merkel-vucic 3БЕРЛИН – Премијер Александар Вучић изјавио је да Србија има препознатљиву и добру политику од које неће, а да су највећи домети конференције о западном Балкану стабилност региона, економски просперитет и напредак и дугорочно решавање проблема.

„Мислите да је лако пред Ангелом Меркел заступати овакву политику, али ја одговарам људима у Србији. Србија има препознатљиво добру политику”, рекао је Вучић за РТС после радне вечере коју је за премијере држава западног Балкана, Аустрије и Француске организовала немачка канцеларка.

На питање да ли ће се Србија наћи у позицији између ЕУ и руског капитала премијер је одговорио да се можемо надати неком добром решењу, али неће бити лако.

„Али ми морамо да радимо у интересу Србије а тражићемо подршку и помоћ Немачке у томе. Не плашим се да ће се Србија наћи између чекића и наковња ми смо на европском путу, али не можемо да рушимо нека традиционална пријатељства и оно сто су економски интереси Србије”, рекао је Вучић и подсетио да је изабран да води владу, да је одговоран и да одговара људима у Србији.

Са Меркеловом је, навео је Вучић, разговарао и о украјинској кризи и извозу пољопривредних производа и не тако лакој ситуацији у којој је Србија.

„Али Србија није своју политику направила за 24 или 48 сати већ ју је осмислила, она је одговорна и озбиљна, и тога се држимо“; рекао је Вучић.

А упитан да ли је то критиковала немачка канцеларка, одговара:

„Не могу да кажем да је Меркелова сто одсто сагласна с оним што радимо, али ми држимо нашу политику чврсто”.

Сусрет са Рамом биће разговор одговорних људи

Српски премијер Александар Вучић рекао је да очекује да ће састанак са шефом албанске владе Едијом Рамом, који 22. октобра долази у Београд, бити разговор одговорних људи о озбиљним темама.

Он је, у изјави новинарима у Берлину, подсетио да је ово први састанак лидера две земље после 68 година, и да ни немачка канцеларка Ангела Меркел, када јој је то рекао, није могла да верује да су се Тито и Енвер Хоџа последњи пут срели 1946. године, као и да после тога никада није било сусрета на врху.

„Ми ћемо бити добри домаћини. Разговараћемо о озбиљним темама и мислим да је то велика шанса за српске привреднике. То је прилика за извоз, јер Албанија представља идеално тржиште за Србију”, рекао је Вучић уз напомену да треба добро да осмислимо наступ на том тржишту, да направимо дугорочно добар бизнис.

„Наши тимови ће направити конкретан програм са конкретним резултатима”, најавио је Вучић.

С тим у вези је поменуо да је у својој завршној речи вечерас замолио канцеларку Меркел да остане присутна на Балкану и да би нам највише значило да имамо пролазно време, да проверимо оно што радимо, да не бисмо идуће године, када је Аустрија домаћин, дошли до истих лепих жеља.

„Такав ће бити разговор и са Рамом”, закључио је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, уочи Конференције о западном Балкану у Берлину, да је важно да се сачувају мир и стабилност у региону.

„Очекујем да добро схватимо колико је битна политичка стабилност за цео регион, колико је страшно важно да сачувамо мир и сваку врсту стабилности, да било каква искра нестабилности може да уништи будућност целог региона. И то морамо сви добро да разумемо“, рекао је Вучић.

Помињући кризна подручја у свету, пре свега украјинско-руски конфликт и кризу у Сирији и Ираку, Вучић је рекао да се плаши да цео свет „иде у лошем смеру“, али истакао да је задатак руководства Србије да „наш брод плови мирно, без великих таласа и потреса“, те да ће дати све од себе да тако и буде.

„За то нам је неопходна стабилност на целом западном Балкану и захвалан сам Ангели Меркел што има потпуно исту жељу као ми“, рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија реформама, које су, приметио је, тешке, морати да докаже Европској унији да не тражи њихову милостињу или да „Немци раде за нас“, већ да је довољно да „сами радимо за себе и своју будућност“.

Вучић је разговарао у Берлину са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом о даљој сарадњи две државе у свим аспектима и њиховој европској перспективи.

Вучић и Беванда су на маргинама састанка о Западном Балкану разменили ставове и о односима у региону истакавши том приликом посебно значај јачања привредне и економске сарадње.

Саговорници су посебно исказали жељу да допринесу стабилизацији целог региона. Разговору је присуствовао и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, а једна од тема је била сарадња Србије и БиХ на европском путу, што је стратешки циљ две државе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је циљ конференције у Берлину о Западном Балкану прелазак из ситуације “једни против других“ у “једни са другима“.

Идеја о царинској унији у региону 

Једна од идеја коју ће предложити представницима немачког бизниса јесте и реализовање вишег степена слободне трговине и услуга, што би водило ка царинској унији у региону, што, оценио је, неће бити ни једнотавно ни лако, а ни брзо оствариво.

„То је идеја за будућност коју треба да разматрамо и да што већи ниво јединственог тржишта достигнемо, што већи ниво скраћивања бирократских процедура, чекања на граници, на Дрини, Бољару, где год хоћете“, рекао је премијер.

То је веома добро за сваку од наших земаља, поновио је и додао да то може да наиђе на добар степен разумевања код свих учесника конференције.

Подсетивши да Србија има суфицит са свим земљама ЦЕФТА, а да једино постоји дефицит у односу са Хрватском који се, како је рекао, смањује, Вучић је навео да ће Србија на скупу у Берлину предложити и формирање уније младих на нивоу земаља ЦЕФТА, уз Хрватску и Словенију, по угледу на француско-немачку асоцијацију младих, а да би, према његовом мишљењу, такву унију требало да финансира ЕУ из својих фондова.

Унија би, објаснио је, требало да ради на три принципа: толеранцији, солидарности и сарадњи, као и да се заједнички у њој ради против говора мржње и шовинистичких испада.

„Да покажемо да заједнички можемо да уређујемо живот за будуће генерације и по том питању се припремамо за снажније и јединственије тржиште него што је то било до сада“, објаснио је Вучић.

Премијер Вучић најавио је, након првих сусрета које је имао у Берлину, да ће уговор с немачком компанијом „Траклајт“, који је потписан јуче, Ћуприји донети нову фабрику, у којој ће хиљаду и по људи добити посао.

Премијер Вучић разговарао је у Берлину са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом о даљој сарадњи две државе у свим аспектима и њиховој европској перспективи.

Дачић не очекује попуштања од ЕУ

Берлин – Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање ЕУ, пренео је Танјуг.

Дачић је, на Конференцији о западном Балкану у Берлину, нагласио да је нови приступ ЕУ, по коме ће поглавља 23 и 24 о владавини права и борби против корупције бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство, наведено је у саопштењу МСП. Приоритети Србије су, према његовим речима, изградња правне државе и владавине права, што су, уједно, и предуслови за привлачење страних инвестиција и активирање малог и средњег предузетништва у земљи.

Министар Дачић је рекао да Србија не очекује од ЕУ попуштања кад је реч о испуњавању критеријума за чланство и да је спремна на продубљивање сарадње у циљу убрзања европске интеграције региона, како са онима који су у процесу европских интеграција одмакли даље од Србије, тако и са онима којима тек предстоје значајни кораци на том путу. „Сматрамо значајним да на том путу свако напредује у складу са сопственим заслугама, без наметнутог уједначавања темпа”, закључио је Дачић у обраћању на министарском панелу под називом „Економско управљање и приближавање ЕУ”.

merkel-taciТачи се захвалио Дачићу и Вучићу

БЕРЛИН – “Премијер Косова“ Хашим Тачи изјавио је данас у Берлину да је Косово спремно да настави другу фазу дијалога са Србијом, која неспорно треба да се оконча међудржавним мировним споразумом између Косова и Србије.

Тачи, који учествује на конференцији о Западном Балкану у Берлину, истакао је да је у том дијалогу велику улогу имала Европска унија, САД и Немачка.

“Косовски премијер“ је оценио да није било лако постићи споразум између Косова и Србије, и да је споразум од 19. априла 2013. историјски и најзначајнији споразум који је икада постигнут између две стране, саопштено је из његовог кабинета.

„Тај споразум се никада није могао постићи без помоћи и руководеће улоге (високе представнице ЕУ) Кетрин Ештон, незамењиве помоћи САД и многих других држава, а посебно подршке и помоћи Немачке”, рекао је Тачи.

Он је додао да „изнад свега споразум не би био постигнут никада без водеће и смеле улоге лидера Србије и Косова и воље наших народа”.

Тачи је захвалио премијеру Србије Александру Вучићу и министру спољних послова Ивици Дачићу на улози коју су имали у процесу дијалога и постизања споразума између две земље.

Тачи је још једном потврдио да ће Косово наставити да води политику добросуседства и да даје значајан допринос јачању мира и стабилности у региону и шире.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић активан у Берлину

* Обавезна поља