resetnjikov 1Годишња посланица Владимира Путина показала је да се он Федералном собрању – парламенту Руске Федерације – обратио као православни шеф државе и верник – оценио је директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков.

У кратком интервјуу агенцији Новоросија, директор РИСИ је прво одговорио на питање: „Шта за Русију значи упад бојовника у Грозни? Да ли се тај упад случајно временски подударио са Путиновом посланицом?“.

– Нема сумње, то није било случајно. Тај упад није повезан само са председниковом посланицом. То је повезано и са тактиком САД и њихових савезника срачунатом на подривање стабилности у Русији. То покушавају на свим правцима, зато имамо политичке санкције и економске санкције, а сада већ воде кампању и у спортској области. Против наших атлетичара који су се тобоже допинговали.

Наравно, појава бојовника у Грозном такође апсолутно није случајна. То је карика ланца акција које изводи Запад ради подривања стабилности Русије, ради шршења притиска на председника Русије и притиска на нашу земљу у целини. То треба имати на уму и знати да ће они наставити напад на свим правцима. Наш задатак је да све то добро разумемо и да пружимо одговарајући жестоки отпор.

Какав је утисак на вас оставила Путинова посланица? Шта је у тој његовој речи најважније?

– На мене је посланица оставила велики утисак зато што је председник фактички формулисао оно што се многе године није говорило. Он је говорио о духовном, сакралном смислу овога што се догађа. Он је наступио као православац, као верник. Објаснио је шта за нас значи сједињавање Крима са Русијом у духовном, у сакралном смислу.

Ми морамо схватити да то сједињавање није било просто политички, геополитички и геостратешки догађај. Да је то догађај који има најдубљи могући духовни смисао. Са Крима је кренула христијанизација земаља насељених словенским племенима, а захваљујући томе је постала могућа и појава такве државе каква је Русија, моћне државе.

Ми смо са крстом ишли на север, на запад, на исток и на југ. Ми нисмо ишли са мачом, ми смо практично све време ишли са крстом.

Путин је већ на почетку свог иступања веома јасно дао на знање свим људима – и верницима и онима који не верују – шта је тачно Крим за нас.

Још ми се свидела – а ја то сматрам веома важним – изоштрена и јасна позиција поводом украјинске кризе. Објаснио је откуда долази све што се догађа и ко стоји за свим тим. А кад је указано на узроке – онда је јасно шта треба радити и како да даље живимо и да се развијамо.

Много интересантних предлога и идеја било је и у економској и социјалној сфери. Главни задатак је сада да се све не сведе на причу, да не буде бирократизовано, као што то код нас често бива.

Због чега председник – иако је означио оштру позицију поводом Крима – ни једном није изговорио реч „Новоросија“?

То није питање за мене. Требало би да питање председника зашто није употребио назив „Новоросија“. Ипак да кажем: вероватно се не користи из неких политичких разлога, повезаних са покушајима да се нађе решење. Ваљда засад нема парола, епитета и емотивних фраза да се не би подстицала офанзива наших непријатеља на Русију. Да, ваљда је тако…


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков о Путиновом обраћању

* Обавезна поља