feeding-america-jedno-od-petero-djece-u-sad-u-nema-dovoljno-hrane_635_8238Америчка национална мрежа банака хране, „Фидинг Америка“ (Feeding America), објавила је годишњи извјештај (преглед рада организације и анализа података из 2012.) о локалној несигурности прехране. Извјештај открива како у САД постоји десетине округа у којима једна трећина деце немају довољно хране.

У САД, 49 милиона становника, односно 16% популације, живи у породицама са недовољно хране, показују бројке за 2012. – задњу годину за коју су доступне, што је пораст од 11,1 % несигурности хране у односу на 2007. Ниво несигурности хране још је израженији код деце, истиче се у извештају, јер 16 милиона деце (21,6%) нема довољно хране.

„Несигурност хране данас је виша од било ког тренутка од Велике Депресије“, рекао је Рос Фрасер, један од директора организације Фидинг Америка. „Један од шесторо Американаца има ризик од глади, као и једно од петоро америчке деце“, истакао је.

Подаци варирају од савезне државе до државе и од округа до округа. Тако на пример у савезној држави Мисисипи 22,3% популације, готово један становник на четири, имају несигурност прехране. У савезној држави Нови Мексико чак једно од троје деце нема сигуран приступ храни, 29%.

У укупно 16 савезних држава, укључујући и Калифорнију, најмногољуднију државу у федерацији САД-а, једно од четворо деце  има угрожен приступ храни. По дефиницији, угрожени приступ храни значи: „Породица  која нема увек приступ адекватној количини хране за одржавање активног и здравог живота“, објаснио је Фрасер. „Понекад пропуштају јело или пуне трбух с нечим што није довољно хранљиво, рецимо тањир пиринча уместо уравнотежени оброк“, рекао је.

„Када је ударила рецесија, број људи који немају сигуран приступ храни нагло се повећао, с око 38 милиона на 50 милиона становника. Упркос изјавама да је рецесија у САД-у завршена, наши подаци показују да људи све теже склапају крај с крајем и прибављају храну за себе и своју породицу“, истакао је Рос Фрасер.

У округу Колумбија, гдје се налази главни град САД-а Вашингтон, 28% деце живи у домаћинствима са несигурним приступом храни.

Ситуација је нарочито тешка у великим градовима и руралним деловима земље, какав је, рецимо, округ Завала у савезној држави Тексас, где чак 41% деце нема адекватан приступ храни.

„Глад постоји у сваком округу САД-а. Ово је земља у којој постоји велико богатство, као и велика сиротиња. На пример, у иначе имућном предграђу Вашингтона, округу Лоудон, потреба за нашом помоћи у храни се учетверостручила“, истакао је директор организације Фидинг Америка.

У исто време док глад постаје све конкретнији проблем за становнике широм САД, владајућа капиталистичка класа нимало не брине – од 2009. до данас амерички милијардери су чак удвостручили своје богатство. Отпор таквим трендовима, када се и појављује, као у случају Окупирајмо Вол Стрит, бива брзо угушен силом (види: Represije protiv Occupy Wall Street lidera: FBI i plan atentata snajperima, organizatorici prosvjeda u New Yorku prijeti 7 godina zatvora jer je slučajno udarila policajca za vrijeme nasilnog privođenja). Но, како се глад у САД-у буде повећавала, тако ће расти и могућност социјалних немира, то је неминовно. Формални излазак Америке из рецесије тешко ће ријешити овај фундаментални проблем у земљи.

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка на ивици глади

* Обавезна поља