IVICA DACIC, HAJNC VILHELM I ALEKSANDAR VUCICБЕОГРАД — Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм каже да његова земља сматра Србију кључном државом региона и да је посета премијера Александра Вучића Берлину веома важна.

„Ово је прва посета премијера откако је ступио на дужност у априлу. Посета је веома важна. Немачка је један од најблискијих партнера Србије и један од највећих трговинских партнера“, рекао је Вилхелм Тањугу уочи сутрашњих разговора премијера Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Он је подсетио да је трговинска размена између Србије и Немачке из године у годину све већа, као и да је Немачка и највећи билатерални донатор.

„Односи између две земље су већ веома добри али увек има простора за њихово унапређење и мислим да ће ова посета допринети њиховом јачању“, додао је Вилхелм.

На питање да ли ће немачка канцеларка инсистирати на познатих седам услова за даље напредовање Србије ка ЕУ, Вилхелм подсећа да је за две године, откада је он у Београду, Србија већ доста тога учинила и да су у јануару почели преговори са ЕУ.

„Седам услова су сада на неки начин део прошлости. Ми се веома радујемо због тога што Србија сада преговара са ЕУ о приступању. За Немачку је Србија кључна земља у региону и као све друге земље региона има јасну перспективу уласка у Унију. Желимо да постане чланица ЕУ, Србија жели у Унију тако да су основни услови ту.“

Како је нагласио, за то ће бити потребно одређено време, неопходно је спровести реформе, питање Косова је повезано са процесом приступања, потребно је у потпуности спровести Бриселски споразум.

„Али Немачка подржава и увек је подржавала пут Србије у ЕУ“, нагласио је немачки амбасадор.

Он је указао да је став Немачке да било какав конфликт који постоји између две суседне земље треба да буде решен пре уласка у ЕУ.

„Када је реч о Београду и Приштини то значи да процес нормализације односа мора бити завршен пре уласка у Унију“, прецизирао је он.

Једна од главних тема разговора у Берлину биће и економска сарадња, а немачки амабасадор на питање шта је основни предуслов за веће немачке инвестиције у Србију каже да је почетак преговора са ЕУ веома важан корак јер се успоставља поверење са потенцијалним инвеститорима.

Он је такође навео да је потребно поштовати све основне слободе, да се морају усвојити тековине ЕУ (аки коминитер) у свим областима, судство треба да буде јаче, треба се борити против корупције.

„Мислим да је Србија на добром путу, влада је већ доста учинила, али има још тога што треба да буде урађено и верујем да ће канцеларка (Меркел) и премијер (Вучић) разговарати о свему томе“, закључио је Вилхелм.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вилхелм уочи Вучићеве посете Немачкој

* Обавезна поља