gej policija 1БЕОГРАД, 28. септембра, пре подне – забрањени град! Одлуком Владе Србије да се групи ЛГБТ присталица омогући основно право на слободу кретања, кретање је забрањено за милион и по Београђана који не подржавају тзв. „Параду поноса“. Огромне полицијске снаге, потпуно су блокирале центар града и забраниле свако кретање. Борна кола, возила за разбијање демонстрација, коњица, пси и припадници жандармерије омогућавају „слободу кретања“ ЛГБТ популацији, а истовремено забрањују грађанима да иду у продавнице и шетају улицама Београда. Између хотела „Москва“ и хотела „Касина“, дакле, у срцу Београда, на Теразијама, ни мува не може да прође. Чак ни људи који ту станују не могу до својих станова… Хеликоптери од раног јутра надлећу шири центар Београда, а на улицама у малим групама, у фармеркама и мајицама, стоје групе млађих људи, али не противника геј параде, већ припадника тајних служби и полиције у цивилу.

Организованих група противника ЛГБТ шетње, за сада, нема.

Шетња централним градским улицама почеће у 12.30 саопштили су организатори Параде . Окупљање учесника почело је јутрос око десет часова. У централним београдским улицама затворен саобраћај и видљиво присуство великог броја полицајаца. Касно синоћ завршен протест против Прајда, а за данас у 16 часова најављено ново окупљање.

14:15 – Страни амбасадори задовољни „Парадом поноса“

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је, обраћајући се учесницима Параде испред Скупштине града Београда, рекао да шетња у оквиру Параде представља битан корак у заштити основних људских права у Србији.

„Реч је о основним правима у којима би требало да уживају сви грађани, укључујући и ЛГБТ заједницу“, рекао је Девенпорт и додао да му је драго што је дошло до ове, како је нагласио, сјајне шетње.

Он је навео да је одржавања шетње снажна порука свима, па и онима који желе да користе говор мржње или прете насиљем да то није прихватљиво у Србији.

„Ово је нови почетак кад је реч о ефикасној борби против дискриминације“, истакао је Девенпорт, који је захвалио министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу на томе што је обезбеђено одржавање параде без инцидената.

Присутнима се обратио и амбасадор Норвешке Рагнар Камсваг који је поручио да је ово добар дан за различитост, демократију, толеранцију и за Србију.

Истакавши да је важно што су подршку одржавању Параде пружиле и парламентарне странке, а влада омогућила да се она догоди, Девенпорт је честитао припадницима ЛГБТ популације на успешној шетњи.

Амбасадор Холандије Лорен Стоквис поручио је да његова држава увек подржава ЛГБТ заједницу у Србији, истакавши да ће им Холандија бити партнер у будућности.

„Ово је добар дан за толеранцију, демократију и будућност. Прајд-нормално“, рекао је амбасадор, истичући овогодишњи слоган Параде.

Окупљенима су се обратили и амбасадорка УН у Србији Ирена Војацкова-Солорано и члан немачког парламента Волкер Бек.

13:24 – Парада стигла до Скупштине

Учесници Параде су безбедно стигли до Скупштине без инцидента.

Сада се очекује обраћање организатора Прајда, после чега ће она бити и званично готова.

13:13- Жандармерија преткула брата Александра Вучића

Припадници Жандармерије претукли су Андреја Вучића, брата Александра Вучића и тројицу припадника обезбеђења премијера Србије, сазнаје „Блиц“. Они су пребачни на ВМА.

13:04 – И Мајкл Девенпорт на челу Параде

devenport prajd 1

12:58 – Звона звоне на Црквама

У тренутку када је кренула Парада, зазвонила су звона на Вазнесењској цркви у Адмирала Гепрата, иако сада није у току ниједно богослужење. Звона и даље звоне.

12:51 – Шетња кренула

Учесници Параде кренули су у шетњу градом

12.30 – Поворка учесника Прајда кренула испред Владе Србије. Подршку учесницима пружили су министарка без портфеља Јадранка Јоксимовић, државне управе и локалне управе Кори Удовички, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, градоначелник Београда Синиша Мали, а представници Демократске странке – Борислав Стефановић, Гордана Чомић и Балша Божовић, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, Биљана Србљановић, Срђана Драгојевић…

12:38 – Стигле и министарке

Стигли су и министарка локалне самоуправе Кори Удовички и министарка без портфеље Јадранка Јоксимовић.

12:34 – Поворка се спрема да крене

Окупљени испред Владе Србије треба сваки тренутак да се крену у шетњу.

12:32 – На скупу и Срђан Драгојевић

Наш познати режисер Срђан Драгојевић управо је стигао испред Владе Србије.

12:16 – Хеликоптери надлећу град

За сада нема великих инцидената на улицама Београда, полицијски хеликоптери надлећу престоницу

12:13 – На Паради Гордана Чомић и Мајкл Кирби

Испред Владе Србије налазе се и Гордана Чомић и амбасадор САД Мајкл Кирби. Ускоро би требало да стигне још политичара који дају подршку овом скупу.

gejevi u beogradu

12:07 – Стигао и Чедмир Јовановић

На параду је стигао и председник ЛДП-а Чедомир Јовановић. Очекује се долазак и четири министра Владе Србије.

12.05 – Полиција је привела двојицу мушкараца у улици Светозара Марковића, после десетоминутних преговора, пошто је један од њих полицији претио аутоматском пушком.

11.57 – Један мушкарац је повређен око 11.40 сати, око 15 припадника полиције извело је средовечног мушкарца окрвављене главе из зграде у улици Светозара Марковића 56, а још није познато ко му је нанео повреде нити да ли то има везе са парадом.

11.50 – Потпредседник ДС Борислав Стефановић, који присуствује Паради поноса, рекао је да је њено одржавање значајно, јер Устав и закони прописују слободу окупљања и различитости, те да је Београд показао да постоје различитости и да их прихвата.

11.30 – Градоначелник Београда Синиша Мали, који ће учествовати на данашњој Паради, позвао је све грађане да покажу да српска престоница поштује различитост и да је космополитски и светски град.

11.20 – Петорица младића приведена су око 11 сати на Славији.

10.46 – Возила јавног градског превоза која иду централним градским улицама, саобраћају измењеном трасом због Параде, а у ГСП очекују да ће се саобраћај нормализовати око 16 сати.

10.08 – Министарство здравља Србије донело је одлуку да све болнице и домови здравља данас у Београду раде јер ће према најавама, многе улице ће бити затворене за саобраћај и биће измењене поједине линије градског саобраћаја.

9.57 – Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је да приликом одржавања Параде Поноса у Београду не сме да буде насиља јер се у Србији поштује Устав и закон.


Извор: Агенција

Оставите коментар

Оставите коментар на Силовање Србије завршено према плану организатора

* Обавезна поља