Aleksandar PavićДеси се понекад да оно што Владимир Путин изговори може да прија ушима чак и заклетих србофоба и русофоба. Тако је 4. марта као ударна вест на Б-92 стајао наслов: „Путин: ако може Косово, може Крим“. А онда је цитиран и сам руски председник: „И ако је то дозвољено, рецимо, косовским Албанцима, ако је дозвољено да се то уради у многим крајевима света, то право народа на самоопредељење уоквирено је у релевантним документима УН и колико знам није поништено. Међутим, ми нити то сада радимо, нити намеравамо да провоцирамо такве одлуке, нити ћемо у било ком случају подгревати таква настојања“.[1]

Занимљиво је то што је, у својој обради, Б-92 неупоредиво коректније пренео смисао и суштину те важне изјаве него што је то учинила државна телевизија, тзв. медијски јавни сервис европске Србије РТС, који је исту вест пренео на следећи начин: „Путин је ситуацију на Криму упоредио са Косовом, наводећи да становништво тог полуострва има право на самоопредељење, као што је то претходно дозвољено косовским Албанцима, а и у многим другим деловима света“.[2]

Чак је шокантно колико је Б-92 свој посао у овој прилици урадио квалитетније, поштеније, и са мање малициозности према остацима српске државности на Косову и Метохији од медијске куће за коју се плаћа претплата. Јер, Б-92 је такође навео и битну квалификацију коју је употребио руски председник: „На питање да ли се разматра припајање Крима Русији, Путин је одговорио одречно, а затим је додао да верује да људи у условима слободе изражавања и сигурности ‘могу и морају сами да одлучују о својој будућности'“.

Заправо, ко год чита сајт РТС добио је поруку да је уствари оно што су западне силе наметнуле када је реч о КиМ нешто сасвим нормално, па чак и природно, нешто што се дешава „у многим другим деловима света“, нешто што сада чак и Руси, досад непоколебљиви у непризнавању тзв. косовске независности, сматрају нормалним, па чак и закономерним процесом. Поготово у садашњом ситуацији, кад се ради о територији до које им је стало, Криму.

Наравно, то није случај, што нам само мало пажљивије читање вести са Б-92 и потврђује. Јер, не само да се ту види да је руски председник одречно одговорио на питање да ли разматра припајање Крима Русији, него је и јасно дефинисао услове под којим би некакво изјашњавање о самоопредељењу уопште могло да се одржи: „у условима слободе изражавања и сигурности“. Већ на том основном кораку, цео процес самопроглашене косовске независности не пролази испит. Контекст је нашироко познат: незаконито НАТО бомбардовање у којем су почињени бројни злочини против човечности, после којег је дошло до масовног протеривања српског и осталог неалбанског становништва са територије КиМ, затим још једног масовног погрома (17.3.2004.), мноштво нерешених убистава и отмица, активно спречавање повратка расељених и избеглих, итд. Да не говоримо о чудовишној организацији вађења и трговине људским органима за коју су осумњичене водеће приштинске политичке фигуре, и перманентној атмосфери терора и застрашивања којој су изложени сви неалбанци, али и противници приштинских власти и помоћних структура. На крају, имамо и отворено кршење Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација када је једнострано проглашена лажна држава „Косово“, што представља још једно отворено кршење међународног права.

vladimir-putin--youtube_f

Јасно је да је, користећи косовску паралелу, руски председник говорио о уобичајеним западним двоструким аршинима, и да је хтео да их посебно апострофира у контексту најпознатијег могућег примера, а то је управо косовски пример, пример који је већ добро познат не само просечном необразованом западном политичару већ, бар у најосновнијим цртама, и просечном необразованом западном гледаоцу. А, наравно, и домаћи, руски гледалац је врло добро упознат с тим примером, као и гледаоци широм света који још увек нису потпали под покровитељски западни медијски кишобран. Уосталом, руски државни канал Русија 1 је само пар дана пре тога објавио репортажу из Београда, у којој су нашироко цитиране речи упозорења Слободана Милошевића упућене руској, белоруској и украјинској јавности, да не праве грешке које су направили народи Југославије, већ да се уједине, јер ће једино тако да буду снажни и слободни и да сачувају своју независност.[3] Уз то, било је речи и о НАТО бомбардовању и његовим погубним последицама по становништво бивше СР Југославије.

Пре ће бити да је то та паралела коју руски државни врх жели да истакне: западне силе поступају незаконито, бомбардују независне земље и покушавају да им отму делове територије, а затим то проглашавају за „правно народа на самоопредељење“. С друге стране, Русија поступа законито, штити интересе који су дефинисани међународним уговорима, ни једном речју не доводи у питање територијални интегритет Украјине (већ само легитимитет тренутних власти у Кијеву) – али исти НАТО агресори одмах на сав глас дижу галаму на Русију, оптужујући је да жели са Кримом оно што они и сада отворено раде са КиМ.

Уосталом, чак и да којим случајем то није тако, да постоји чак и црв сумње да чак и пријатељска Русија можда мисли другачије, државни органи и државни медији би били дужни да тумаче све изјаве, како пријатеља тако и непријатеља, у кључу који највише одговара државним интересима Србије. То је прва и основна лествица борбе за своје интересе: непрекидна борба за правилно, односно повољно тумачење чињеница, права, уговора, споразума, изјава, итд. То је основни израз непокореног народног духа. Очигледно је да садашње власти у Београду то не чине, ни званично, ни приватно, ни преко државних медија. Но, то не значи да од те борбе треба одустати, макар и на индивидуалном плану. Ствари могу брзо да се преокрену. Тога су свесни и београдски „евромајдановци“ и њихови баштиници и наследници, зато им се „украјински“ и ини сценарији, као скелети у ормару, и причињавају.[1] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=03&dd=04&nav_category=78&nav_id=819423

[2] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/1538100/%D0%9F%

[3] https://www.youtube.com/watch?v=Wqc9sdvp__Y#t=465


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на КиМ и Крим

* Обавезна поља