toma-putin4802410МОСКВА – Приликом ранијих сусрета Томислава Николића и Владимира Путина доминирале су политичке теме попут питања Косова, ситуације на Балкану, чланства у ЕУ, а овог пута акценат је био на економији, наводе руски медији, извештавајући о сусрету двојице председника.

Руски медији су, извештавајући о посети председника Србије Томислава Николића Москви и његовом сусрету са руским председником Владимиром Путином, истакли обећања Николића да ће Србија решити проблеме, посебно дуг за гас, као и да је акценат овога пута био на економским темема.

Лист Комерсант под насловом „Томислав Николић у посети инвеститору“ пише да су раније доминирале политичке теме попут питања Косова, ситуације на Балкану, чланства у ЕУ а да овог пута то није случај.

Спајајући сусрет двојице председника и чињеницу да је Николић истог дана отворио највећи до сада Руско-српски инвестициони форум, Комерсант наводи: „Србија која има озбиљне финансијске проблеме рачуна на руске инвестиције те предлаже 75 пројеката вредности седам милијади евра.“

Лист додаје да овога пута Србија неће „ставити све на једну карту“ те да је претходног дана Инвестициона конференција одржана у Лондону.

Росијскаја газета, Итар-тас, Интерфакс као најбитније из сусрета двојице председника издвојили су обећање српског председника да ће се решити проблем дуговања „Србијагаса“ Русији.

С друге стране, државни Први канал преноси да су председници разматрали почетак изградње дела гасовода Јужни ток који иде кроз Србију, наводећи речи председника Николића да ће ускоро све бити спремно тј. да су остале да се реше само формалности везане за локацијске дозволе у Војводини.

Бизнис редакција Итар-таса, пак, истиче да је Николић током разговора са Путином потврдио да ће изградања Јужног тока кроз Србију почети у децембру.

Председник Николић боравио је у радној посети Москви где је најпре отоворио Руско-српски инвестициони форум позвавши руске инвеститоре да улажу у Србију и рекавши да је он гарант њихових инвестиција.

Након тога га је у Кремљу примио руски председник Владимир Путин који је истакао да је Русија до сада уложила 1,9 милијарди евра у српску економију али и нагласивши да Русија не очекује привилегован третман својих инвеститора.

Руски председник је такође рекао да не треба драматизовати ствари те да ће се проблеми решавати како се то иначе ради међу пријатељима.

Ово је био четврти пут да је Путин примио председника Србије од како је Николић постао председник и њихов пети сусрет с обзиром да су се срели и у Кијеву на прослави 1025 година од када је Русија примила хришћанство.

Глас Русије: Путин указао на посебан карактер руско-српских односа

Русију и Србију повезује посебан карактер односа, изјавио је председник Русије, Владимир Путин на састанку са српским колегом Томиславом Николићем.

“Наши односи немају само пријатељски и стратешки, већ врло посебан карактер који је настао вековима уназад захваљујући нашем народу“, – рекао је Путин.

Он је нагласио да “Русија остаје један од главних трговинско-економских партнера Србије“. “Истина је да је током прошле године промет опао, али динамика ове године даје основу за наду да ће се потешкоће превазићи“, – додао је Путин.

Славка Драшковић: Николић разговарао о радним дозволама за држављане Србије

Председник Србије Томислав Николић са руским председником Владимиром Путином разговарао је и о олакшицама при добијању радних дозвола за држављане Србије и могућем повећању квота, рекла је новинарима у Москви директорка Канцеларије за дијаспору Славка Драшковић која је такође учествовала на Српско-руској инвестиционој конференцији.

Драшковић је рекла да се она састала са председником Србије и пренела му молбе пословних људи из српске дијспоре у Русији да покрене питање дефинисања и повећања квота за радне дозволе, олакшања добијања процедуре и повећања броја дозвола за камионе.

Према њеним речима о томе су двојица председника разговарали између осталог у среду у Кремљу, а председник Србије јој је пренео, рекла је, да је од Путина добио позитиван одговор.

Драшковић је у Москви имала низ састанака са неколико удружења Срба у дијаспори, као и са српским привредницма који раде у Русији.

Такође, директорка Канцеларије за дијаспору имала је и сусрете о питањима оснивања српско културног центра у Москви и српског дистрибутивног центра.


Извор: Танјуг, Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски медији о сусрету Путин-Николић

* Обавезна поља