(због недостатка простора, Косово и Метохија ће у даљем тексту бити навођени под називом Косово, а из истих разлога поред назива Косово неће бити стављена ни звездица ни знакови навода)

1. Да је Косово сада и даље у Србији, да ли би албанске партије, евентуално уједињене у заједничку Косовску листу, уз СНС једине прешле цензус на неким новим српским парламентарним изборима, а с обзиром на то да би се бирачко тело у Србији повећало за 1.872.941 гласача, колико их је сада регистровано на Косову?
2. Да ли су Рамуш Харадинај и Хашим Тачи заиста баш онако озбиљно и баш онако лично заинтересовани да Косово буде примљено у Интерпол, а с обзиром на активности са којима су директно и индиректно повезани у временским периодима који нису стриктно повезани са обављањем државних дужности, како можда не толико сада колико сигурно у прошлости?

3. Ако би у једном тренутку Србија била примљена у ЕУ, а Косово не, те ако Србија у том тренутку и даље не би признавала независност Косова: да ли би Србија одбила да уђе у ЕУ – јер је бесмислено да један део њене територије буде интегрисан у европску заједницу, а други део не?

4. Ако би у сличним околностима у неком тренутку Косово било примљено у ЕУ, а Србија не, да ли би то значило да оне државе унутар ЕУ које не признају независност Косова сматрају да је на тај начин и Србија примљена у ЕУ, те да ли би то сматрала и Србија?

5. Да ли би Каталонији била призната независност у неком тренутку, а ако би томе претходило хипотетичко бомбардовања Шпаније од стране НАТО?

6. Да ли би се убрзао евентуални процес стицања и каснијег међународног признавања независности Донбаса, а уколико би Русија бомбардовала Украјину?

7. Да ли Косово подржава независност Каталоније и референдумске одлуке на Криму, те ако једно од то двоје (или обоје) не подржава, да ли ће предложити Шпанији или Украјини да поднесу тужбу Међународном суду правде у Хагу?

8. Може ли Велика Британија изаћи из Европске уније а да не врати новац који је у Велику Британију стигао из ЕУ, те ако може да ли је потребно да НАТО бомбардује и Брисел, Берлин, Париз и остале градове уније да би се то десило?

9. Да ли је потребно да се страни држављани који се налазе на територији базе Бондстил прогласе избеглицама, а да би њихов боравак на уставно посматраној територији Србије био правно заснован, чисто због постојања легалног оквира добрих односа са Сједињеним Америчким Државама?

10. У случају да се страни држављани који се налазе на територији базе Бондстил прогласе избеглицама као што је претходно упитано, да ли је потребно однети им неку хуманитарну помоћ, те ако јесте како се то конкретно ради, као и шта се ради у случају да то пожеле да учине и руски или кинески хуманитарни радници?

11. Да ли би евентуална одлука о признавању косовске независности за време мандата садашње власти била подржана од стране представника такозване грађанске опозиције, те ако евентуално не би (због, рецимо, доношења те одлуке у недемократским условима) и ако би противљење било велико, да ли би се тим поводом организовале и демонстрације?

12. Да су мало дуже поживели сведоци који би сведочили против Рамуша Харадинаја у Хашком трибуналу, да ли би влада којој је он премијер у овом тренутку била исто, мање или више угрожена у косовском парламенту?

13. Да ли би Заједница српских општина, икако и икад, могла изгласати независност од Косова уколико нема признавања независности Косова од стране Србије, а с обзиром на то да у конкретно том случају и имајући у виду уставну преамбулу – то није независност од Косова, већ независност од Србије?

14. Да ли ће до бољих или горих односа са Турском доћи ако Србија осуди или подржи смењивање оних који су на Косову организовали хапшење и изручивање Турака који подржавају Фетулаха Гулена, а с обзиром на то да су ти исти људи у највећој или макар нешто мањој мери организовали и хапшење Марка Ђурића?

15. Да ли објављивање овог текста значи да је унутрашњи дијалог о Косову добио на квалитету и демократичности, те ако значи, о коликом и каквом је доприносу реч и добијају ли се за то нека друштвена признања, какве синекуре или макар новчана награда?

Илустрација – Карикатура „Косово“ – Борковић


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на 15 чудних питања о Косову

* Обавезна поља