Branko-Pavlovic-225x300Како су нас медији обавестили иза куповине прехрамбене индустрије Србије вредне 575 милиона евра, која обухвата „Бамби“, „Имлек“, „Књаз Милош“ , „Млекару Суботица“ и млекаре у Црној гори и Републици Српској, стоји Џорџ Сорош. Сорош се појављује и као заинтересовани инвеститор за куповину Галенике.

Из ове две чињенице можемо извући неколико важних закључака.

  1.  Када Сорош, који је један од водећих инвеститора у хартије од вредности, а нарочито на тржишту валута, инвестира у реални сектор, онда то значи да је његова процена да ће доћи до пада вредности валута, нарочито долара.

То даље значи да ће се, по његовом мишљењу, наставити штампање и долара и јена и евра и фунте, у таквим обимима који чак и њему не омогућавају да предвиди куда све то води (у супротном би, на пример, напустио долар и купио неке позиције фунте или јена).

  1. Поред тога, потез Сороша показује слабе стране обарања евра. Све што је изражено или индексирано у еврима је данас јефтиније 20% за оне који имају доларе, у односу на период од пре само 10 месеци. Другим речима, све најпрофитабилније унутар еврозоне ће бити на удару власника зелених новчаница.
  2. Интересовање за прехрамбену индустрију у Србији нам говори да Сорош процењује да ће сукоб ЕУ са Русијом, због Украјине (а за рачун САД), трајати више година и да је прави тренутак да се купи производња која може да пласира своје производе у Русију.

О Сорошу се може рећи много тога, али свакако не и то да нема тачне информације из војно-обавештајних структура САД.

  1. Његово интересовање за Галенику је јасан показатељ да негде изван Србије постоји тржиште на којем је могуће продавати лекове произведене у Галеници, које ми не препознајемо.

И на крају да додам да је важно да се привикнете да нам „обичне“ вести говоре више о стварном свету у коме живимо од тзв. „ударних“ вести.

soros 3


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Сорош

* Обавезна поља