kolinda_620x0_62000x0Колинда Грабар Китаровић, која је изабрана за прву председницу Хрватске, поручила је након што је Државна изборна комисија објавила прве непотпуне резултате, да ће радити за Хрватску како би она била међу најразвијенијим земљама ЕУ и света.

„Драги хрватски држављани, добро вече свима у величанственој ноћи у којој смо остварили победу за нашу вољену Хрватску. Кад сам кренула у ову битку, многи су ми говорили што ти то треба. Ја се не предајем и тако ћемо радити за Хрватску. Не дам да ми нико каже да Хрватска неће бити богата. Хрватска ће бити најразвијенија земља ЕУ и света. То вам обећавам”, поручила је она.

Према њеним речима, Хрватску чека посао „не сутра, већ вечерас”, преносе локални медији.

Новоизабрана председница на дужност по закону ступа последњег дана мандата одлазећег председника Иве Јосиповића, који је петогодишњи мандат преузео 19. фебруара 2010. године.

Након обрађених 99,59 посто бирачких места, Колинда Грабар Китаровић води с 50,43 одсто гласова, док Иво Јосиповић има 49,57 одсто гласова.

Јосиповић: Победила је демократија, честитам Китаровић

Кандидат хрватске Социјалдемократске партије на председничким изборима Иво Јосиповић честитао је победу противкандидаткињи из ХДЗ Колинди Грабар Китаровић, истичући да је победила демократија.

„Демократија је победила, Китаровић је победила у демократској утакмици и зато јој још једном честитам”, рекао је је још актуелни председник Хрватске.

Јосиповић је окупљенима у свом изборном штабу рекао да му је поверење дало више од милион грађана.

„Преко милион грађана који су ми дали поверење и глас су наша заједничка снага. Хвала и странкама које су ме подржале. Хвала и невладиним организацијама. Ја сам део вас. Хвала и супрузи, родитељима и кћерци и онима који су ме подржавали ових пет година”, рекао је Јосиповић.

„Будимо и даље заједно и верујмо у нашу Хрватску”, закључио је Јосиповић.

Милановић: Влада брана повратку криминалаца на власт

Председник Владе Хрватске Зоран Милановић изјавио је да ће влада бити „последња брана повратку криминалног удружења на власт”, уколико кандидаткиња ХДЗ за председника Колинда Грабар Китаровић буде победила у другом кругу избора.

Милановић је оценио да се Колинда Грабар Китаровић представљала као милитантни војник своје странке, водећи кампању у седам реченица које је стално понављала.

„То је чињеница. Ако је то воља народа, онда добро. Влада је далеко најодговорнија. Ако се избори заврше победом Колинде Грабар Китаровић, ми смо једина брана од повратка криминалног удружења на власт”, рекао је Милановић, како је пренела ХРТ.

hrvatska-glasanje

Прва председница Хрватске

ЗАГРЕБ – Колинда Грабар Китаровић (ХДЗ), која је, према првим непотпуним резултатима, однела победу на председничких изборима у Хрватској, по мишљењу многих, најуспешнији је хрватски дипломата.

Министар спољних послова и европских интеграција постала је фебруара 2005. у влади Иве Санадера, и на том месту остала је до јануара 2008.

Претходно, од децембра 2003. до фебруара 2005. била је министар за европске интеграције.

Полумандат, до 2007. године, када ју је Санадер сменио, протекао је у знаку отварања преговора о чланству Хрватске у ЕУ.

Тада је именована за амбасадора у САД. Било је шпекулација да ју је Санадер сменио плашећи се јаких политичких личности у окружењу, те како би је удаљио што више од власти и партијске централе.

Од јануара 2005. године, руководила је преговарачким тимом Хрватске за преговоре о приступању Европској унији.

За период док је била амбасадор у САД, везана је једна афера, пошто је непозната особа послала на адресе министарства и неких новинских редакција видео записе на којима њен супруг Јаков Китаровић користи службени аутомобил тог министарства возећи децу у школу.

По истом извору, на службеном возилу (тојота) смањио је пређену километражу.

Резултат је била смена особе која је информацију проследила службеним органима.

Китаровић је годину дана пошто је именована за амбасадора у САД постала и помоћник главног секретара НАТО-а Андерса Фога Расмусена, за јавну дипломатију, односно, по њеним речима – комуникацијску стратегију и приближавање НАТО-а обичним људима, као прва жена на таквој функцији.

Грабар Китаровић, почела је политички да напредује 1993, када се и запослила у Министарству спољних послова, а претходно је радила у Министарству науке и технологије.

Почетком фебруара 2014, медији у Хрватској писали су да је постала чланица утицајне Трилатералне комисије, односно Рокфелеровог комитета, те да је, наводно, на том списку најутицајнијих 180 људи на свету, 69. по реду.

Тим поводом, портали у Хрватској писали су да је целом њеном каријером руководила нека јако моћна – невидљива рука.

Рођена је у Ријеци априла 1968. делимично се школовала у САД.

Завршила је енглески језик и шпански, да би 2000. године магистрирала, с постдипломском тезом из међународних односа на тему релација САД и Совјетског Савеза у време окончавања Хладног рата, односно Роналда Регана.

Несумњиво има подршку и радикалне деснице у Хрватској. Тако је недавно челник Хрватске странке права Ружа Томашић изјавила да је сигурна у њену победу.

Уколико победи, кандидаткиња Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), најавила је да ће прво назвати премијера и иницирати владину седницу на којој би се расправљало о привредном стању:

„На тој седници бих волела да изложе који су им планови за пут напред, за излазак из кризе. Ако те планове немају, било би коректно да одступе”.

Као главни разлог кандидатуре наглашавала је тешко привредно, социјално и свеукупно стање у Хрватској.

За разлику од Јосиповића, сматра да Хрватској нису потребни нови темељи, ни нови Устав, ни такозвана Друга Република, пошто су како тврди, темељи Хрватске чврсти и неуништиви, укорењени у такозваном Домовинском рату.

Када је реч о односима са Србијом, непосредно уочи другог круга председничких избора, рекла је да би пут Србије у ЕУ условила повратком несталих особа из рата, јер се залаже за права мањина у Хрватској.

Она је у дуелу на Телевизији Нова са противкандидатом Ивом Јосиповићем, рекла да ће то тражити и од Србије, што се сада не поштује.

Као и Јосиповић сматра да би било најбоље да се проблем граничних спорова са суседним земљама реши пред Међународним судом правде.

Нова председница Хрватске сматра и да је хрватски генерал Анте Готовина херој.

„Мислим да је Готовина херој, али да је своју невиност требало да докаже пред судом. Мислим да је учињена грешка када му је саветовано, пре него што је прочитао оптужницу, да се макне из Хрватске”, рекла је Грабар Китаровићев.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Китаровић победила Јосиповића

* Обавезна поља