blohin-timurПола године после избора на Косову је формирана влада. На њено чело стао је бивши градоначелник Приштине, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа. Заниљмиво је да Мустафа још док је био у опозицији, обећао је да ће у случају доласка на власт позвати Тачија и његове сараднике на кривичну одговорност због организованог криминала и корупције.

Вероватно ће новом премијеру бити занимљиво искуство из средине 2000-их, када је председник једне од обласних администрација Украјине обећао да ће се подвргнути обрезивању ако Јушћенко победи на председничким изборима. Обећање је испунио. А Мустафа није. Хашим Тачи је себи издејствовао место потпредседника владе, стао је на чело МИП-а, а после 2016. године ће постати председник, што у приниципу треба да му гарантује дуг и срећан имунитет од било каквих истрага везаних за ратне злочине.

2014. године чинило се да Тачи неће издржати ватру критике. Бивши сарадник Рамуш Харадинај га је оптуживао за то што Косовом шетају талибани. Млади политичари су га грдили због „стаљинизма“ и тираније. Самоопредељење због послушности према Београду и чак су смислили формулу – Београд наређује, Тачи гради. Ипак аналитичар из Београда Драган Јањић сматра да је управо Хашим Тачи главни победник шестомесечне трке за новом владом.

Мислим да је за њега врло важно било што, по мојој процени, и даље има подршку САД. Друго, постојали су изгледи да три странке, које су његови опоненти направе блок и да направе нову владу. То се није догодило, они нису нашли начин да се договоре, било због личних сујета, било због друге врсте политичких разлика, тако да пред Тачијем је остао простор да он буде одлучујући фактор у формирању Владе. Премијер је свакако врло утицајан, али мислим да Тачи као шеф највеће странке и као човек који ужива међународну подршку и даље остаје најутицајнији политичар на Косову.

У новој влади Косова се примећује извесна демилитаризација, тачније нагло смањење људи који су били умешани у терористичке групације 90-их. Поред Тачија, може се истаћи нови председник парламента Кадри Весељи, раније угледни члан ОВК и бивши шеф специјалних служби Косова. Али Београд вероватно у првом реду занима ко ће одговарати за преговоре. А то је Едита Тахири – историчар „геноцида који је на Косову извршила Србија“.

isa-mustafa

У новој влади Косова Срби су добили три министарства, при томе различите странке су успеле да се помало посвађају за места под сунцем под изговором „боље ћу бранити интересе свог народа“. Својевремено косовски политиколог Илир Деда је говорио да су Срби у Тачијевој влади „лутке у рукама Приштине“. Да ли ће се променити ситуација за време Исе Мустафе? – питали смо Драгана Јањића.

Наравно да ће Влада настојати да има одлучујући утицај на оно што говоре и раде косовски Срби унутар власти. То је и разлог зашто се Београд у једном тренутку определио да подстакне Србе да се укључују у власт да би кроз то и Београд могао да има утицај. Сами косовски Срби као изолована група не могу да озбиљно утичу на ситуацију и морају да се ослањају или на Београд или на Приштину или да праве комбинацију.

На крају да истакнемо да Иса Мустафа планира да стави акценат на економски развој и борбу против корупције. У крајњој линији у првим изјавама нема уобичајених за Косово подизања плата од сто одсто и брзе евроинтеграције. Раније су многи косовски политичари деловали по принципу који је постао парола једног руског посленика који се кандидовао за Думу: Нама ће све урадити Европа, тамо само треба да доспемо.

Он није доспео. Ни у Думу, ни у Европу.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи остаје најутицајнији политичар на Косову

* Обавезна поља