lukasenko-nikolicМИНСК– Председник Србије Томислав Николић оценио је данас у Минску да је гласање у Унеску на најјаснији начин показало ко и какав однос има према Србији.

Николић је на конференцији за штампу, после разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком, рекао да је Белорусија, пре само неколико дана, на најбољи начин још једном потрвдила пријатељство и поштовање које гаји према Србији гласајући против предлога да такозвана Република Косова постане чланица Унеска и брутално отме културну баштину коју су наши преци градили вековима.

Николић је изразио дубоку захвалност Лукашенку и грађанима Белорусије на непроцењивој подршци коју дају Србији.

Истовремено је оценио да, поред снажног пријатељства, треба даље оснажнити економску сарадњу две земље.

„Заједничким трудом постигли смо резултате који су далеко бољи него што су били пре неколико година. Данас наша спољнотрговинска размена износи 250 милиона долара, а свесни смо сви да има простора да буде много већа и мораћемо да радимо и у будућем периоду на томе”, попручио је Председник Србије.

„Са председником Лукашенком сам потписао изјаву у којој смо се сагласили да се мора повећати обим узајамне робне размене, као и да се морају пронаћи нове области економске сарадње ради динамичнијег раста националних економијаи и повећања животног стандарда грађана”, нагласио је Николић.

Председник Србије је навео да заједничку предност види у проширењу сарадње у машиноградњи, агроиндустријском конмплеску, саорбаћају, енергетици, туризму и индустрији.

„Историја је поставила велику шансу пред Србију и Белорусију, на нама је да посегнемо за њом. Ако будемо радили заједно и искористили све потенцијале које нуди сарадња уверавам да резултати неће изостати, као ни оставрење осетно бољих услова живота за грађане две земље што нам је заједнички циљ”, поручио је Николић.

Према његовим речима, Србији и Белорусији судбина је дала прилику да осигурамо бољу будућност за наш народ као партнери и пријатељи.

„Хађе да целом свету показемо шта можемо заједно”, рекао је Николић који се налази у дводневној постети Белорусији.

Лукашенко: Односе Србије и Белорусије краси пријатељство

МИНСК – Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је данас у Минску, после сусрета са председником Србије Томиславом Николићем, да се дијалог између две земље динамично развија, а да односе између две државе красе отвореност и пријатељство, до чега обе стране држе.

„Наше две земље имају пуно заједничких интереса у чијој је основи сарадња у области економије, науке, технологије и хуманитарних питања”, рекао је Лукашенко на заједничкој конференцији за штампу, додавши да је са Николићем у атмосфери поверења размотрио читав низ питања које се тичу међусобне сарадње.

„Ми на Србију гледамо као на кључног трговинско-економско партнера на Балкану “, рекао је Лукашенко, додавши да су током сусрета 2013. године у Минску постављени задаци с циљем да се драстично повећа трговинска размена између две државе, при чему је као оријентир узета цифра од 500 милиона долара.

Тај задатак се, како је рекао, успешно реализује – пре две године обим трговинске размене износио је 150 милиона долара а сада износи 250 милиона долара.

„Откако је 2009. године потписан споразум о слободној трговини обим трговинске размене порастао је пет пута”, додао је Лукашенко.

Он је, међутим, нагласио да ни то не одражава потенцијале какви постоје за унапређење сарадње.

„Сада за то постоји добра шанса и треба је искористити”, рекао је Лукашенко, додавши да се то пре свега односи на српске предузетнике.

Ми смо потпуно отворени за српске предузетнике, дођите, овде ћемо развијати оно што је Србији интересантно или на вашој територији и трговаћемо са другим земљама. Али не смемо да губимо време јер ће пропуштено бити тешко надокнадити.

„Били смо и остали пријатељи Србије. И мој пријатељ, мој колега, Томислав, то зна исто тако добро као и ја”, закључио је Лукашенко.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић у Минску

* Обавезна поља