пројекат чија се вредност процењује на 16 милијарди евра, не сме остати небезбедан у војном смислу те речи. Русија ће, у скоријој будућности, на неки начин морати да и војно заштити свој историјски подухват. Ја сам мишљења да је хуманитарни центар у Нишу изграђен управо из тих разлога, и да постоји велика вероватноћа да ће хуманитарни центар прерасти у војну базу Русије. А што се тиче самог центра у Нишу, он испуњава све услове да прерасте у војну базу, почевши од стратешког положаја Ниша (стратегијски правац Београд-Скопље-Атина,чвориште путева за Атину преко Скопља и Истамбул преко Софије), па до аеродромске инфраструктуре која испуњава услове за војно коришћење истог. Поред тога гасовод Јужни ток је прилика за тријумфални повратак Русије на Балкан, и њено веће присуство, а самим тим и већа безбедност за Србију.

juzni tok 1

Геостратешки разлог Јужног тока

– Као што је на почетку речено гасовод има два крака, први кроз Србију, а други кроз Грчку.

Ово желим да истакнем из разлога што гасовод заобилази територије Албаније и Хрватске. Што се тиче Хрватске она гас може куповати (у будућности) из Србије, Словеније или Мађарске. А што се тиче Албаније (мисли се на све Албанце на Балкану) слика је потпуно другачија. Наиме, гасовод има изглед својеврсног троугла, јер ће крак из Србије водити ка Републици Српској. А у перспективи се разматра изградња гасоводне мреже и кроз Македонију а која ће доћи из Србије или из Грчке. Дакле, из овога остају изопштени Црногорци и Албанци. Црна Гора може то решити у договору са нашим државама Србијом или Републиком Српском. А шта је са Албанцима?

Па они ће зависити од Србије или од Грчке. Али пошто они упорно покушавају да у потпуности униште какве такве односе са поменутим православним државама, не знам да ли ће им се то икад исплатити или им се можда обије о главу, са несагледивим последицама по њих. Ако Албанци и даље инсистирају на Великој Албанији, која обухвата територије православних земаља на Балкану, и не презају чак и да због те идеје ратују, суочиће се са економском, војном и демографском катастрофом. Албанци морају да схвате да изградњом Јужног тока њихова геополитичка и геостратешка позиција нагло слаби. С овим у вези треба истаћи да је за то заслужан у неуспех Американаца у вези пројекта Набуко, који би требао да буде конкурент руском Јужном току (иначе Американци су планирали да крак тог гасовода води из Бугарске преко Драча у Албанији до територије Италије).

На крају бих закључио да је ово историјска шанса наше земље коју не смемо пропустити јер ће ова инвестиција покренути целокупну српску привреду а уједно то ће нас избацити из положаја у који се тренутно налазимо, јер ће Хрвати а посебно Албанци вероватно морати да редефинишу односе према Србији и Србима.


Извор: Евроазија

Оставите коментар

Оставите коментар на Геостратешки значај Јужног тока

* Обавезна поља